ODPRTJE S.P.
Z JANUARJWM IMAM namen odpreti podjetje ki nudi storitve servisa motornih, tovornih vozil kot tudi vozil tezke gradbene mehanizacije, strokovno imam naziv avtomehanik, zanima me koliksni so stroski prispevkov mesecno ob odprtju s.p. prvic. racunam da bi lahko imel mesecno okoli 1700 eur prilivov pa me zanima ali se po vasem mnenju to splača? sedaj za opravljanje te dejavnosti za nekoga drugega dobim 650 eur. hvala za odgovor..lp ali subvencijo lahko dobim pred dopolnjenim30 letom?
Pozdravljeni,
za November 2016 so znašali mesečni prispevki 341,20 €. Ti se bodo sicer usklajevali , berite povečevali, a ne bistveno.
Vprašanje, na katerega težje odgovrim je, ali se vam splača ali ne. Če prav razumem, vas zanima, ali vam bo na mesec ostalo več denarja, kot sedaj, se pravi 650,00 €.
Odvisno je, ali boste “navadni” ali “normirani” s.p. Razlika je pri ugotavljanju davčne osnove in računovodstvu. Navadni s.p. ugotavlja osnovo od razlike med prihodki in odhodki ter je dolžan voditi vse poslovne knjige. Normirani s.p. pa ima manj administrativnih zahtev in računovodstva “ne potrebuje”. Pazite…če boste zavezanec za DDV, če boste imeli osnovna sredstva, zalogo – v tem primeru ste dolžni voditi dodatne evidence in so računvoodske storitev nujne. Če pa bo vaša dejavnost zgolj opravljanje storitev, pa ste dolžni voditi le evidenco izdanih računov. V tem primeru računovodje ne potrebujete nujno, je pa priporočljivo (cca 40,00 € mesečno.
Normiranec ugotavlja davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov (omejitev letnega praga prometa 50.000 € in obdavčitev s končnim cedularnim davkom v višini 20 % od 20% osnove.
Če izračunava 1.700,00 x 12 = 20.400,00 osnove, znaša dohodnina 816,00 €. Se pravi 68,00 € mesečno.
Za namen dejavnosti ste dolžni odpreti tudi TRR, priračunajte še stroške banke.
Sedaj lahko izračunate, ali se splača ali ne. V vsakem primeru pa ste se za ekonomsko opravljanje dejavnosti dožni registrirati, ali zaposliti, da ne padete v kategorijo opravljanja dela na črno, kar je vsekakor najdražja oblika izvajanja dejavnosti.
Za dodatna pojasnila sem vam na voljo. Lp,
Forum je zaprt za komentiranje.