Po porodniški?
Spoštovani
Od delodajalca sem prejela pošto, v kateri me obvešča, da mi zaradi nerentabilnosti poslovalnice in zaradi njenega zaprtja, ukinja delovno mesto. Navedel je, da so v matičnem podjetju vsa delovna mesta že zasedena. Do takrat imam še 5 mesecev porodniškega dopusta. Zaposlena sem bila za nedoločen čas, 2 leti v tem podjetju. Zanima me, če mi pripada odpravnina in koliko, regres in dopust.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav
Med starševskim dopustom vam sploh ne more odpovedati pogodbe o zaposlitvi. Lahko vam jo bo odpovedal kasneje, ko se boste vrnili na delo, takrat pa vam bo seveda pripadala odpravnina, pa tudi dopust in regres oz. vsaj njun sorazmerni del (odvisno od tega, kdaj točno vam bo prenehalo delovno razmerje).
Lep pozdrav,
Katarina
Prosila bi še odgovor na sledeče vprašanje. Zanima me kakšen je odpovedni rok, če nimam nikakkršne pogodbe (kljub temu, da sem redno zaposlena), zanima me, če lahko on to poljubno določi. Porodniška se mi zaključuje 28.05. Zanima me pa še kakšna odpravnina mi pripada, oz. če se delovna doba sešteje glede na to, da sem bila v tem podjetju zaposlena 3,5 let, potem sem delala leto in pol v drugem podjetju, sedaj pa sem zopet v tem podjetju že dve leti. Ali se mi tudi dopust šteje v odpovedni rok?
Hvala še enkrat za vaš odgovor
Odpovedni rok je lahko določen tudi v kolektivni pogodbi, ki velja za vašega delodajalca, po zakonu pa mora biti v vašem primeru najmanj 30 dni (oziroma 45 dni, če imate pri tem delodajalcu najmanj 5 let delovne dobe). V odpovednem roku se lahko izkoristi pripadajoči letni dopust (se torej všteje vanj). Odpravnina vam pripada za vsako leto dela pri tem delodajalcu, tudi če so bile vmes prekinitve. Če ste torej vse skupaj dosegli več kot 5 let dela pri tem delodajalcu, vam mora izplačati 1/4 vaše povprečne mesečne plače iz zadnjih treh mesecev za vsako leto dela.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.