Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev živilska ind.

živilska ind.

Pozdravljeni,
imam nekaj vprašanj in vas prosim za pomoč.

Zaposlena sem v živilsko predelovalni industriji. Nekateri v podjetju imajo individualne pogodbe, ki so precej ugodnejše od teh naših in me zanima ali je sploh po zakonu še dovoljena individualna pogodba?
Tistim, ki nismo redno zaposleni podjetje povrne le 70 % potnih stroškov in to v bonih, ki jih lahko vnovčimo le v poslovalnici podjetja.
Tukaj je tudi še malica, ki pa je obvezna ali ješ ali ne, njim je vseeno, ker dodatka za malico ne dobimo. Ali je to prav? Poleg tega pa nimamo izbora hrane, je le en meni hočeš ali nočeš.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Da, zakon predvideve sklenitev posebne pogodbo o zaposlitvi s poslovodnimi osebami, ki imajo določene pravice in obveznosti lahko urejene oz. dogovorjene drugače.

Potne stroške je treba povrniti v denarju. Glede malice je pa drugače: sodna praksa je že pred časom zavzela stališče, da je bistven namen malice, da se delavec naje in si s tem obnovi moči za delo. Po tem stališču je prvenstvena dolžnost delodajalca, da organizira ustrezen topli obrok in šele če to ni možno, naj delavcu povrne stroške za prehrano v denarju. Poudarjam pa, da mora seveda obrok biti ustrezen, ne pa karkoli, samo da nekaj je. Res pa to še ne pomeni, da bi moralo biti na izbor več menijev, ampak da je tisti, ki je, kalorično in drugače primeren.

Po drugi strani pa sam tekst kolektivne pogodbe pravi, da se delavcem zagotovi povračilo stroškov za prehrano med delom in nikjer ne omenja toplega obroka. Skratka mnenja so deljena.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close