dopust v javni upravi
Zanima me, koliko dni dopusta mi pripada v javni upravi in sicer imam 2 leti delovne dobe. Pri nas namreč jemljejo kot osnovo 16 dni, nato pa dodajo še 2 dni za izobrazbo in 2 dni na zahtevnost del. Ali je to sploh pravilno, ker sem nekje prebrala, da je minimalno 20 dni? Po tej logiki bi potem meni pripadalo 24 dni na leto in ne samo 20?
Mnenja pravnikov glede dopusta so deljena. Zakon namreč pravi, da mora vsak dobiti minimalno štiri tedne, k temu pa se prištevajo še dodatni dnevi (za izobrazbo, socialno stanje itd.) Nekateri pa menijo, da mora vsak delavec z vsemi temi dodatnimi kriteriji skupaj dobiti minimalno štiri tedne. Moje mnenje je, da če zakon pravi najmanj štiri tedne, potem to pomeni minimalno 20 dni (za tistega, ki dela pet dni na teden), k temu dodatno pa še ostali dnevi. Ampak, kot rečeno, ne mislijo vsi tako.
Lep pozdrav,
Katarina
Hvala za pojasnila, ampak še vedno mislim, da je pri nas nekaj narobe. Naš zakon je takle:
Zakon o delovnih razmerjih od 01.01.2002 – minimum 4 tedne (se pravi 20 delovnih dni) – splošna zakonodaja, ki velja, če druga področna zakonodaja ne določi drugače
35. člen
Delavcem pripada glede na delovno dobo največ 24 dni letnega
dopusta, in sicer:
– do 3 let delovne dobe 16 dni
– nad 3 do 7 let delovne dobe 17 dni
– nad 7 do 10 let delovne dobe 18 dni
– nad 10 do 15 let delovne dobe 20 dni
– nad 15 do 20 let delovne dobe 22 dni
– nad 20 do 25 let delovne dobe 23 dni
– nad 25 let delovne dobe 24 dni.
36. člen (naj bi bil “dodatek” pa v bistvu ni – tolmačenje je, da vsi minimum dvajset)
Za zahtevnost dela pripada:
– višjim upravnim delavcem – pet dni letnega dopusta,
– delavcem na drugih delovnih mestih, za katera se zahteva visoka
izobrazba – štiri dni letnega dopusta,
– delavcem na delovnih mestih, za katera se zahteva višja
izobrazba – tri dni letnega dopusta,
– delavcem na drugih delovnih mestih – dva dni letnega dopusta.
Se pravi, da zaposleni z nič delovne dobe začne, če ima:
– OŠ, srednjo šolo – 18 dni (+2)
– višjo – 17 dni (+3)
– visoko – 16 dni (+4)
Citirate Zakon o delavcih v državnih organih, ki v tem členu še velja, sprejet pa je bil davno pred novim ZDR, zato taka razlika v izhodiščih.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.