Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Nakazila iz tujine

Nakazila iz tujine

Pozdravljeni,

Morda mi lahko vi pomagate pri mojem vprasanju.

Sem davčna rezidentka Slovenije, mož je državljan druge EU države (nikoli ni prebival v Sloveniji), a davčni rezident tretje države, v kateri prebiva in dela. V državi, od koder prihaja, je prijavil nerezidenco. Nekaj denarja, ki ga prihraniva, mož nakazuje na moj varčevalni račun, odprt v Sloveniji. Na banki so mi sicer zatrdili, da ne, ampak bi vseeno rada preverila, če moram ta nakazila prijaviti, kljub temu, da so od moža, ki ni Slovenec, niti davčni zavezanec v Sloveniji? Gre za nekaj tisoč evrov vsak mesec. Denar je nakazan iz njegovega tekočega računa, na katerega prejema plačo. Ker sama veliko časa preživim pri možu v tujini, imam v tukaj urejeno zavarovanje. V Sloveniji nisem zaposlena, niti prijavljena na zavod, ne prejemam nobenih olajšav ali socialnih transferjev – nimam nobenega dohodka, razen nepremičnine, za katero plačujem davek. Izvor prihodka moža je popolnoma dokazljiv in legalen. Kako točno je to urejeno, ko gre za nakazilo zakonca, ki je tujec in ni davčni zavezanec v Sloveniji? Se to smatra kot darilo? Bi morala te zneske kakorkoli prijaviti?

Hvala za odgovor in lep teden.

Pozdravljena,

z dohodnino so obdavčeni samo tisti dohodki, ki jih Zakon o dohodnini šteje kot takšne. Vsakomesečno nakazilo zakonca to ni.

Druga stvar so morebitne obresti na depozite, vendar le če presegajo 1000 EUR. Za ta znesek obresti. Pri višini bančnih obresti v tem trenutku bi moralo stanje na računu presegati 100.000 €, da bi se nateklo toliko obresti.

Če bi pa slučajno obstajal kak sum pranja denarja ali financiranja terorizma (po zakonu seveda ), potem pa bi vas banka pozvala k dokazovanju.

Iz tega, kar ste napisali, ne vidim možnosti ne za obdavčevanje, ne za dokazovanje.

Seveda je pa banka tista, ki vas v vsakem trenutku lahko pozove.

Lep pozdrav,

Sabina [url]https://www.facebook.com/Funkyracunovodka/[/url]

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close