Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev porodniški dopust in “zavarovanje ” delavke

porodniški dopust in “zavarovanje ” delavke

spoštovani !!!

Zaposlena sem v podjetju že tri leta in pol, aprila 2005 odhajam na porodniški dopust. Zaposlena sem za nedolčen čas in to že dve leti in pol.

Ker se za mojo zamenjavo še niso dogovorili me zanima samo tole:

– če me pride nadomeščat delavka, ki je v našem ali hčerinskem podjetju že zaposlena in to za nedoločen čas, kakšno pogodbo ji lahko dajo – pogodbo za nedoločen in za določen čas na mojem delovnem mestu ali kako se lahko “zavaruje” moje delovno mesto? Saj verjetno je nosečnica “zavarovana” in bi jo naj delovno mesto čakalo ali se motim? verjetno je na delavkini pogodbi dovolj aneks, da je na mojem delovnem mestu za dobo enega leta?????

Hvala vnaprej za vaš cenjeni odgovor
in lep pozdrav

Rada bi pa vprašala še tole: a je res mati zaščitena do drugega leta otrokove starosti, da jo delodajalec mora vzeti nazaj v službo ali so to le govorice???

Ponavadi se za nadomeščanje sklene z delavcem pogodba za določen čas “do vrnitve odsotne delavke”. Če vas bo nadomeščala sodelavka, ki je že zaposlena v vašem podjetju za nedoločen čas, se lahko sklene ankes k njeni pogodbi in v njem dogovori, da za določen čas nadomešča delavko XX, po njeni vrnitvi pa se vrne na prejšnje delovno mesto.

Nosečnici in doječi materi ter delavki v času, ko je na starševskem dopustu, delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi (razen izredne odpovedi ob soglasju inšpektorja za delo). Pavšalne zaščite pred odpovedjo do 2. leta starosti pa ni.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close