Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev del. mesto za polovični delovni čas ..

del. mesto za polovični delovni čas ..

Zdravo,

delovno mesto je razpisano samo za polovični delovni čas (4 ure/dan oz. 20 ur/teden)… trenutno sem brez službe po porodniški… otrok je star 1,5 leta… ali tudi v takem primeru CSD krije stroške za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje do otrokovega 3 leta?… ali to velja samo v primeru, ko je delovno mesto za polni delovni čas?

hvala za odgovor in lep pozdrav

Ta možnost velja samo za delovno mesto s polnim delovnim časom, ker v tem primeru država pokrije razliko. V primeru delovnega mesta, kjer je že itak polovčini delovni čas, pa razlika sploh ne nastane in država nima česa pokrivati.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Sama pa se ne strinjam z vašo razlago, saj je smisel pokrivanja prispevkov pri polovičnem delovnem času v tem, da se vzpodbuja starševstvo, pri tem pa je irelevantno, ali je delodajalec že sam od sebe razpisal delovno mesto s polovičnim dč, ali pa smo ga mi prisilili k temu, da smemo delati s krajšim dč.

Sama pa se ne strinjam z vašo razlago, saj je smisel pokrivanja prispevkov pri polovičnem delovnem času v tem, da se vzpodbuja starševstvo, pri tem pa je irelevantno, ali je delodajalec že sam od sebe razpisal delovno mesto s polovičnim dč, ali pa smo ga mi prisilili k temu, da smemo delati s krajšim dč.

Razlika nastane za delavca: če dela s polnim dč ima pokrite celotne prispevke, če pa dela s polovičnim, pa ima v primeru starševstva (otrok do 3. leta) izpad prispevkov. Zaradi socialne politike država krije ta izpad ( ne pa tudi izpad dohodkov).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close