Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Atipični zavezanec za DDV

Atipični zavezanec za DDV

Živjo,

imam vprašanje glede prijave kot atipični zavezanec za DDV. Sedaj imam normiran s.p. in nisem davčna zavezanka, moram pa ta mesec izdat račun za stranko iz tujine, ki je fizična oseba. Storitev je oblikovanje spletne strani.
Ali moram za to postati atipična davčna zavezanka in kdaj moram to prijaviti (ko izdam prvi račun ali prej)? Je boljše, da mi prijavo uredi računovodstvo?

Obenem pa imam vprašanje glede načina plačila – stranka mi bo namreč plačala na PayPal račun, ki je zaenkrat povezan z mojim osebnim računom. Ali moram PayPal povezati s poslovnim računom oz. denar potem prenakazati tja ali je dovolj, da imam izdan račun za storitev?

Hvala!

Mislim, da oblikovanje spletne strani ne spada med storitve, za katere veljajo posebna pravila – te storitve so n.pr. telekomunikacijske storitve, storitve radijskega in televizijskega oddajanja, elektronske storitve…
Poleg tega, če prav razumem avtorico, je storitev opravila fizični osebi brez dejavnosti, ki je torej končni potrošnik. Ob tem naj povem, da v tem primeru navedba kupca na računu sploh ni obvezna – lahko je kupec (končni potrošnik) iz Slovenije ali iz katerekoli države, za vse velja enako pravilo glede vsebine računa in tudi glede kraja obdavčitve storitve.

Če torej opravljena storitev ni kakšna izjema, in če je opravljena končnemu potrošniku, ki ni davčni zavezanec (to pomeni, da ne opravlja ekonomske dejavnosti), velja splošno pravilo: kraj obdavčitve storitve, opravljene končnemu potrošniku, ki ni davčni zavezanec , je tam, kjer ima sedež dejavnosti izvajalec storitve.

Iz tega sledi, da avtorica ne potrebuje posebne ID številke za izdajo tega računa, ker je storitev obdavčena v Sloveniji, kjer ima avtorica sedež dejavnosti. Če pa bo kdaj dobila naročilo za svojo storitev od naročnika iz druge države EU, ki ima registrirano dejavnost v svoji državi, bo morala pred opravljeno storitvijo in pred izdajo računa pridobiti ID številko za DDV (to pomeni, da bo morala postati vsaj atipična zavezanka za DDV).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close