Prostovoljstvi – denarna soialna pomoč. Barca (in drugi), lepo prosim za pomoč
Imam vprašanje glede soc. pomoči. Pred par meseci se mi je iztekla pogodba in sem brez službe. Že nekaj let delam prostovoljno (cca. 20-25 ur na mesec). Slišala sem, da bi mi kot prostovoljki pripadala višja socialna pomoč. Ko sem omenila to moji svetovalki na csd-ju, je rekla, da žal ne bo šlo čez, ker bi morala delati prostovoljno minimalno 60 ur mesečno, da bi mi pripadal ta dodatek. Prijateljica, ki je soc. delavka trdi, da ni res – da potrebujem le pisni dogovor o prostovoljnem delu (kar ga itak imam) z organizacijo, kjer delam za minimalno 24 UR LETNO. Prav tako piše na uradni strani csd-ja:
“Ne glede na zgornjo tabelo se za osebe, ki so vključene v programe psihosocialne rehabilitacije ter za osebe, ki imajo sklenjen pisni dogovor o prostovoljnem delu, šteje, da so delovno aktivne v obsegu od 60 do 128 ur mesečno. Navedeno pomeni, da omenjenim osebam, ne glede na dejansko število opravljenih ur mesečno, po zakonu pripada vedno nižji dodatek za delovno aktivnost (ali 0,28 osnovnega znesla minimalnega dohodka ali 0,14 osnovnega znesla minimalnega dohodka).”
in pa v enem članku http://www.cnvos.si/article/id/10604/cid/23 tudi piše:
“Da bi torej prostovoljec imel višjo denarno socialno pomoč, je potrebno dvoje: da ima pisni dogovor o prostovoljskem delu za najmanj 24 ur letno in da prostovoljsko delo opravlja pri prostovoljski organizaciji. Za potrebe odmere (višje) denarne socialne pomoči se ne glede na dejansko število ur šteje, da je takšen prostovoljec delovno aktiven v obsegu od 60 do 128 ur mesečno.”
Dokler ne dobim nove zaspolitve bi rada izkoristila to možnost, saj živim sama in (kljub najnižji možni najemnini) ni šans da sploh imam za streho nad glavo in hrano brez tega. Sem že čisto na robu z živci in sploh ne vem kaj je res, ali bi mi ta dodatek pripadal ali ne? Moja svetovalka vztraja, da ne.
Najlepša hvala za pomoč kogarkoli, ki se spozna.
Pardon, naslov se mi je zatipkal – prostovoljstvo 🙂 Pa zanima me še, v primeru, da mi dodatek kot prostovoljki res pripada, kak sploh lahko naredim? Ali lahko zamenjam svetovalko?
Oddaj vlogo za socialno pomoc na CSD in ji prilozi “pogodbo” o prostovoljstvu. Mislim, da dobis okoli 70 € vec na mesec.
Priložiti moraš potrdilo o opravljenih urah (ne samo pogodbo) pri organizaciji, ki je vpisana v evidenco prostovoljskih organizacij.
Če delaš kot prostovoljka nekje, kjer niso vpisani, ti žal to pri višini DSP nič ne koristi.
Hvala obema. Glede potrdila o opravljenih urah ni problema, ker itak redno delam. Zanima me samo to ali je res, da potrebujem 60 ur MESEČNO – kot mi pravi svetovalka (ker kolikor sem brala, potrebujem le 24 ur LETNO). Sama jih imam namreč 20-25 MESEČNO in pravi, da mi dodatek ne pripada.
http://www.cnvos.si/article/id/10604/cid/23
http://www.cnvos.si/article/id/10707/cid/320
Da bi prostovoljec imel višjo denarno socialno pomoč, je potrebno, da ima sklenjen pisni dogovor o prostovoljskem delu s prostovoljsko oraganizacijo in da ta določa, da bo prostovoljec opravil najmanj 24 ur prostovoljskega dela letno. Za potrebe odmere (višje) denarne socialne pomoči se ne glede na dejansko število ur šteje, da je takšen prostovoljec delovno aktiven v obsegu od 60 do 128 ur mesečno.
Najprej preveri, ali je organizacija, kjer prostovoljno delaš vpisana v seznam. če je, jih prosi za pogodbo o prostovoljskem delu. to pogodbo pošlji na csd s priloženim obrazcem o spremembi. nobenih ur ti ni treba pošiljati. saj če delaš, 60 ur na mesec se takoj obrne. je pa DSP res večja za 68 EUR.
Koliko je od človeka odvisno. Jaz eni bejbi malo pomagam okoli teh zadev. Je tudi prostovoljka, na zavodu prijavljena in je dala vlogo za DSP. Pogodbe ni priložila, je pa tam, kjer se opiše materialno stanje, napisala, da dela kot prostovoljka in so jo takoj pozvali, naj predloži še pogodbo in ure:)).
Je pa seveda pogoj, da je organizacija vpisana v ta seznam, kot so ti navedli že zgoraj. Naredi pa mesečno cca. Dela pa po 4 ure 4 dni v tednu (v glavnem, ne pa vsak mesec) in ji včasih nanese manj, kot pravi ta tvoja, pa do danes še ni bilo težav zaradi tega.
Najlepša hvala vsem!
To ne drži.
Potrebna je samo pogodba. Vem iz prve roke.
Delala 1x tedensko po 1,5h, nisem rabila nikjer navesti števila ur.
To ne drži.
Delala 1x tedensko po 1,5h, nisem rabila nikjer navesti števila ur.[/quote]
Te, ki so delale pri delodajalcu (kjer jim pomagam), so morale prinesti potrdilo o opravljenih urah, samo pogodba ni zadostovala. Vem, ker sem jim pripravljala potrdila in že prej pogodbo, ki pa kot pravim, ni zadostovala.
To ne drži.
Delala 1x tedensko po 1,5h, nisem rabila nikjer navesti števila ur.[/quote]
Te, ki so delale pri delodajalcu (kjer jim pomagam), so morale prinesti potrdilo o opravljenih urah, samo pogodba ni zadostovala. Vem, ker sem jim pripravljala potrdila in že prej pogodbo, ki pa kot pravim, ni zadostovala.[/quote]
V LJ je dosti pogodba.
Prostovoljske organizacije morajo biti vpisane v AJPES-ov seznam, lahko pogledaš na njihovi spletni strani, če je tvoja organizacija ali društvo že vpisana, opisan je tudi postopek, kaj narediti, če še ni. Tudi sama sem brez službe, delam kot prostovoljka, čez celo leto, na mesec približno 10 ur. Poročilo o opravljenem delu in urah posredujem predsednici društva, kjer opravljam prostovoljstvo, ta pa mora poročila posredovati AJPES-u, pa še komu. Na CSD predložim samo pogodbo, ki jo imam sklenjeno za celo koledarsko leto, ko podaljšujem DSP to omenim, da ne pozabi upoštevati. Da je društvo vpisano v AJPES-ov seznam je referentka preverila sama, pogodba pa je morala biti napisana na obrazcu, ki se dobi na Prostovoljstvo.org.
Se pripravljam delati kot prostovoljka,vendar je letno vec kot 250 ur.Koliko dodatka za delovno aktivnost mi pripada.Sem prejemnica dsp.Prosim za odgovor.
Pozdravljena,
Pojasnilo ministrstva pravi: http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/sociala/denarna_socialna_pomoc/
Če ste samska osebo, zaposlena v obsegu več kot 128 ur na mesec, se vam minimalni dohodek, ki vam pripada na podlagi ZSVarPre, tj. 1 osnovni znesek minimalnega dohodka, poveča za 0,56 osnovnega zneska minimalnega dohodka. Vaš minimalni dohodek (cenzus) torej znaša 1,56 osnovnega zneska minimalnega dohodka. Od tega cenzusa se odšteje dohodek, ki ga izkazujete.
Upam, da je koristno, če ne pa kar na plan z vprašanji.
Lp,
Forum je zaprt za komentiranje.