Zamudne obresti?
Pozdravljeni.
Lansko leto sem sklenila avtorsko pogodbo, delo tudi opravila in v decembru bi mi morali delo tudi plačati. Plačila do sedaj še nisem dobila. Zanima me, kakšne so zamudne obresti ( v pogodbi je vključena točka, da se naročnik zavezuje, da bo poravnal le-te) ter kakšne možnosti imam, da pospešim vso zadevo. Ker z novim letom velja novi dohodninski zakon, me zanima, ali so dolžni plačati dohodnino še po starem zakonu ali po novem? V pogodbi smo namreč navedli bruto znesek in posledično glede na novi zakon bi bilo neto izplačilo nižje.
Najlepša hvala za pomoč.
Baum
V pogodbi je navedeno, kakšne obresti bo moral naročnik plačati, če ne bo pravočasno poravnal obveznosti. Kako izplačilo pospešiti, pa ne vem. Mogoče z vztrajnim opozarjanjem naročnika, dnevnimi telefonskimi klici, e-maili itd. Glede dohodnine pa velja, da ne glede na to, kdaj je bila avtorska pogodba podpisana in delo opravljeno, če je izplačilo v letu 2005, se izplača po novem dohodninskem zakonu, ker dohodnina se obračunava glede na izplačila znotraj koledarskega leta.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.