Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Davek pri popoldanakem sp

Davek pri popoldanakem sp

Pozdrav.

Pred kratkim sem zacel samostojno pot kot notranji oblikovalec in odprl popoldanski sp. Sem normiranec,ne obracunavam davka,3x na leto placam minimalno davka na dobicek(katerega sem predvidel ob odprtju sp).

Zanima me sledece.
Ali,ko kupujem stvari,katere so direktno vezane na moj sp( pisarnisko gradivo,racunalnik ipd.) rabim racun shranjevati zaradi davka in se mi le ta vrne? Kako je s temi zadevami?

Druga stvar.
Ce za stranko narocim nek artikel (pecico,luc,tepih,indukcijo…),torej da je racun izdan na moj sp-ali mi ponudnik artikla lahko racuna mali davek oz brez davka,ali je tudi zame zmeraj z 22% davkom vse?

Kako je z obracunom davka ob koncu leta?

A si zavezanec za ddv ali ne?

Pozdravljeni,

predvidevam, da niste zavezanec za DDV.

Ko kupujete stvari, ki so direktno vezane na vaš sp (pisarnisko gradivo,racunalnik ipd.) morate račune od nabave osnovnih sredstev shranjevati, ker ste kot normiranec dolžni voditi Evidenco osnovnih sredstev. V evidenco se vpisujejo vse listine, ki se nanašajo na pridobitev in odtujitev oziroma izločitev osnovnih sredstev in tiste, ki vplivajo na povečanje nabavne vrednosti osnovnega sredstva.

Davek se vam ne vrne. Ker niste zavezanec za DDV, nimate pravice do odbitka.
Če pa artikle nabavljate v drugih državah članicah EU, ste se dolžni za namene DDV registrirati kot “atipični zavezanec za DDV” in pri nabavi teh artiklov plačati slovenski DDV z uporabo mehanizma samoobdavčitve.

Ko za stranko narocite nek artikel (pecico,luc,tepih,indukcijo…),torej da je racun izdan na vaš sp-ali ponudnik zaračunava davek po stopnji, ki se po zakonu uporablja za določeno blago. V vašem primeru 22% za artikle, ki ste jih našteli. Pri nabavi in prodaji blaga ste dolžni voditi tudi blagovne evidence. Pod določenimi pogoji vam jih ni potrebno. Prosim, preverite še to.

Kako je z obracunom davka ob koncu leta? Kot normirani sp ste dolžni voditi Evidenco izdanih knjigovodskih listin. Za vas je davčno leto enako koledarskemu letu. Zaključena evidenca izdanih knjigovodskih listin je podlaga za ugotavljanje višine davčno priznanih prihodkov ter posledično normiranih odhodkov in davčne osnove.

Lep pozdrav,

Sabina [url]https://www.facebook.com/Funkyracunovodka/[/url]

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close