Poskusno delo
Spoštovana ga. Lavrin!
Imam nekaj vprašanj v zvezi s poskusnim delom, poskušala bom biti čimbolj kratka in jedrnata.
Ali se poskusno delo šteje v delovno dobo? Ali me je delodajalec za čas poskusnega dela dolžan plačati in če, koliko? (predvidevam, da mi ne pripada “normalna” plača) Ali je delodajalec dolžan povrniti stroške malice in prevoza? Ali lahko delodajalec oz. jaz prekineva pogodbo še pred iztekom? V primeru, da z delom JAZ ne bi bila zadovoljna, ali moram navesti kakšen tehten razlog, zakaj ne bi želela več delati? Kakšne so sploh moje pravice v tem primeru?
Upam, da vam nisem natrosila preveč vprašanj, ampak tole poskusno delo je zame res španska vas. 🙂
Pa še eno podvprašanje: za neko službo (v turizmu) je bil glede plače omenjen izhodiščni količnik 2,20. Kaj to pomeni?
Že vnaprej najlepša hvala za vaš trud in odgovor.
Lep pozdrav z Gorenjske!
Tudi poskusno delo je delo in v tem času je delavec v delovnem razmerju, zato se to obdobje šteje v delovno dobo. Delavec mora seveda za svoje delo biti tudi plačan, pogosti pa so dogovori, ko je v času poskusnega dela plača nekoliko nižja, po uspešno opravljenem poskusnem delu pa višja. Ni pa nikjer nobene določbe (kot npr. v primeru pripravništva), ki bi določala, da ima delavec na poskusnem delu pravico samo do npr. 70 ali 80% plače za to delovno mesto. Pravico ima do take plače, kot je pač predvidena za to delo oz. dogovorjena. Delodajalec mora delavcu povrniti tudi vse stroške (prevoz, prehrana itd.). Delavec na poskusnem delu lahko pogodbo odpove s 7-dnevnim odpovednim rokom (brez obrazložitve), delodajalec pa je v tem času sploh ne sme (razen če so podani razlogi za izredno odpoved). če pa delavec ne opravi uspešno poskusnega dela, mu lahko delodajalec ob njegovem poteku izredno odpove pogodbo o zaposlitvi.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.