problemi
Pozdravljeni
Imam več vprašanj, prosim za pomoč.
1. Po končani porodniški, so mi, ko sem prišla v službo, ponudili drugo del. mesto, seveda najprej na prijazen način, potem pa, če ne sprejmem, me bodo odpustili kot tehnološki višek, sicer z vso odpravnino. Npr. koliko mi pripada, če sem v tem podjetju od leta 1998 december, imam pa 8 let del. dobe?
Moje del. mesto-poslovna sekretarka-naj ne bi obstajalo več, čeprav je gospa, ki me je nadomeščala, še vedno dela in domnevam, da bo tudi v bodoče. Kakšne so sploh moje pravice v zvezi s tem? Ali so mi dolžni ponuditi drugo pogodbo v podpis? Ali jo lahko zavrnem in zahtevam svoje staro del. mesto nazaj?Ali imam kot doječa mati kake ugodnosti ( otrok je star 1 leto ) – več odmora, ači lahko grem kaj prej domov oz. kaj drugega?
2.Porodniško sem nastopila v decembru 2003. Decembra so nam izplačali prvi del božičnice, drugi del pa so nam obljubili po zaključnem računu marca 2004. Ostali so dobili , jaz pa ne. Ali sem do tega upravičena?
3. Ker sem vozač, to pomeni, da se vozim na del. mesto več kot 30 km daleč, zdaj po novem delodajalec izplačuje le 60% . Ali je to prav?
4.V letu 2004 septembra je imel cel kolektiv zdravniški pregled. Mene ni bilo in me zanima ali ga moram opraviti tudi jaz? Kar obstaja podjetje, pregledov ni bilo.
Vem, da je dosti branja, morda tudi ni vse čisto natačno napisano ali premalo, pa vendar…
LP
Aleksandra
Če vaše delovno mesto oz. potreba po vašem delu še vedno obstaja, vas ne smejo odpustiti kot tehnološki višek. Z 8 leti dela pri tem delodajalcu bi sicer kot odpravnino dobili 1/4 vaše povprečne mesečne plače za vsako leto dela. Kot doječa mati imate pravico do odmora za dojenje v trajanju najmanj eno uro na dan, vendar to ne pomeni nujno, da lahko zaradi tega pridete eno uro kasneje v službo ali da eno uro prej greste. Je pa tak dogovor z delodajalcem seveda možen. Kot doječa mati imate tudi pravico do začasne prilagoditve dela, če bi iz vašega dela izhajala kakšna nevarnost za vaše zdravje ali za zdravje vašega otroka.
Če za božičnico obstaja kakšen pisni dogovor oz. pisna obljuba, jo lahko na tej podlagi zahtevate.
Višina stroškov za prevoz je odvisna od tega, kaj določa kolektivna pogodba, ki zavezuje vašega delodajalca. Z novim letom se je spremenila uredba in če se vaša kolektivna pogodba izrecno sklicuje na prejšnjo uredbo, ki ne velja več, potem je možno, da zdaj delodajalec izplačuje samo 60% stroškov.
Na zdravniški pregled pa se običajno pošlje vse delavce, če tako zahtevajio predpisi.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.