odmerek dohodnine
Pozdravljeni,
danes sem dobila izračun dohodnine za leto 2012. In me je skoraj pobralo. DObila sem, da moram plačati 495 evrov. Plačo pa dobim 600 e. Preostali dve leti sem dobila nazaj, sedaj pa kar toliko. Nevem, očitno mi letos delodajalec odvaja manj? A je to možno, da je tolikšna razlika? Nevem sicer kam naj se sploh obrnem za kako informacijo. Ker meni plačati s to plačo je to ogromnooo in nevem kako bo zneslo.
za kakršenkoli nasvet ali informacijo bom hvaležna,
lp
Lahko da vam je delodajalec mesečno odvajal premalo akontacije dohodnine. Lahko, da niste bila upravičena do kakšne olajšave (vzdrževani člani,..). Lahko da ste prestopila v višji razred prihodkov in se vam je razlika obdavčila z višjim procentom. Lahko ste imela med letom še kakšne druge dohodke. Lahko pa je prišlo do napake. Poskusite si sama preračunat. Letvico najdete tukaj Lestvica[/url]
Lahko pa mi podatke pošlete na mail [email protected] in vam jaz izračunam dohodnino.
Najverjetneje ste med letom pri obračunu mesečnih plač padli v razred z najvišjo splošno olajšavo (531 eur), na letni ravni pa vas je regres vrgel v razred z nižjo splošno olajšavo (360 eur mesečno oz. 4.319,30 eur letno), zato je prišlo do te razlike oz. doplačila dohodnine. Nimate nobenega otroka, za katerega bi lahko uveljavljali olajšavo vsaj za del leta?
Delodajalec pri tem ni nič kriv. On ima določeno, koliko akontacije mora odvesti in si tega ne more izmišljevati po svoje. Edino, kar je, lahko upošteva ali pa ne upošteva posebnih olajšav za vzdrževane družinske člane, pa še to le na podlagi vaše izjave.
Če imate kakega otroka, je še možnost, da informativnemu izračunu ugovarjate, in izdelali vam bodo nov izračun – z upoštevanjem posebne olajšave za VDČ. Če rabite konkretno pomoč pri izračunu, za koliko mesecev bi bilo smiselno uveljavljati posebno olajšavo, mi lahko pišete na [email protected].
Ja sem dala enemu kolegu računovodji za zračunat, bo prečekiral. Ker mi je smešno, letni prihodki so isti kot lani, plača se ni zvišala. Regres je isti….. a je možno da delodajalec eno leto odvaja manj? Al kakor to že gre? A v vsakem primeru odobrijo plačilo na tri obroke, ker js imam stroške že za 550e….živim sama, brez otrok….
Ja, je možno, ker lestvica za leto 2011 ni enaka lestvici za leto 2012. Lahko imaš do centa enake dohodke, a se zgodi tole:
– Leta 2011 imaš bruto plačo 875 eur, s čimer padeš po lestvici v 2. razred za spl.olajšavo, to je 350 eur olajšave mesečno.
– Tudi leta 2012 imaš bruto plačo 875 eur, s čimer pa padeš po lestvici v 1. razred za spl.olajšavo, to je 531 eur olajšave mesečno, ker je lestvica za 2012 drugačna kot za leto 2011.
Nato dobiš regres 800 eur (v obeh letih enako).
– V letu 2011 je tako skupni dohodek 11.300 (875 x 12 + 800), kar ti ne spremeni razreda za spl.olajšavo – še vedno ostaneš v 2. razredu, ki velja po lestvici za 2011 za dohodke od 10.342,80 eur do 11.965,20 eur.
– Tudi v letu 2012 je skupni dohodek 11.300 (875 x 12 + 800), vendar to te vrže iz 1. razreda v 2. razred za spl.olajšavo, ki velja po lestvici za 2012 za dohodke od 10.622,06 eur do 12.288,26 eur. Ker je bila med letom upoštevana višja olajšava, se je med letom odvajalo manj akontacije dohodnine, kakor je bila na koncu izračunana dohodnina ob upoštevanju nižje olajšave.
Delodajalec ne sme drugače obračunavati akontacije dohodnine kot tako, kot je določeno.Žal pa je res, da tiste, ki so z dohodki na mejah po dohodninski lestvici, lahko dokončni obračun dohodnine šokira, če morajo doplačati znesek v višini skoraj ene svoje neto plačo.
Sem dala papirje nekemu kolegu računovodji, in je rekel da pač ni bilo dovolj odvajano. Da v enem mesecu sploh ni bilo, ostale pa veliko premalo. Rekel je, naj delodajalc to rečem, ampak a ni to stvar delodajalca koliko mora odvajati?
Seveda, delodajalec ima določeno, koliko mora odvajat. Saj mu program sam naredi izračun, koliko znašajo na določen bruto prispevki, koliko akontacija… Tega ne more sam prilagajat po svoje.
Pa si preverila po plačilnih listah, če se zneski ujemajo s tistim, kar piše na informativnem izračunu od DURS-a? Glej tiste plačilne liste, ki so bile izplačane v letu 2012 – torej od vključno plače za december 2011 do vključno plače za november 2012, če dobivate plačo redno, in seveda regres za 2012. Na plačilnih listah, kjer je celoten obračun plač, bi ti tudi moralo pisati, kolikšna splošna olajšava je upoštevana (poglej, če je vsak mesec enaka), kolikšna je osnova za davčni odtegljaj, kolikšen je ta odtegljaj oz. akontacija dohodnine…
Vedno se da ugotoviti, zakaj je prišlo do doplačila dohodnine, a brez vseh podatkov se to ne da. Če ni prišlo do kake napake, je pa do česa takega, kar sem opisala zgoraj. Največkrat te regres vrže v drugačen razred za olajšavo na letni ravni, zato pride do takih odstopanj, da je na koncu treba dohodnino žal doplačati. To pa ni krivda delodajalca – razen, če je res kaj narobe obračunaval, kar pa dvomim, ker običajno te obračune delajo programi sami, ki so kar točni.
Če v tabelo na spodnjih dveh linkih vneseš popolnoma enak bruto, boš dobila dva različna izračuna plač (različne akontacije doh.), ker dohodninska lestvica za 2011 ni enaka lestvici za 2012:
PLAČE 2011[/url]
PLAČE 2012[/url]
Sem samo primerjala plačilno listo iz leta 2011 in eno iz leta 2012. Edina razlika je tam, kjer piše (za leto 2011, ko je še use štimalo) pod splošno olajšavo npr. 260,00 e, pa osnova za davek 478.00 e – od tega 16% davek od plače, ki pride 76 e. Potem pa leto 2012 pod splošno olajšavo 543,00 e, pa osnova za davek 190,00 e – od tega 16% davek od plače 30 e…..mislim da je tukaj to problem. A je možno da se pri programo kaj zalomi in narobe obrne številke? Pa računovodkinja pač ne gre za tem? Ker lanska akontacija dohodnine je znašala 870 e, letošnja pa ssmo 300…..
Ne. Zgodilo se je točno to, kar sem napisala že v prvem postu tukaj zgoraj, in sicer:
“Najverjetneje ste med letom pri obračunu mesečnih plač padli v razred z najvišjo splošno olajšavo (531 eur), na letni ravni pa vas je regres vrgel v razred z nižjo splošno olajšavo (360 eur mesečno oz. 4.319,30 eur letno), zato je prišlo do te razlike oz. doplačila dohodnine.”
To se na žalost zgodi tistim, ki so z dohodki na mejah po dohodninski lestvici. Za to ni kriv noben program in noben računovodja, ampak tisti, ki je določil takšno lestvico in ki ne dopušča med letom upoštevanja nižje splošne olajšave (da bi se že med letom plačalo malo več akontacije). Regres potem vso to stvar poruši – seveda samo pri tistih, ki imajo dohodke na mejah dohodninske lestvice.
Kot “zanimivost” morda še to:
Nekdo, ki bo v letu 2013 zaslužil bruto 10.800,00 EUR, mu bodo upoštevali splošno olajšavo 6.519,82 EUR in bo plačal dohodnino 684,83 EUR (že med letom ali na koncu skupaj z vračilom ali doplačilom).
Nekdo pa, ki bo v letu 2013 zaslužil bruto 10.900,00 EUR, mu bodo upoštevali splošno olajšavo 4.418,64 EUR in bo plačal dohodnino 1.037,02 EUR (že med letom ali na koncu skupaj z vračilom ali doplačilom).
Torej pri 100 EUR več bruto dohodka bo ta drugi plačal dobrih 350 EUR več dohodnine. Zato je dobro poznat te lestvice, ki so objavljene na netu, da si lahko že vnaprej izračunamo, ali se nam splača na primer peljati na odpad staro železo še letos januarja in zaslužiti dodatnih 50 ali 100 EUR (ali kako drugače zaslužiti denar, ki je obdavčen z dohodnino), ali naj s tem počakamo na leto 2014.
Sem se pozanimala pri davcnem uradu inso rekli da je splosna olajsava enotna in.to je 270€ meni.pa jo racunovodkinja racuna 530€. Pa me zanima od kje je ona dobila to stevilko? Ce sem v messecu marcu lani dobila bruto placo 777€ splosna olajsava pa je prisla 618€….od tega je bila akontacija dohodnine 0,00€…..pomoje tukaj to ne stima
To kar so vam rekli na davčnem uradu velja samo v primeru:
Če delojemalec ne želi, da se mu pri izračunu akontacije dohodnine upošteva povečana splošna olajšava se davčna osnova zmanjša za 269,04 eura.
Računovodkinja vam je upoštevala najvišjo splošno olajšavo 531,10 evra, ker ste tisti mesec imela mesečni bruto dohodek manjši od 885,17 evra.
Vem da se čisto ne zastopim na te stvari, ampak zakaj pa mi je celo leto 2011 upoštevala splošno olajšavo 296 e? Pa za leto 2012 531e? zakaj ta sprememba? a nebi bilo boljše če bi upoštevala tamanjšo?
Vzame se olajšava, glede na bruto prihodke. Poglejte si tabelo.
Zopet pozdravljeni,
no pa se vračam, ponovno s problemom dohodnine. Letos sem izračunala, da moram doplačati 730 evrov, na mojo plačo in prihodke. In je bil še večji šok kot lani….precej večji. In smo šli še enkrat vse čekirat, šli gledat lestvice na DURS, in sem ugovotila naslednje:
če znaša mesečni bruto dohodek nad 905,53 evra pa do 1.047,57 znaša splošna olajšava 368,22 evra. Sedaj primer moje plačilne liste za mesecdecember 2014 : bruto plača je bila 1.032,83, splošno olajšavo pa mi je obračunala 543,32 evra. Torej po DURS lestvici ni privilno. In tako je bilo use leto, in zato moram sedaj plačati 730??? Naj še napišem, da sem 16.4. 2014 podpisala izjavo, da se mi med letom pri obračunu plače obračuna višja akontacija dohodnine. Kaj naj naredim?
lep pozdrav
Imate morda shranjeno kopijo te izjave, da preverite, kaj ste podpisali?
Izjava se glasi nekako tako:
IZJAVA O UPOŠTEVANJU OLAJŠAVE
Zaposleni______________________, rojen ___________, izjavljam da:
a) želim
b) ne želim
da se mi pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve, upošteva olajšava iz drugega oziroma tretjega odstavka 111. člena Zakona o dohodnini (ZDoh-2 Ur. list RS št. 117/2006 in 10/2008.
Če ste obkrožili a), potem se vam upošteva višjo olajšavo, ki znižuje davčno osnovo, zaradi česar se med letom plača manj akontacije dohodnine, in tako se zna zgoditi, da jo morate doplačati, ker je obračunana dohodnina višja od vplačane akontacije.
Če želite, da sem vam ne upošteva višja olajšava, zaradi česar bo med letom vplačano več akontacije dohodnine, da je ne bo treba doplačati, morate obkrožiti b).
Pozdravljeni
Mi mogoče znate pomagati? Moj oče je že v pokoju in prejema pokojnino v višini cca 630€, mama pa je brezposelna in trenutno nima nobenih prihodkov. Sam delam preko študentskega servisa in razmišljam, da bi postal nevzdrževan član, saj bi s tem pridobil dodatno olajšavo in bi potem lahko zaslužil več in mi nebi bilo potrebno vračati dohodnine. Zdaj me pa zanima ali bi to, da bi se odločil da postanem nevzdrževan član kakor koli vplivalo na dohodnino pri očetu, saj ne vem do kakšne višine letnega zaslužka upokojencem ni potrebno plačati dohodnine? Zanima me tudi kje moram vložiti zahtevek, da postanem nevzdrževan član in ali je kakšen časovni rok, do katerega je potrebno to narediti ali je res tako kot sem prebral po spletu da po prejemu izračuna dohodnine napišeš ugovor v katerem navedeš da nebi bil rad obravnavan kot vzdrževani družinski član?
Mogoče je kakšno vprašanje malce čudno, vendar se na te stvari res zelo slabo spoznam, zato sem se tudi obrnil na ta forum za pomoč.
Hvala
Lep pozdrav
Miha,
nikakor čudno, saj zato smo tukaj, da rešujemo davčne enigme 🙂
Vse preverim in se oglasim v dnevu, dveh.
Lep pozdrav, Sabina
Miha pozdravljen,
se opravičujem za pozen odgovor, pa upam, da ne prepozen. Predvidevam da vas oče, pri obračunu dohodnine, upošteva kot VDČ. Pri odgovorih sem izhajala iz vaših vprašanj.
Če postanete nevzdrževan član, ali to vpliva na dohodnino pri očetu? Mislim, da ne, v kolikor oče ne dobiva drugih dohodkov razen pokojnine v višini cca 630,00 . Če dobiva druge dohodke, potem izgubi olajšavo za VDČ.
Akontacija dohodnine se v letu 2016 odteguje od pokojnin, višjih od 1.095,15 € z upoštevanjem splošne in pokojninske olajšave.
Zahtevek, da bi postal nevzdrževan član ne obstaja. Obstaja izjava zavezanca, da bo pri sovjem letnem izračunu dohodnine upošteval VDČ. Če izjave ne poda, potem se mu olajšava za VDČ ne upošteva. Lahko pa zavezanec vloži ugovor na informativni izračun dohodnine, v katerem zahteva, da se VDČ, sedaj za koledarsko leto 2015, ne upošteva.
Upam, da sem uspela odgovoriti na vaše dileme, če ne, pišete, sem vam na razpolago, bova vse razjasnila.
Lep pozdrav in lep vikend, Sabina
Pozdravljeni,
kratko vprašanje glede izračuna prispevkov. Ali bi znesek moral biti enak, ko seštejem prispevke na vseh 12ih plačilnih listah, tistemu, ki ga dobim na informativem izračunu dohodnine? Ker meni odstopa za okoli 1000€.
Hvala in lep pozdrav,
Kaja
Forum je zaprt za komentiranje.