pripravnik
V javni upravi (lokalna skupnost) je bil razpis za pripravnika za čas 10 mesecev. zanima me ali se lahko prijavi nekdo, ki že ima opravljeno pripravništvo. Če se ne more, mi prosim navedite zakaj ne in na podlagi katerih predpisov. Ta kandidat pravi oziroma trdi, da izpolnjuje vse pogoje, kar jih dejansko res, saj je za pripravnika potrebno imeti le diplomo ustrezne smeri, nikjer pa nič ne piše, da pripravnik ne sme imeti že delovnih izkušenj. Ali je kje napisano, da pripravnik oziroma kandidat, ki se prijavi za delovno mesto pripravnika še ne sme imeti opravljenega pripravniškega izpita?
Problem je namreč v tem, ker se je za to mesto prijavilo več kandidatov, vodilni pa hoče ravno tega.
Hvala za vaš odgovor.
Po logiki bi tudi jaz dejala, da če je nekdo pripravljen ponovno biti pripravnik, čeprav je pripravništvo sicer že opravil, naj bi za to ne bilo nobene ovire. Kot če je npr. univerzitetno izobraženi pripravljen delati na delovnem mestu, kjer se zahteva srednješolska izobrazba.
Vendar pa to razmišljanje ne vzdrži ob analizi zakonske definicije, kdo sploh je pripravnik. 120. člen ZDR namreč pravi, da sklene pogodbo o zaposlitvi kot pripravnik samo tisti, kdor prvič začne opravljati delo, ustrezno njegovi izobrazbi. Po jezikovni razlagi te določbi bi prišli do zaključka, da kdor pa je že prej opravljal delo, ustrezno njegovi izobrazbi, sploh ne more postati pripravnik. Pogoje sicer izpolnjuje, ampak ker ne bo prvič opravljal tega dela, pač že po definiciji ne more biti pripravnik. Dvakratno pripravništvo bi po tej logiki bilo torej možno samo v primeru različne izobrazbe (npr. najprej opravlja pripravništvo kot frizer, potem pa recimo še kot ekonomski tehnik).
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.