del. mesto za polovični delovni čas ..
Zdravo,
delovno mesto je razpisano samo za polovični delovni čas (4 ure/dan oz. 20 ur/teden)… trenutno sem brez službe po porodniški… otrok je star 1,5 leta… ali tudi v takem primeru CSD krije stroške za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje do otrokovega 3 leta?… ali to velja samo v primeru, ko je delovno mesto za polni delovni čas?
hvala za odgovor in lep pozdrav
Ta možnost velja samo za delovno mesto s polnim delovnim časom, ker v tem primeru država pokrije razliko. V primeru delovnega mesta, kjer je že itak polovčini delovni čas, pa razlika sploh ne nastane in država nima česa pokrivati.
Lep pozdrav,
Katarina
Sama pa se ne strinjam z vašo razlago, saj je smisel pokrivanja prispevkov pri polovičnem delovnem času v tem, da se vzpodbuja starševstvo, pri tem pa je irelevantno, ali je delodajalec že sam od sebe razpisal delovno mesto s polovičnim dč, ali pa smo ga mi prisilili k temu, da smemo delati s krajšim dč.
Sama pa se ne strinjam z vašo razlago, saj je smisel pokrivanja prispevkov pri polovičnem delovnem času v tem, da se vzpodbuja starševstvo, pri tem pa je irelevantno, ali je delodajalec že sam od sebe razpisal delovno mesto s polovičnim dč, ali pa smo ga mi prisilili k temu, da smemo delati s krajšim dč.
Razlika nastane za delavca: če dela s polnim dč ima pokrite celotne prispevke, če pa dela s polovičnim, pa ima v primeru starševstva (otrok do 3. leta) izpad prispevkov. Zaradi socialne politike država krije ta izpad ( ne pa tudi izpad dohodkov).
Forum je zaprt za komentiranje.