Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Nekaj vprašanj, ki se mi porajajo ob odprtju s. p.

Nekaj vprašanj, ki se mi porajajo ob odprtju s. p.

Pozdravljeni,

sem tik pred odprtjem samostojnega podjetja in imam dve vprašanji. Lepo prosim, če mi lahko pomagate.

1. Imela bom storitveno dejavnost (lektoriranje, prevajanje, poučevanje ipd.), ki jo bom opravljala na domu (sem solastnica nepremičnine), toda večkrat bom šla na teren delat ali pa na različne sestanke, občasno tudi v tujino. Najprej sem bila prepričana, da bom odprla normirani s. p., zdaj pa me mnogi prepričujejo, da je bolje odpreti “navadni” s. p. in uveljavljati dejanske stroške. Ali si lahko med stroške uveljavljam tudi stroške elektrike, ogrevanja, telefona in interneta?

2. Prejela bom subvencijo države, ki ni obdavčena, vseeno pa sem na spletu zasledila, da so nekateri posamezniki, ki so pred leti prejeli subvencijo v višini 4500 evrov, kot “normiranci” dobili izplačilo zgolj v višini 3600 evrov, medtem ko so tisti z “navadnim” s. p, prejeli celoten znesek. Nam so povedali, da subvencija ni obdavčena, zato me zanima, ali je možno, da ne bom prejela celotne, če bom odprla normirani s. p.?

Hvala za pomoč.

Lep pozdrav,
Mateja

1. Ali si lahko med stroške uveljavljam tudi stroške elektrike, ogrevanja, telefona in interneta?

Lahko, vendar ne v celoti. Ocenite, kolikšen delež teh stroškov bi “padel” na vašo dejavnost (na vaš poslovni prostor v nepremičnini), in to zapišite v obliki sklepa.
Na primer:
Sklep št.1: Stroški električne energije na naslovu ______________________ se upoštevajo kot strošek poslovnega prostora v višini 15 %.
Nato lahko vsak mesec 15% celotnega stroška za električno energijo upoštevate kot strošek vaše dejavnosti.

2. Nam so povedali, da subvencija ni obdavčena, zato me zanima, ali je možno, da ne bom prejela celotne, če bom odprla normirani s. p.?

Subvencija je prihodek, tako kot vsi ostali poslovni ali finančni prihodki.
Pri davčnem obračunu normiranci od vseh prihodkov (s subvencijo vred) odštejejo 80% tega zneska, tako da je njihova davčna osnova 20% vseh prihodkov, in od te davčne osnove plačajo 20% davka (velja za s.p.-je). Na kratko je to 4% davka od vseh prihodkov (20% od 20%). Torej tudi od subvencije plačajo 4% davka.
Navadni s.p.-ji pa od vseh prihodkov (s subvencijo vred) odšteje vse davčno priznane stroške in odhodke ter olajšave, da dobijo davčno osnovo, od katere plačajo davek ob upoštevanju dohodninske lestvice.

Subvencijo morate prejeti natančno v takem znesku, kot je zapisana v pogodbi o subvenciji, ne glede na to, za kakšno obdavčitev ste se odločili. Pozorni pa morate biti tudi na to, čemu je subvencija namenjena in za kakšno obdobje (glejte pogodbo), saj se skladno s tem obdobjem tudi porazdeli prihodek iz naslova subvencije. Če na primer prejmete subvencijo, ki je namenjena pokrivanju nekih stroškov (n.pr. prispevkov) v prvih 24-ih mesecih vašega poslovanja, znaša vaš prihodek iz naslova subvencije vsak mesec le 1/24 celotne subvencije, in to vseh 24 mesecev.

Pozdravljeni,

naj se vam najprej iskreno zahvalim za odgovor in ker ste si vzeli čas zame.

Najprej ste omenili, da se mi pri normiranem s. p. upošteva vsak prihodek, tudi subvencija, kar bi pomenilo, da mi bodo res ob nakazilu odtegnili akontacijo (omenili ste 20 % od 20 %, najbrž ste se zmotili, saj gre za 25 % od 20 %, kajne?). Pozneje pa ste napisali, da moramo prejeti točno tak znesek, kot piše v pogodbi. Gre za znesek v višini 5000 evrov, ki ga omogoča Zavod za zaposlovanje, in sicer za samozaposlitev, ki mora trajati najmanj 24 mesecev, kot ste že sami predvideli. Torej se bo subvencija razdelila na 24 mesecev. To pomeni, da mi bodo za prvo leto upoštevali 2500 evrov in bom morala od tega plačati 25 % od davčne osnove?

Glede stroškov sem vas razumela in te dni večkrat računala ter ugotovila, da se mi vendarle bolj splača odprtje normiranega s. p.

V naprej se vam lepo zahvaljujem za prijaznost in vas pozdravljam,

Mateja

Ob nakazilu subvencije vam ne odtegnejo akontacije dohodnine. Nakažejo vam celotno subvencijo 5.000 eur, ne glede na to, ali ste se odločili za s.p. z normiranimi ali z dejanskimi odhodki.

Akontacijo dohodnine nakazujete sami FURS-u do 10. v mesecu za pretekli mesec, in sicer na podlagi Napovedi akontacije dohodnine, ki jo oddate na FURS ob odprtju dejavnosti.

Pri normirancih se akontacijo dohodnine odmeri tako:
Če na primer normiranec napove, da bo imel mesečno 3.000 eur prihodkov (208,33 eur od subvencije + 2.791,67 eur ostalih prihodkov), mu bodo odmerili akontacijo dohodnine mesečno 120 eur, to je 20% od 20% od 3.000 eur. Teh 120 eur nato sam nakazuje FURS-u vsakega 10. v mesecu za pretekli mesec.

Navadni s.p. ob odprtju dejavnosti napove, koliko bo imel prihodkov in koliko odhodkov (na primer mesečno 3.000 eur prihodkov in 2.000 eur odhodkov). Akontacijo dohodnine mu odmerijo tako, da od prihodkov odštejejo odhodke (3.000 eur – 2.000 eur), na razliko (1.000 eur) pa obračunajo akontacijo dohodnine po dohodninski lestvici (v tem primeru 16% po upoštevanju splošne olajšave = cca. 101 eur). Tudi navadni s.p. nato sam nakazuje ta 101 euro FURS-u vsakega 10. v mesecu za pretekli mesec.

Pozdravljena, mene pa zanima ali si oproščen plačila prispevkov, če dobiš subvencijo za samozaposlovanje žensk?
Lp

Pozdravljena,

pridobitev subvencije ne pomeni oprostitve prispevkov.

Lep pozdrav,

Sabina [url]https://www.facebook.com/Funkyracunovodka/[/url]

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close