BLOKIRAN RAČUN NUJNO PROSIM ZA ODGOVOR
Pozdravljeni,
imam blokiran TRR – sodna izvršba. Izplačano dobim 560e mesečno. Sedaj sem izvedela od prijateljice, da njej, ki ima tudi blokiran račun, mesečno izplačajo cca 620€ ker je samohralnilka in mora poleg zajamčenga dohodka(560e)) dobiti še 60e za otroka, ki ga je kot samohranilka po zakonu še dolžna preživljati. Sem se obrnila na mojo banko PBS, če lahko tudi jaz dobim kot samohranilka še ta znesek izplačan (560 in 60; skupaj 620€) pa o tem niso vedeli nič. Kako je lahko različno od banke do banke, ali ti izplačajo še ta znesek za preživljanje otroka ali ne. Oz. ali ti ta znesek pripada, če imaš blokiran račun?
Zarubiti se sme:
2/3 plače, pokojnine, nadomestila plače, odškodnine iz naslova izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti, prejemkov iz naslova začasne brezposelnosti in plačila za delo, obsojencev v kazenskih zavodih tako da vam ostane najmanj znesek v višini minimalne plače; če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jo določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči.
Terjatve iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal, se sme zarubiti do 2/3 prejemkov, a dolžniku mora ostati najmanj 2/3 minimalne plače, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih ki ji določa zakon.
Hvala za odgovor,
samo še to vas prosim, ker ne razumem točno. Ali mi potem morajo izplačati 560,00€ + dodatek za preživljanja otroka cca 60,00€ to je skupaj cca 620€. Ali samo 560,00€. Vljudno prosim za odgovor. Hvala.
102. člen ZIZ:
Citiram:
Iz izvršbe so izvzeti:
1. prejemki iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal;
2. prejemki iz naslova odškodnine zaradi telesne poškodbe po predpisih o invalidskem zavarovanju;
3. prejemki iz naslova socialne pomoči;
4. prejemki iz naslova otroškega dodatka;
5. prejemki iz naslova štipendije in pomoči učencem in študentom;
6. prejemki vojaških obveznikov v času izvrševanja vojaške dolžnosti, državljanov v času opravljanja nadomestne civilne službe oziroma usposabljanja za zaščito in reševanje ter oseb v času usposabljanja za delo v rezervni sestavi policije;
7. prejemki iz naslova redov, medalj, vojnih spomenic ter drugih odličij in priznanj.
in
103. člen ZIZ
Citiram
Na plačo, pokojnino, nadomestilo plače, odškodnino iz naslova izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti, prejemke iz naslova začasne brezposelnosti ter plačila za delo obsojencev v kazenskih zavodih, je mogoče seči:
1. za denarne terjatve, ki niso navedene v 2. točki tega odstavka, do dveh tretjin prejemkov, na katere se seže z izvršbo, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini zajamčene plače;
2. za terjatve iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal, do dveh tretjin prejemkov, na katere se seže z izvršbo, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini dveh tretjin zajamčene plače.
Na prejemke vojnih in mirovnih vojaških invalidov iz naslova invalidnine, ortopedskega dodatka in invalidskega dodatka je mogoče seči z izvršbo samo za terjatve iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal, in sicer do polovice teh prejemkov.
Na prejemke iz pogodbe o dosmrtnem preživljanju in dosmrtni renti ter na prejemke iz pogodbe o življenjskem zavarovanju je mogoče seči z izvršbo le toliko, kolikor presegajo stalno najvišjo socialno dajatev po zakonu, ki ureja socialno varstvene dajatve.
Kar pomeni:
če prejemate socialno pomoč, vam tega zneska ne smejo zarubiti. Če zneska ne prejemate pa banka ne sme kar priznati tega zneska in vam zarubiti toliko manj.
Hvala.
Ali to pomeni, (ker prejemam plačo in ne socilano pomoč), da mi banka izplača samo znesek minimalne plače 562,00€ in nič dodatka za preživljanje otroka? Se opravičujem, ampak res težko razberem iz zakona.
Če prav razumem je vaš edini prejemek plača. V tem primeru vam trgajo toliko, da vam ostane 2/3 minimalne plače. Minimalna plača je 748,10 (zmanjšana za davke in prispevke za socialno varnost). Kar pomeni, da vam izplačajo 354,30€.
Upam, da sem prav razumela vaš problem.
pozdravljeni,
sem prejemnik socialne pomoči ker sem brezposelen, pri banki KP pa imam odprt račun katerega mi je vodstvo banke zablokiralo račun zaradi nedovoljenega minusa katerega so mi predhodno sami odobrili. želijo pa da to pokrijem in mi s tem zadržujejo celotno socialno pomoč.
bi mogoče odprtje novega transkacijskega računa kaj pomagalo ali bi blokada vseeno ostala?
hvala za odgovor.
LP Matej
zanima me, če ti lahko odtragajo tudi prevoz in malico…če sem pa prav razumela ti minimalne plače ne trgajo.
Načeloma se zarubi le neto znesek, v sklepu pa je lahko opredeljeno, da vam zarubijo tudi dodatke. Dobro preberite sklep o izvršbi.
IMAM SODNO IZVRŽBO NA OSEBNEM RAČUNU SEDAJ ODPIRAM S.P. ALI MI TUDI TEGA ZABLOKIRAJO
če imaš blokiran osebni račun ne moreš odpreti poslovnega računa ker če ti samo vpišejo tvojo davčno vidijo da imaš blokado računa. banke so vse sedaj povezane in tako da ne moreš nič
lp
pozdravljeni.
imam eno veliko vprasanje.
na svojem racunu imam sodno izvrzbo, in delam preko studenta. na banki so mi tekli da bi.bodo vse pobrali. hodim v solo.in grem v 2letnik. stara sem 19let. sedaj me pa zanima ce bi si moj fant odpru nov racun in bi dala na studenta ta transakcijsi racun.
hvala za odgovor
Ne bo šlo. Študentski servis ne sme nakazati denarja drugi osebi, ki ni na napotnici. Lahko pa delaš na napotnico od fanta, in potem študentski servis plača za njegovo napotnico njemu na njegov TRR. Skratka, ni dovolj, da fant odpre samo nov TRR, ampak mora tudi na štud. servisu dvigniti napotnico na svoje ime.
Kvečjemu je mogoče, da lahko štud. servis nakaže denar tvojim staršem, ki so te še dolžni preživljati, a nisem prepričana. Vprašaj na štud. servisu, če je to res možno. Za državno štipendijo za polnoletne otroke vem, da CSD lahko nakazuje na TRR od staršev, čeprav je prejemnik otrok (dijak ali študent), zato sklepam, da je morda to možno tudi za izplačilo dela preko štud. servisa.
hva za odgovor.
se pravu on lahko odpre nou racun vendar more na stud.servisu dvignit novo napotnico. zdaj me pa zanima ali je lahko na tej napotnici moje ime samo njegov transakcijskega stevilka novega racuna.?
hvala
Verjetno to ni za v pravi forum, ker verjetno govorimo o osebnem računu in ne o transakcijskem računu pravne osebe? Mislim, da ti morajo na osebnem računu pustiti vsaj nek delež sredstev za “preživetje” in ne smejo pobrati vsega oziroma če dobivaš socialno pomoč, preživnino, otroški dodatek ali razna druga nakazila pomoči se ne sme rubiti računa. V kolikor dobivaš štipendijo ali plačilo za študentsko delo lahko bremenijo vse kar je na računu oziroma vrednost izvršbe.
Praviloma ne sme nihče nakazovati nobenega dohodka na TRR, ki ni od te osebe, kateri se izplačuje dohodek. Niti ženina plača ne sme biti nakazana na možev TRR, kaj šele na nek čisto iks TRR. Če bi bilo to možno, ne bi bila nobena sodna izvršba uspešna, a na žalost ali na srečo (kakor se vzame) ni tako.
Eventuelno so možna kakšna izplačila, namenjena otroku, na TRR njegovih staršev, ki so ga po zakonu dolžni preživljati. Tako lahko na primer štipendijo za polnoletnega otroka nakazujejo staršu, saj s temi sredstvi starš oz. skrbnik plačuje otroku stroške šolanja. Zato pravim, da se morda da urediti, da zaslužek od tvojega študentskega dela nakazujejo tvojim staršem. Vendar… če tvoj upnik ne bo prišel do svojega denarja na podlagi sodne izvršbe na tvojem TRR-ju, lahko zahteva rubež premičnin, kar pomeni, da bodo prišli na tvoj stalni naslov in pobrali, kar se jim bo zdelo toliko vredno, kolikor je tvoj dolg do upnika. Vzamejo lahko vse, za kar starši ne morejo dokazati, da je njihovo in ne tvoje, tudi TV, računalnik, hladilnik, pralni stroj…
Lepo prosim za odgovor na anslednje vprašanje: imam blokiran račun. Če se zaposlim za polovični del. čas, kjer plača znaša ca 500 evrov, ali lahko dvignem ta znesek, glede na to, da le ta ne presega minimalne plače ali mi trgajo 2/3? Hvala
Spoštovani,
prosim za pomoč. S.p. praktično ne obratuje že dve leti zaradi zdravstvenih težav, stroški pa se kar kopičijo. Iz meseca v mesec pokrivam dolg do DURSa, a je vsak mesec pribitek 300 eur iz njihove strani. Tako ne gre več naprej, zato bi rad s.p. ukinil in se prijavil na zavodu. Kako lahko odprem osebni račun, zaprem s.p. in terjatve do drugih prenesem na osebni račun, saj se dolgu nočem izogniti in/ali sem pač v začaranem krogu iz katerega ni izhoda. Ali je edina možnost osebni stečaj, na katerega pa ne računam.
Imam Blokiran Račun.Danes smo imeli plačo moje izplačilo je bilo 567 evrov.Na banko je bilo nakazilo v 2 delih eden je bil plača drugi pa potni stroški in regres za malico vse je bilo nakazano pod plača.Na bančnem okencu me je delavka vprašala če imam zraven plačilno listo in seveda sem rekla da jo imam nakar jo je pregledala in mi avtomatsko odbila od izplačila 74,77 evra kolikor znaša regres za malico in potne štroške.Tako sem dobila izplačano samo 490,00. Zanima me če je postopek pravilen in če se to sme ker kolikor vem je sedaj izplačilo pri blokadi računa 603,00 evre.Hvala za odgovor
Ljudje božji, kaj vam ni jasno, da je treba minus enkrat pokrit. Pa dajte kak mesec malce potrpet, pa odplačat dolgove. Vsaj službe imate, kaj pa tisti ki jih nimajo???
Joj, kako neodgovorni ste nekateri…
Torej imam zelo podoben problem zgornjemu. Imam dva otroka iz prejšnjega zakona. Sodišče mi je pred leti naložilo plačevanje 400 eur preživnine (200 za vsakega). Julija lani sem izgubil službo ter pristal na zavodu. Tako visoke preživnine nisem mogel več plačevati, zato sem nakazoval, toliko, kolikor sem zmogel (cca. 200 eur na mesec) Bivša me je seveda dala na izvršbo ter blokirala račun že prvi mesec, ko ni dobila celotne preživnine. Pred kratkim, sem našel zaposlitev za polovični delovni čas in za minimalno plačo. Prejemam cca 300 eur na mesec. Delodajalec zahteve po izvršbi od sodišča še ni prejel. Kolikšen del dohodka mi lahko zarubijo?
Čimprej pojdi na AJPES in jim povej, da želiš zapreti S.P. – zaradi zdravstvenih težav. Verjetno boš moral še na DURS. Poskusi zapreti poslovni račun. Odpri nov osebni račun. Prijavi se na Zavodu za zaposlovanje – lahko pa greš najprej k njim po nasvet.
Zarubiti se sme 2/3 plače vendar tako, da vam ostane najmanj znesek v višini minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost.
Pozdravljeni, zanima me ali velja enako za izplačila iz podjemne pogodbe, da smejo zarubiti samo toliko da na računu ostane 2/3 dohodka… ta mesec sem namreč dobila izplačilo 270eur iz podjemne pogodbe in banka mi je zarubila kompletni znesek…
Imam blokiran tačun.Zanima me koliko mi izplačajo če mam nakazila 680e.
Forum je zaprt za komentiranje.