Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Nezavezanci za DDV in poslovanje s tujino

Nezavezanci za DDV in poslovanje s tujino

Pozdravljeni!

Imam popoldanski s.p. in nisem zavezanec za DDV. Prek s.p.-ja opravljam storitve za naročnika na Hrvaškem. Po forumih berem, da je potrebno za storitve za naročnika imeti ID številko za DDV in vsak mesec oddajati nekakšna poročila in odvajati davek.

Do sedaj sem naročniku samo izdajala račune (na katerih je jasno označeno da nisem zavezanec), pa me zanima če sem v prekršku? Ali je pač možno, da naročnik plača meni račun (neto), davek pa potem plača na hrvaškem posebej, neodvisno od mojega računa?

Kot nezavezanec davek plačujem pavšalno vsako četrtletje.

Skupni zneski za storitve v enem letu ne presegajo 5000 evrov.

Hvala za odgovor in lep pozdrav, T

Res je, morate pridobiti identifikacijsko številko za DDV za opravljanje storitev v okviru unije (ne glede na promet) in to bi morali storiti že preden ste izdali prvi račun. Storitve so namreč obdavčene glede na sedež naročnika, v vašem primeru na Hrvaškem. Na izdanem računu napišete klavzulo: Obrnjeno davčno breme – tako plača davek vaš zavezanec za DDV na Hrvaškem (to velja za opravljene storitve od julija 2013 dalje, ker je šele takrat vstopila v unijo).
Davčnemu organu (DURS) ste dolžni predložiti: Rekapitulacijsko poročilo in DDV-O obrazec mesečno do 20.v mesecu za pretekli mesec.
Pavšalno plačujete dohodnino in ne DDV.

Če lahko kar tukaj vprašam. Izdajam račune v Italijo od 1.12.2013 naprej, za provizijo od dobave blaga med dvema podjetjama SLO-ITA. Sej ravnam pravilno če oddajam mesečno DDV-O in RP-O, sem zavezanec za namen poslovanja z EU. V tem primeru bo plačnik v ITA na podlagi mojega poročila plačal davek? Kako pa vem če se te zneske prejete za provizijo tudi obdavči ali ne? Ravnam pravilno? Oni so zavezanci za DDV. Kaj pa navedem na računu?

Hvala, Tina

Pozdravljeni,

Kaj pa poslovanje z državami, ki niso članice EU?
Ali je tudi v tem primeru tako, da lahko za Slovenijo ostaneš davčni nezavezanec in ne obračunavaš davka, pri poslovanju s tujino pa ga zaračunavaš oz. upoštevaš.

Moj primer je namreč tak:
Pravkar odprla d.o.o.
Imam spletni portal, ki ga nameravam tržiti po vsem svetu, ne le v EU.
Zadeva je totalen poskus.
In sedaj me situacija sili v to, da prostovoljno postanem zavezanec za DDV (tako so mi rekli na mojem računovodstvu), da sploh lahko poskusim poslovati s tujino.
Če mi npr. ne uspe pa bom morala še 5 let biti zavezanec za DDV, kar bo hud udarec za mojo konkurenčnost.

Skratka, moje vprašanje: Kako je z zavezanostjo DDVju, če želim poslovati s tujino (ki ni le EU).

V naprej hvaležna za pojasnila, Sonja

Če ste atipični zavezanec za DDV (samo za namen poslovanja z EU):
a) izdate v ITA račun za svojo provizijo brez DDV-ja, na račun pa napišete klavzulo: DDV ni obračunan po 1. odstavku 25. člena ZDDV-1 – obrnjena davčna obveznost,
b) izdate v SLO račun za svojo provizijo brez DDV-ja, na račun pa napišete klavzulo: DDV ni obračunan po 1. točkI 94. člena ZDDV-1 – nisem zavezanec za DDV.

Če ste tipični zavezanec za DDV (za poslovanja s SLO in z drugimi državami v EU):
a) izdate v ITA račun za svojo provizijo brez DDV-ja, na račun pa napišete klavzulo: DDV ni obračunan po 1. odstavku 25. člena ZDDV-1 – obrnjena davčna obveznost,
b) izdate v SLO račun za svojo provizijo z 22% DDV-jem, na račun pa ne napišete nobene klavzule.

RP-O oddate do vsakega 20. v mesecu za pretekli mesec, če ste v preteklem mesecu opravili kako storitev za naročnika iz druge države članice EU.
DDV-O oddate vsak mesec do 20. v mesecu za pretekli mesec, če ste v preteklem mesecu opravili kako storitev za naročnika iz druge države članice EU, sicer pa do zadnjega v mesecu za pretekli mesec. Mesečno oddajate samo 1. leto, potem pa odvisno od prometa – lahko tudi 3-mesečno, če ne presežete letnega prometa 210.000 eur.

Lahko postanete atipični DDV zavezanec – samo za namene poslovanja izven Slovenije, kar pomeni, da za slovenski trg ostanete nezavezanec za DDV. Če posel izven Slovenije ne bo stekel, boste 5 let oddajali prazen DDV-O.
Več o tem: http://www.znajdise.net/index.php/120-poslovanje-s-tujino-in-ddv

Poudariti velja, da gre pri poslovanju z EU za opravljanje storitev, ne pa prodaje “blaga”. Tega ni razvidno tudi v sestavku na povezavi, kar lahko v bistvu zavede, da se mora v vsakem primeru registrirati za DDV

Ja, res je, velja le za opravljanje storitev – kar pa trženje spletnega portala, ki ga omenja Sonj4, je.

Za Boooo pa še ta popravek:
Mesečno oddajate DDV-O samo 1. leto, potem pa odvisno od prometa – lahko tudi 3-mesečno, če ne presežete letnega prometa 210.000 eur. Odvisno pa tudi od opravljanja storitev za naročnika iz druge države članice EU – če te storitve opravljate, oddajate DDV-O mesečno, ne glede na višino letnega prometa.

Ali se ne oddaja RP-O le za promet blaga, nikakor pa ne pri storitvah???

Ne, RP-O se oddaja tudi za storitve.
V obrazcu RP-O je stolpec, kamor se vpisuje dobave blaga (A3), in stolpec, kamor se vpisuje opravljene storitve (A6).

Pozdravljeni,
Opravljam osnovno kmetijsko dejavnost in nisem zavezanec za DDV. Svoje izdelke bi rad izvozil v Anglijo in sicer kupcu, ki prav tako ni DDV zavezanec po njihovem sistemu.
Zanima me, ali moram postati atipični DDV zavezanec, oz. kako se sploh da izpeljati tak posel in če mora kdo od naju plačati davek?
Hvala za odgovor!

Pozdravljeni,

bolj kot berem manj mi je jasno.

Prosim za pomoč

Nisem zavezanec za DDV in rad bi prodal davčnemu zavezancu blago, kovinski izdelek, na hrvaško torej v EU.

Ali izstavim enostavno račun brez DDV kot v Sloveniji ali je še kaj drugega.

1. Se moram tudi jaz registrirati kot atipični zuavezanec, čeprav prodajam blago in ne tržim storitve.
2. Kako se mora glasiti račun.

Hvala za odgovor čimprej

Tadej

Živjo!

Želel bi nabaviti material iz tujine, vendar mi nočejo narediti originalnega računa na firmo, ker me ne najdejo v sistemu. Nisem davčni zavezanec in me zanima ali ima smisel zaprositi za ID DDV za uporabo samo v tujini (atipični zavezanec) in sicer bi samo za nabavo. Zanima me še tudi ali je kakšna posebnost ali je potrebno pri tem izpolnjevati še kakšne obrazce, vem da je potrebno potem vsak mesec oddati DDV-O obrazec, kako pa je z obrnjeno davčno obveznostjo in kido obrazci pri tem primeru, če samo kupiš?

Hvala lepa za odgovor

Nima nihče odgovora na zgornje vprašanje?

TihiHitri,

prosim če ponovno postavite vprašanje, ker ne vem natančno, na katerega želite prejeti odgovor.

Vnaprej hvala, Sabina

Sabina [url]https://www.facebook.com/Funkyracunovodka/[/url]

tudi mene zanima tale situacija. Ker nisem davčni zavezanec mi ne želijo izdati originalnega računa…Kakše so moje možnosti?
Hvala

Pozdravljen,

ker niste DDV zavezanec, vas smatrajo kot končnega kupca. Kljub vsemu bi vam lahko račun izdali na podjetje z obračunanim DDV članice, v kateri kupujete.

Če želite dobavljati material iz tujine, se morate pri nas registrirati kot atipični zavezanec za DDV. Kar pomeni, da pridobite P DDV številko, za namene poslovanja z državami članicami EU. S to številko se identificirate pri svojemu dobavitelju, ta vam izda račun na firmo in brez njihovega DDVja.

Za to blago ste pri nas dolžni oddati DDV obračun, na katerem opravite t.i. samoobdavčitev (obrnjena davčna obveznost). To pomeni, da obračunate tako vhodni, kot izhodni DDV. Ker pa v Sloveniji niste zavezani za DDV, nimate pravice do odbitka. Torej pri dobavah iz EU nastopate zadnji v verigi in plačate DDV.

Seveda obstaja še druga možnost, da zamenjate dobavitelja.

Lep pozdrav,

Sabina

Zdravo

sam sem pa normirani nezavezanec za DDV, a bi rad izdal račun EU podjetju, kateremu sem opravil storitev v Sloveniji, torej na naših tleh in ne pri njih, oni so zavezanci za DDV v svoji državi.
Moram tudi sam postati Atipični in pridobiti P2? Ali v tem primeru ni potrebe?

LP Rok

Pozdravljeni,

da bi lahko odgovorila na to vprašanje, bi vas prosila, če lahko zaupate, kakšno storitev ste opravili. Naročnika ste že opredelili.

Hvala in lp,

Pozdravljeni,
tudi meni nekaj stvari ni jasnih v zvezi z atipičnim davčnimi zavezanci in bi lepo prosila za dodatna, sicer čisto osnovna pojasnila.

Sem s.p. in opravljam storitve grafičnega oblikovanja. V Sloveniji nisem DDV zavezanec, ker ne presegam meje prihodkov. Sem pa zaradi opravljanja storitve avstrijskemu podjetju, ki je v Avstriji DDV zavezanec, pred dvema letoma postala atipični DDV zavezanec in pridobila DDV številko, za namene poslovanja z državami članicami EU. Glede tega mi je načeloma vse jasno, torej podjetjem iz EU izdajam račune brez DDV in s klavzulo “obrnjena davčna obveznost”. Je tako?

Kako pa je z nakupom storitev od podjetja v EU? Če sem atipični DDV zavezanec, kako kupim storitev od nemškega podjetja, ki je zavezanec za DDV v svoji državi? Z DDV ali brez? Namreč podjetje mi je izdalo račun brez DDV in s klavzulo “Obrnjena davčna obveznost”, ker so mojo davčno številko najbrž našli v VIESu, ampak računovodkinja mi je dejala, da moram pri nakupu storitev iz tujine plačati celoten znesek skupaj z DDVjem, ker nisem upravičena do odbitka DDVja, saj v Sloveniji nisem DDV zavezanka? Moram torej temu nemškemu podjetju pojasniti, da mi morajo izdati račun z DDVjem ali je pravilno tako, kot so mi izdali?

Še nekaj – v vseh registrih ima sedaj moja davčna številka spredaj oznako SI, čeprav sem le atipična DDV zavezanka, in potem slovenskim podjetjem vedno pojasnjujem, da nisem DDV zavezanka v Sloveniji, ampak samo za tujino, kar jim po večini itak ni jasno 🙂 Torej na vseh računih, kjer mojo davčno številko potegnejo iz neke baze, je moja davčna številko z oznako “SI” (torej enaka tistim podjetjem, ki so običajni zavezanci za DDV). Nikjer ne piše posebej, da sem DDV zavezanka samo za tujino… Je to prav?

Jaz račune v Sloveniji namreč še vedno izdajam brez DDVja s klavzulo “klavzulo: DDV ni obračunan po 1. točkI 94. člena ZDDV-1 – nisem zavezanec za DDV.” in na računu navajam mojo davčno številko brez “SI” spredaj. Je to prav ali delam karkoli narobe?

Se opravičujem za dolg post, ampak težko na kratko opišem.
Za vsa pojasnila se vam že vnaprej zahvaljujem.

Tigi1234, delaš vse prav. Slovenskih kupcem izstavljaš račune brez DDV-ja in s klavzulo “DDV ni obračunan po 1. točki 94. člena ZDDV-1”, DDV zavezancem iz EU pa izstavljaš račune brez DDV-ja in s klavzulo “obrnjena davčna obveznost”.

S prejetim računom od nemškega zavezanca pa je tako: prav je, da ti izdajo račun brez njihovega DDV-ja, torej s klavzulo “Obrnjena davčna obveznost”. To pomeni, da je obveznost za DDV prevaljena nate v tvoji državi, torej v Sloveniji – obveznost obračuna DDV-ja je v Sloveniji. Ker v Sloveniji nisi zavezanka za DDV, ga samo obračunaš, ne moreš pa si ga odbijati. Rezultat tega je, da DDV plačaš v Sloveniji.
Slovenski DDV zavezanci ti DDV obračunajo in ga tudi plačaš, ne moreš pa si ga odbijati. Tudi pri tem je rezultat enak (plačan DDV), razlika je le ta, da ti ga obračuna že dobavitelj in ne ti sama, kot v primeru prejetega računa od nemškega zavezanca.

Če bi bila tudi v Sloveniji zavezanka za DDV, bi ravno tako prejela od nemškega zavezanca račun brez njihovega DDV-ja in s klavzulo “obrnjena davčna obveznost”. Ker pa bi bila v Sloveniji zavezanka za DDV, bi ta DDV obračunala in si ga hkrati tudi odbijala, tako kot bi si odbijala DDV od ostalih računov, prejetih od slovenskih zavezancev. Rezultat tega bi bil 0 (nič DDV-ja), ker bi bil DDV vstopni in izstopni (+ in -).

reka1808, res hvala za vsa pojasnila, torej delam pravilno. Znesek tega računa torej oddam v DDV-O obrazcu in plačam DDV Sloveniji.

Glede tega, da je moja davčna številka povsod zavedena skupaj z “SI”, pa je ok, čeprav sem le atipična DDV zavezanka (in ne običajna)?

Upam, da ni preveč, če to vprašanje razvijem še malce dlje… Zanima me še, kako bi bilo pa v primeru nabave blaga oz. materiala? Npr. kupim računalnik v Avstriji ali naročim knjige na Amazonu? To pa plačam skupaj z DDVjem, kajne? ker gre za blago in ne storitev?

Hvala še enkrat!

Živijo,

če vtipkaš svojo DŠ na Inetis boš videla, da je poleg SI davčne številke še pripis, ki omenja 76. člen. Če pa gledaš na AJPES, pa ni nikjer napisano, da gre za atipičnega zavezanca, kar povzroča kar nekaj zmede.

Ko kupuješ v državah EU boš prejela račun, na kateremu njihov DDV ne bo obračunan (praviloma). Z mehanizmom obrnjene davčne obveznosti se kraj obdavčitve prenese v Slovenijo. Ti pa si dolžna narediti samoobdavčitev. Pomeni, da boš od tega avstrijskega računa obračunala DDV, ker pa si atipična zavezanka, nimaš pravice do odbitka.
To pomeni, da boš plačala od nabave tega blaga davek v Sloveniji.

Če ti v odločbi (oz. sklepu) od FURS-a, ki si jo dobila po vloženem zahtevku za ID številko, piše, da si pridobila ID številko zaradi opravljanja in/ali prejema storitev znotraj Skupnosti po četrtem odstavku 78. člena ZDDV-1, potem ta ID številka velja samo za storitve. V tem primeru nabaviš blago oz. material iz druge države članice EU z njihovim DDV-jem (plačaš njihov DDV) in račun ne gre v naše knjige za DDV (si ne odbijaš DDV-ja in ne delaš samoobdavčitve, ker nimaš ID številke za pridobitve blaga iz EU).

Samoobdavčitev pri nabavah blaga oz. materiala iz EU (pri t.i. pridobitvah) delajo samo
– tipični zavezanci za DDV (le-ti dobijo račun brez tujega DDV-ja, nato pa DDV obračunajo in odbijajo v SLO; torej ga ne plačajo ne v drugi državi ne v SLO) ter
– tisti atipični zavezanci, ki so pridobili ID številko zaradi prekoračitve skupnega zneska pridobitev 10.000 EUR v tekočem koledarskem letu (le-ti dobijo račun brez tujega DDV-ja, nato pa DDV obračunajo v SLO, vendar si ga ne odbijajo; torej ga plačajo v SLO).

Tvoja dolžnost je, da
– na izdanih računih za svoje storitve naročnikom iz Slovenije napišeš svojo davčno številko brez SI spredaj,
– na izdanih računih za svoje storitve naročnikom izven Slovenije napišeš svojo ID št. za DDV s predpono SI spredaj,
– pri naročanju blaga ali storitev iz Slovenije sporočiš dobaviteljem svojo davčno številko brez SI spredaj,
– pri naročanju storitev iz drugih držav EU sporočiš dobaviteljem svojo ID št. za DDV s predpono SI spredaj,
– pri naročanju blaga iz drugih držav EU sporočiš dobaviteljem svojo davčno številko brez SI spredaj.

Čisto vseeno je, kaj drugod piše ali ne piše pred tvojo davčno številko. Važno je, da imaš ti pravilne dokumente in pravilne obračune DDV-ja, saj v primeru kontrole odgovarjaš za (ne)pravilnost dokumentov in obračunov.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close