SP. popoldanski “normiranec”.
Pozdravljeni.
Sem redno zaposlen za polni delovni čas. V januarju sem odprl popoldanski sp normiranec, za katerega vsak mesec izdam 1 račun, delam samo za eno ustanovo. Letnega bruto prihodka je za okrog 7000 eur. Račun enostavno natipkam v wordu in vsebuje vse elemente ki naj bi na takšnem računu bili. Plačilo je na transakcijski račun. Račune številčim npr: 1/2016, 2/2016…. Račune skrbno spravljam v fascikel.
Vsak mesec do roka nakažem 65 eur dajatev in pa glede na povprečje dohodkov prejšnjih let na tri mesece še 93 eur akontacije ddv.
Moje delo so predavanja, tako da osnovnih sredstev nimam.
Zanima me, če je vse kar počnem dovolj in pravilno, bi moral raje najeti kakšno računovodkinjo?
Bi moral voditi še kakšno drugo evidenco?
Bi moral karkoli voditi še v digitalni obliki?
Ali lahko ob morebitnem povečanju prihodkov enostavno povečam nakazilo DDV in obratno?
Hvala za odgovore, mislim da z odgovorom pomagate mnogim.
Rok
Pozdravljen Rok,
kot normiranec ste dolžni voditi popolnoma vse evidence, kot tisti, ki normiranec ni. Evidenco izdanih računov, register osnovnih sredstev, evidence v zvezi z zalogami, blagajniškim poslovanjem, vse morebitne druge evidence, če to zahtevajo posebni predpisi s področja, na katerem poslujete.itd.
Ker ste/boste postali tudi zavezanec za DDV, morate sestaviti obračun DDV in ste dolžni voditi tudi vse evidence v skladu z DDV predpisi. Pravilnik predpisuje minimalen obseg podatkov in obliko, v kateri morate voditi
V digitalni obliki komunicirate s FURS, kar pomeni, da vse obračune oddajate preko sistema eDavki.https://edavki.durs.si/
Če področje računovodenja, knjigovodenja in davkov ni vaša primarna dejavnost, potem priporočam, da najdete računovodjo.
Lep pozdrav, Sabina
Pozdravljeni.
Glede na to, da človek predava, predvidevam, da nima osnovnih sredstev (računalnik ima verjetno že od prej), prav tako nima zalog. Blagajne nima oz. ne posluje z gotovino. Torej ostane evidenca izdanih računov.
Ker vse račune dobiva plačane na trr tudi ne potrebuje davčne blagajne.
Se motim?
Imam pa eno drugo vprašanje s tega področja in prosim, če mi kak računovodja odgovori:
V primeru, da je človek redno zaposlen in ima popoldanski s.p., kako se obračunava dohodnino od rednega dohodka, če je ta popoldanski s.p. normiranec?
T.j.
Pri normirancih se od dohodkov odmeri cedularno 4% davka (najprej -80% normiranih stroškov, od preostanka 20% davka). Ali se v to vključi tudi redni dohodek (plača) ali se redni dohodek obračuna posebej po normalni lestvici (16% in dalje) vključno z upoštevanjem olajšav (splošne in za otroke)?
Hvala vnaprej za odgovor in lep pozdrav.
Jonc pozdravljen,
torej, če je vse, kar predvidevate res, potem se ne motite.
Pri normirancih je odmerjen davek dokončen, se ne všteva v davek od dohodkov fizičnih oseb/dohodnino.
Lep pozdrav,
Sabina
Hvala za odgovor in lep pozdrav. J.
Forum je zaprt za komentiranje.