zaščita doječe matere
Svojo 23 mesečno hči še vedno dojim, v veliko začudenje sodelavcev, šefov itd.
Ker pa je moje delo vezano na delo z rakotvornimi, mutagenimi, teratogenimi – skratka strupenimi snovmi itd. v laboratoriju, so nekako v zečetku sprejeli, da bom bolj delala v pisarni, pač druge stvari, vendar so pritiski vse večji, češ kaj še dojim, zdaj pa je že čas, da nehaš, kdaj boš začela delati v laboratoriju, čez tri mesece se mi obeta tudi službena pot za več kot teden, itd.
Po svoje jih razmem, vendar pa se mi zdi, da je odločitev do kdaj bom dojila predvsem moja (in od malčice, seveda), v bistvu se mi zdi, da mi poizkušajo kratiti moje pravice, podobno kot bi rekli, da ne smem več imeti otrok ipd.
Pediatri po novem priporočajo dojenje do tretjega leta, saj veste v tem času alergij itd… Res moja malčica je ves čas zelo zdrava.
Prava muka mi je premišljevati, da bi morala nehati dojiti, zaradi službe, ko pa se malčica še tako rada doji, saj bi jo morala pred službeno potjo nujno odvaditi, kakšni šoki bodo…
Najraje bi kar ponovno zanosila, potem bi mi vsaj nehali ‘težiti’…
Torej ali lahko od mene zahtevajo, da grem na službeno pot, delam v laboratoriju in torej preneham dojiti? Kakšne so moje pravice, pravna podlaga (zakoni, ki me ščitijo – ali so kaj časovno omejeni – do kdaj sem lahko doječa mati)??
Glede na dejstvo, da hčerko še dojite in glede na nevarnosti vašega siceršnjega delovnega mesta vašega delodajalca še vedno zavezuje določba drugega odstavka 189. člena ZDR, po kateri mora delodajalec začasno prilagoditi pogoje dela, če doječa mati opravlja tako delo, iz katerega izhaja nevarnost za njeno ali otrokovo zdravje. Dejstvo, da ima vaša malčica “že” 23 mesecev, nikogar nič ne briga; odločitev o trajanju dojenja je izključno vaša in vaše hčerke. Noben zakon ne more predpisati ženski, do kdaj lahko doji.
Drugače pa je s službeno potjo. Gre za delovno obveznost, iz katere same po sebe ne izhaja nobena nevarnost za zdravje, povzroči pa ločitev mamice od otroka za nekaj časa. Tega zato formalno ne morete odkloniti, lahko se le poskušate nekako dogovoriti z delodajalcem. Pa tudi če dogovor ne bo možen, ni nujno, da zaradi tega prenehate z dojenjem – o tem lahko več izveste na sosednjem forumu.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.