Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Prehod in navadnega popoldanskega s.p. na normirani popoldanski s.p.

Prehod in navadnega popoldanskega s.p. na normirani popoldanski s.p.

Zdravo!

prosila bi vas za nasvete glede sledeče situacije.

Imel sem odprt navadni polni s.p. vse do redne zaposlitve pred parimi meseci, ko sem s.p. spremenil v popoldanskega. Glede na to, da se mi normiranost bolj splača, želim z novim letom preiti na normiranost. Tudi knjige bom vodil sam, ker je s popldanskim s.p. imam res malo prihodkov (cca. 300eur), in si računodstva žal ne morem več privoščiti. Sedanja računovodkinja mi nobenih konkretnih napotkov ne želi dati, kajti po njenih besedah mi bo svetovala le za poslovanje do konca leta, kar se tiče za 2017 pa ni več njena domena, ker bom knjige vodil sam.
Na Fursu so mi povedali, da se sprememba priglasi ob oddaji davčne napovedi za 2016 do konca marca 2017. Zanima me kako to konkretno poteka in kdaj naj pričnem z akontacijo dohodnine??? Kako je z osnovo za akontacijo dohodnine, bodo to ustvarjeni prihodki s.p. v 2016 ali zgolj 4% od teh 300,00EUR, ki jih mesečno ustvarim s popoldanskim s.p.

Hvala vsem za pomoč.

Glede na to, da ti tvoja računovodkinja noče nič svetovati glede leta 2017, bi jaz bila malo v dvomih, če bo ob oddaji tvoje davčne napovedi za leto 2016 tudi priglasila spremembo načina obdavčitve za leto 2017. Zato predlagam, da kar sam oddaš PRILOGO 15, ki jo najdeš tukaj: http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Davki_in_druge_dajatve/Podrocja/Dohodnina/Dohodek_iz_dejavnosti/Obrazci/Priloga_15.pdf . Bolje 2x kot da se je sploh ne odda.

V letu 2017 boš plačeval akontacijo dohodnine glede na davčno osnovo iz leta 2016, in sicer mesečno ali 3-mesečno (odvisno od višine akontacije). Te podatke boš videl na davčni napovedi za leto 2016 v vrsticah od 23 do 31.

Če še nimaš dostopa do e-davkov, si ga čim prej uredi, da boš imel vpogled v svojo e-kartico, na kateri vidiš bremenitve in plačila za davke in prispevke, pa tudi dostop do elektronsko vročenih dokumentov (sklepov, obvestil… od FURS-a).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close