Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Solidarnostna pomoc – ponovno

Solidarnostna pomoc – ponovno

Spostovani!

Prebrala sem ze vse poste na to temo, vendar se vedno ne najdem sebe nekje vmes. Pred porodnisko sem bila na bolniski zaradi rizicne nosecnosti 4 mesece. Sedaj bi rada vlozila vlogo za solidarnostno pomoc ( sem ze 1 mesec po preteku porodniske, s hudimi tezavami z delodajalcem, ker se je pac po zakonu moral strinjati za delo po 4 ure zaradi starsevstva, dal me je sedeti v skladisce, za kar sem ga tudi ze prijavila inspekciji za delo, vendar do sedaj se ni bilo obiska z njihove strani). Delam v podjetju z 10 zaposlenimi ( kolektivna pogodba je pogodba o trgovinski dejavnosti ), kjer nimamo sindikata, prav tako nisem vclanjena v noben sindikat. Zanima me, ali vlogo naslovim delodajalcu ( vem da mi tea ne bo otel izplacati ), ali mi je dolzen izplacati solidarnostno pomoc, oz ali jo izplacuje katera druga institucija v drzavi ( ZZZS )? Obstaja za to vlogo kaksen splosen formular, ali lahko kar napisem sama?

iskrena vala za vase odgovore,
JoziKa

Če ste bili v bolniškem staležu 4 mesece, potem do solidarnostne pomoči niste upravičeni. Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije namreč kot pogoj za upravičnost do solidarnostne pomoči določa
– odsotnost zaradi bolezni nepretrgoma šest mesecev ali
– odsotnost tri mesece zaradi poklicne bolezni ali nesreče pri delu.

Štiri mesece zaradi rizične nosečnosti torej ne zadošča, saj s tem ne izpolnjujete pogoja niti po prvi niti po drugi alineji.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close