Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo poslovanje s tujino

poslovanje s tujino

Spoštovani
zanima me; nabavila bi material na Nizozemskem in ga prodajala v Sloveniji.
Ob povpraševanju so mi dejali, da ko bom imela podjetje, moram biti registrirana za DDV, v nasprotnem primeru mi ne morejo narediti originalnega računa na firmo, ker me ne bodo našli v VIES sistemu.
Torej se moram ob odprtju popoldanskega s.p registrirati za davčnega zavezanca, torej da prostovoljno pristopam k plačilu DDV; ta se kasneje vrne, drži in da lahko normalno delam s tujino.
Hvala in lp
Veronika

Pozdravljena,

podjetje na Nizozemskem je dolžno v vsakem primeru izstaviti originalen račun.
Razlika med tem, ali bo vaše podjetje v sistemu DDV ali ne, pa je tista razlika, ki pomembno vpliva na obračun DDVja.

Kot atipični zavezanki vam bo Nizozemski dobavitelj izstavil račun brez njihovega DDVja. Vendar boste morala DDV plačati v Sloveniji, do odbitka DDV pa ne boste imela pravice, saj niste zavezanka za DDV.
Identifikacija je obvezna na podlagi 78. in 79. člena ZDDV-1 ter 44. člena Direktive EU in je namenjena temu, da se znotraj EU ve, kako poteka promet blaga in storitev med malimi davčnimi zavezanci.
V našem žargonu … pri nabavah blaga boste morala narediti samoobdavčitev. Obračunati naš, slovenski DDV, pravice do odbitka pa ne boste imela.

Če pa se ne boste registrirala v sistem DDV, vam bo dobavitelj pri dobavi blaga obračunal DDV skladno s predpisi države dobavitelja. Če deluje kot mali davčni zavezanec, vam seveda od dobave blaga le-tega ne bo obračunal.

V kolikor presežete znesek dobav 10.000 pri pridobitvah v tekočem koledarskem letu (in preteklem – glejte 4. člen ZDDV-1 glede pogojev), morate predložiti zahtevek za izdajo ID številke za namene DDV in v Sloveniji obračunati DDV od pridobitve blaga, s katero presežete limit 10.000 (v limit se ne ne vštevajo dobave pred preseganjem praga). Torej postanete s tem atipična zavezanka.

Razmislite, ker bo vaša nabavna vrednost blaga višja za plačani DDV, ali na Nizozemskem, ali pri nas. Razmislite, če ni volj smotrno, da postanete “pravi” zavezanec za DDV.

Lep pozdrav,

Sabina [url]https://www.facebook.com/Funkyracunovodka/[/url]

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close