Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo popoldanski normirani s.p. in dohodnina

popoldanski normirani s.p. in dohodnina

Lep pozdrav izkuseni racunovodje,

mi lahko kdo malo pomaga z nasveti glede dohodnine? 6. oktobra sem odprla popoldanski s.p. na ajpesu. Danes sem placala socialne prispevke. Ob odprtju sem oddala tudi vlogo za akontacijo dohodnine, delavka tam mi je na podlagi tega, da sem ji povedala koliko prihodkov pricakujem na s.p. do konca leta izracunala, da bom placala okrog 200 EUR. Poloznico bi naj dobila po posti. Potem sem dobila po posti domov odlocbo/popravek, da mi tega ni potrebno placati, ker bo s.p. odprt manj kot 3 mesece v 2018. Poskusam najt karkoli o tem v sistemu edavki, pa ne najdem, imam samo posto doma.

Ce prav razumem, sedaj do konca leta vsak mesec placujem samo ti dve poloznici za socialne prispevke?

Kako je pa z dohodnino v prihodnosti? Jo bom placala vsak mesec? Kje in kako? Vnaprej, ali za nazaj? Moram kje vpisati prihodke? Lahko kako povezem svoj bancni racun, da sistem vidi prihodke/izracuna dohodnino? Kdaj bom placala dohodnino za 2018-mogoce pri letnem obracunu?

A imam mesecno/letno za placat/oddat se kaj drugega poleg prispevkov in dohodnine?

Hvala, pa lep teden vam zelim!
Novopecena s.p.jevka

p.s.
Ce za zabavo to bere kdo na davcni…res bi bilo lepo ce bi naredili za ljudi lazje zasluziti dodaten denar. Vsaj zlozenka ob odprtju s.p.-ja…tako pa me v sistemu edavki cakajo linki do izobrazevalnih youtube videov, ko pa kliknem pa je video odstranjen :/ Mislim, da bi nas zlozenke (lahko pdf) prisle ceneje, kot pa totalno zmedene delavke na ajpesu…

Zazdaj plačuješ samo prispevke. Ko je leta konec spišeš letno poročilo s številkami, ki so veljale za letošnje leto, in na izračunu ti napiše že samo novo številko za plačevanja dohodnine. To delaš tam nekje marca, ker moraš do konca marca oddat. Če je manj kot 400eur, plačuješ na tri mesece (torej pod 100 na tri mesece), če je nad, plačuješ mesečno (v tapravem polju se ti pojavi tri/mesečna številka na formularju). In od oddaje naprej, plačuješ tako.

Potem pa najprej plačaš kolikor dolguješ za letos (piše na formularju), in še enkrat za prvo trimesečje, kot če bi zaslužila toliko, kolikor si dala ob napovedi zdaj ob odprtju (4% od ocenjenih prihodkov). Potem pa, če plačuješ na tri mesece, čakaš julij, za drugo trimesečje, če plačuješ na en mesec, pa aprila še plačaš “po tastarem” (pa kot prej napisano, še razliko za letos), od maja dalje, pa po novem izračunu.

Prispevki so popolnoma ločeni od dohodnine, tako da mesečno plačuješ znesek, ki ga vidiš v edavkih (fiksna številka za vse popoldance, spreminja se 1x-2x letno, formular ti furs sam izpolni, samo potegneš dol pdf in plačaš). V edavkih (ekartica) vidiš tudi vse te tri konte (račune), za dohodnino, piz in zzzs prispevke, ter vsa vplačila ter trganja z njih.

Če se bojiš, da boš kaj zaje*ala, nakažeš po 40eur viška (malo več kot mesečni prispevki, če se znesek slučajno spremeni) na oba konta za prispevke, in en obrok dohodnine viška še na konto za dohodnino, pa če kdaj kaj zamudiš, ali pozabiš, vzamejo to, in ne zamujaš nikjer 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close