Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo doplačilo dohodnine – vzdrževani družinski člani

doplačilo dohodnine – vzdrževani družinski člani

Pozdravljeni,
med letom sem so mi pri plači upoštevali mojega sina, zaradi česar sem prejemala višji neto dohodek. Ko si zdaj izračunam dohodnino, moram doplačati 680 EUR! Vem, da še vedno lahko vložim spremembo, a ne vem, kako potem izračunajo. Če vložim spremembo, kot da nisem otroka uveljavljala med letom, a mi potem izračunajo npr. vračilo 650 EUR, a glede na to, da sem med letom prejemala višji neto dohodek, odštejejo ta dohodek, da sem potem približno na 0 ali kako?

Hvala

in zakaj zdaj pri dohodnini ne boš uveljavljala olajšave za sina?
če so ti ga pri plači uveljavljali, ne vlagaš nobene spremembe

in uveljavljali so ga lahko samo na tvojo zahtevo, ne sami od sebe..

si ziher, da veš, kako se dohodnina izračuna?

najprej za začetek povej, kako si ugotovila, da imaš toliko za doplačat. potem pa dalje….

Če so ti upoštevali otroka in zdaj narediš izračun tako, da si ga upoštevaš, boš okrog 0 in taka bo tudi odločba (če ne vložiš zahtevka za spremembo).
Če pa so ti ga upoštevali (in si na ta način ti dobivala višji neto in vplačala manj akontacij dohodnine) in si narediš izračun brez tega upoštevanja in bo taka tudi odločba, pa boš seveda doplačala. Doplačilo bo seveda tako, kot nanese med letom manj plačana akontacija za VDČ, ki ga zdaj ni.

Kot so ti že zgoraj svetovale – kako si naredila izračun?

Vprašanje je – ali si imela samo plačo ali poleg nje še kakšen večje dohodke?

Pri izračunu dohodnine moraš v testni izračun vpisati tudi otroka, da bo izračun pravilen.
Ni ti pa potrebno ničesar nikamor javljati.

Hvala za odgovore. In najprej, ja, znam izračunati dohodnino, samo nisem vedela, ali moram zdaj do 5.2.2016 javiti otroka kot vzdrževanega družinskega člana ali ne. Očitno ne.

Lp

Če ostaja točno tako, kot je bilo med letom, ne javljaš nič.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close