Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Akontacija dohodnine in nova dohodninska lestvica

Akontacija dohodnine in nova dohodninska lestvica

Pozdravljeni,

Imam kar nekaj vprašanj upam, da jih bom zastavila razumljivo in da mi boste lahko pomagali.

1). Ali odvaja delodajalec akontacijo dohodnine od neto plačila – prevoz in malica ali neto plačilo + prevoz in malica?

2). Če imam neto mesečno davčno osnovo do 1.700 € mi delodajalec odvede akontacijo v višini + 27%, če je davčna mesečna davčna osnova med 1.700 € in 4.000 € potem odvede akontacijo dohodnine + 34% ?

3). Pri letnem obračunu dohodnine se potem seštejejo mesečne neto davčne osnove in se od skupne vsote odvede ali 27% ali 34% odvisno v kateri dohodninski razred padeš? Tukaj potem nastane razlika za doplačilo ali vrnitev dela dohodnine?

4.) Ali je kakšna razlika pri odmerjanju akontacije dohodnine, če imam vzdrževanega člana prijavljenega že med letom ali, če se ga prijavi na koncu leta? (2 otroka in zakonec)

Že vnaprej hvala za vaš odgovor,

Lp

Pozdravljena,

da bo lažje, sem vaša vprašanja kopirala in pod njih pripisala odgovore.
1). Ali odvaja delodajalec akontacijo dohodnine od neto plačila – prevoz in malica ali neto plačilo + prevoz in malica?

Delodajalec odvaja akontacijo dohodnine ob bruto plače. Bruto plača je neto plača + dohodnina + prispevki delavca.

Izplačilo na vaš TRR je neto plača + prevoz + prehrana.

2). Če imam neto mesečno davčno osnovo do 1.700 € mi delodajalec odvede akontacijo v višini + 27%, če je davčna mesečna davčna osnova med 1.700 € in 4.000 € potem odvede akontacijo dohodnine + 34% ?

Če je mesečna davčna osnova med 1.700 € in 4.000 € potem odvede za osnovo do 1.700,00 € 27 % akontacijo dohodnine, za razliko nad 1.700,00 do 4.000,00 pa 34% akontacijo dohodnine.

3). Pri letnem obračunu dohodnine se potem seštejejo mesečne neto davčne osnove in se od skupne vsote odvede ali 27% ali 34% odvisno v kateri dohodninski razred padeš? Tukaj potem nastane razlika za doplačilo ali vrnitev dela dohodnine?

Tako je.

4.) Ali je kakšna razlika pri odmerjanju akontacije dohodnine, če imam vzdrževanega člana prijavljenega že med letom ali, če se ga prijavi na koncu leta? (2 otroka in zakonec)

Če uveljavljate VDČ med letom, se potem osova za dohodnino pri plači zniža, posledično na letni ravni akontirate manj dohodnine. Če med letom ne uveljavljate VDČ, jih uveljavite pri leti odmeri dohodnine in se potem razlika dohodnine vrne oz. doplača.

Za dodatna pojasnila sem vam na voljo, lp,

Sabina [url]https://www.facebook.com/Funkyracunovodka/[/url]

Pozdravljeni! Mene pa zanima sledeče. Delodajalec mi je znižal bruto plačo in povišal dodatke, tako da sem jaz na koncu ‘na istem’. Za leto 2016 sem plačala dohodnino, prejšnja leta je nisem. Računovodkinja mi je razložila, da ker sem bila decembra na bolniški, sem bila v nizjem razredu, potem pa mi regres prevesil v visji razred, kar je pomenilo, da je bilo premalo odvedene dohodnine. Sama imam pomisleke in se mi zdi, da nekaj ne stima. Je možno, da podjetje na kakrsekoli nacin ‘zasluži’ se pravi, ker je manjsi bruto je majse odvajanje in na koncu placam razliko jaz, ki pa bi jo v startu moralo placati podjetje, ce mi ne bi znizali bruta? Racunovodkinja me sicer prepricuje, da je bil davek odvajan legitimno in da je zakonsko doloceno, koliko se naj odvaja. To ze razumem, vendar ce me oni z znizanjem bruta namenoma vrzejo v nizji razred, jih manj stanem, potem pa razliko placam sama.
Hvala za odgovor.

Znižanje bruto plače in povišanje dodatkov, tako da ste vi na koncu ‘na istem’, najbrž pomeni, da ostanejo vaši prejemki enaki. Nikakor pa niste ‘na istem’ pri osnovi za pokojnino v primeru upokojitve, za bolniško v primeru bolezni, za nadomestilo za brezposelnost v primeru izgube službe… Znižanje bruta pomeni tudi znižanje vseh teh zavarovalnih osnov. Od takega dogovora ima korist samo delodajalec, ker iz nižjega bruta plača manj prispevkov in davkov, vi pa ste na slabšem, čeprav je lahko prejemek na TRR enak.

Poleg tega, če vam sedaj izplačuje previsoke dodatke in dobi inšpekcijo, bo moral na del, ki presega dovoljene dodatke, plačati še prispevke in davke, vam pa bodo popravili izračun dohodnine za tisto leto, v katerem so bili previsoki dodatki izplačani. V bistvu bodo del dodatkov šteli kot neto plačo.

Kar pa se dohodnine tiče, je čisto možno, da so vam zaradi nižjega bruta odvajali manj akontacije, dohodek od regresa pa vas je uvrstil v višji dohodkovni razred, kateremu pripada nižja olajšava, kot bi pripadala samo po dohodkih iz plač. Če ste se že šli to znižanje bruto plače in povišanje dodatkov, tako da ste vi na koncu ‘na istem’, bi morali dohodnino šteti k neto plači.
Ponazoritev:
Prejšnji neto + prejšnja dohodnina + prejšnji dodatki = nov neto + nova dohodnina + novi dodatki,
tako da je novo samo drugače razporejeno kot prejšnje. Še vedno pa bi bili prispevki nižji in posledično nižja zavarovalna osnova za pokojnino, bolniško, nadomestilo na zavodu… Tudi dneve koriščenja dopusta dobite manj izplačane, ker dobite samo neto, dodatkov za tiste dneve pa ne.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close