ocenjevanje
Lepo pozdravljeni.
Sem javna usluzbenka, trenutno na “prestajanju” porodniskega dopusta. Preden sem nastopila porodniski dopust, sem bila zaradi visoko rizicne nosecnosti v bolniskem stalezu osem mesecev. V tem casu pa sem bila ocenjena s strani svoje nadrejene. Od tega je ze kar lep cas, uradno pa nisem bila obvescena o ocenjevanju, ne o oceni kaksno mi je dodelila. Neuradno pa sem od sodelavcev izvedela, da me ni ravno briljantno ocenila. Dejstvo je, da sva z nadrejeno neposredno pred tem imeli konflikt, katerega posledica je bila, da so me na mojo zeljo premestili, njo pa dobro osteli. Ker sem samo ena v nizu osmih ljudi, ki ji je v kratkem casu usla iz sektorja, mi lahko verjamete, da moja pritozba ni bila neumestna. Menim, da je slaba ocena neposredno mascevanje. Prav tako ne vem kako me je lahko ocenila iz vseh vsebin, saj se sama sebe ne morem, ne da bi pogledala v vse dokumente, ki jih imam spravljene (npr. sodelovanje v medresorskih skupinah, izobrazevanje, seminarji itd…), od mene pa jih vsa leta, kar tu delam, ni zahteval nihce. Dejstvo, da sem odsotna iz delovnega mesta ne bi smel biti problem, saj ima moj telefon, moj elektronski naslov in tudi nekajkrat sem se pojavila v sluzbi. Da o tem, da obstaja posta niti ne govorimo.
Kaj naj storim? Ne zelim ponovnega konflikta. Bojim se tudi, da bo svojo napako, da me ni obvestila o oceni naprtila kaki tajnici ali kadrovski sluzbi. Je pa tako visoko v upravi, da se resnicno bojim tudi pristranskosti komisije, ki bi eventuelno ponovno ocenjevala mojo uspesnost.
Hkrati bi bil en velik skandal za naso sluzbo, pa tudi javnost, ce bi se izvedelo kdo se s svojimi podrejenimi igra take podle igrice.
Po mojem mnenju je delavca možno ocenjevati le takrat, ko je prisoten na delovnem mestu oz. ko svoje delo opravlja, ne pa ko je v staležu ali na starševskem dopustu, saj sicer ocena ne more biti objektivna. Če pa bi se to vendarle zgodilo, lahko vedno na delodajalca naslovite zahtevek za varstvo pravic, v katerem obrazložite svojo “plat medalje”.
Lep pozdrav,
Katarina
če lahko …
uradnik mora biti po ZJU s svojo oceno seznanjen v roku 30 dni po opravljenem ocenjevanju, kar potrdi s svojim podpisom na ocenjevalnem listu. letos je bil rok za ocenjevanje nekoliko daljši, vendar je že zdavnaj potekel, drugače pa mora biti ocenjevanje opravljeno do konca meseca januarja za preteklo leto. skrajno neresno torej je, da ocene uradnica še ni dobila, ker je ocenjevanje delovna dolžnost nadrejenih in če le-ta tega vestno ne opravi, gre po mojem mnenju za kršitev delovnih dolžnosti in posledično lahko pripelje do uvedbe ustreznih sankcij. vendar je tu seveda zopet dilema “quis custodiet ipsos custodes” ali “kdo nadzoruje tiste, ki naj bi nadzorovali”.
pa še to, po ZJU naj bi bili ocenjeni vsi uradniki (ne glede na to ali so v staležu ali ne) razen tistih, ki so pri delodajalcu zaposleni manj kot 3 mesece in nadrejeni oceni, da jih ni mogoče oceniti.
lp,
nataša
Po ZJU te predstojnik mora z letn oceno seznaniti in podpisati moraš tudi ocenjevalni list. Če ga nisi to pomeni, da se nimaš kej sekirat. V 8 dneh od seznanitve z oceno imaš pravico zahtevati preizkus ocene in za ta namen se sestavi komisija. Odprto vprašanje v državni upravi je ali sploh oceniti uradnika, ki je v tekočem letu prisoten manj kot 3 mesece (določa 112. člena ZJU).
LP
116. člen Zakona o javnih uslužbencih določa, da je veljavna ocena tista ocena, s katero je bil uradnik seznanjen, v primeru zahteve za preizkus ocene pa ocena, ki je določena v preizkusu ocene.
Mislim, da vaša ocena sploh ni veljavna, saj z njo sploh niste bili seznanjeni. Na spletni strani Kadrovske službe vlade si lahko ogledate obrazce za ocenjevanje, kjer boste videli, da bi morali obrazec podpisati (seznanitev z oceno).
LP, pa brez zamere ampak, odgovor sindikata ni bil najboljši. LP
Vsekakor nobene zamere, kajti prepričana sem, da podrobnosti ureditve javnega sektorja zagotovo poznate bolje kot jaz. Naša specialnost je namreč zasebni sektor in tako so moji odgovori s področja JU nedvomno hudo splošni. Vesela sem, če se oglasi kdo, ki pozna razmere “od znotraj” in me dopolni.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.