Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev nadomestilo

nadomestilo

Prosim za pojasnilo mojega vprašanja. Sem na zavodu za zaposlovanje prijavljen kot iskalec zaposlitve, invalid III. kat. nadomestilo dobim od ZPIZ – a star 52 let. Delovno dobo si plačujem sam vsak mesec, da mi teče redno pok. zavarovanje še 6 let do izpolnitve pogoja za redno upokojitev. Do tega časa bom dobival nadomestilo oziroma dokler se ponovno ne zaposlim. Zanima me ali z mojim plačevanjem prostovoljnega pok. zavarovanja kaj spremeni višino penzije po šestih letih ( ali se zviša ali zniža osnova? ) Sedaj imam osnovo 80 %, in mislim, da potem ne bo več tako visoka. Kaj izgubim, če ne bi več plačeval? Ali dobim potem nadomestilo do 63 leta oziroma do nove zaposlitve? Za vsak odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Najnatančnejši odgovor glede izračuna pokojnine boste dobili neposredno na pokojninskem zavodu, zato bo najbolje, če pokličete kar tja. Sicer pa se odmera pokojnine z leti povečuje, le pokojninska osnova bo realno najbrž ostala enako visoka. S plačevanjem prispevka boste najhitreje prišli do “polne” pokojninske dobe in že zaradi tega se vam to izplača.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close