Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev višina bolniške nad 30 dni?

višina bolniške nad 30 dni?

Spoštovani!

Zaradi rizične nosečnosti sem od novembra v bolniškem staležu.

Glede na to, da je višina bolniškega nadomestila nad 30 dni odvisna od povprečja plač preteklega leta, me zanima, zakaj se le-ta spreminja iz meseca v mesec. Pričakovala sem enotno višino skozi mesece, razlika pa je bila do zdaj tudi 20.000 sit (dec: 246.000, jan: 262.000, feb:260.000, mar: 244.000 bruto).

Od česa je odvisno to nihanje? Je tako potem tudi pri porodniški?

Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav.

Bolniško nad 30 dni povrne Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Izračun tega nadomestila se izračuna po naslednji formuli: indeks za preračun boleznin (ki ga povejo na ZZZS in se spreminja vsak mesec) * povprečna bruto urna postavka preteklega leta * 90% * število delovnih ur v tem mesecu. (ZDR, 137. člen, 9. odstavek: Delodajalec je delavcu dolžan izplačati nadomestilo plače za tiste dneve in za toliko ur, kolikor znaša delovna obveznost delavca na dan, ko zaradi opravičenih razlogov ne dela.) V primeru bolniške delavec ne dobi povračila stroškov (npr. prehrana, prevoz), ker mu ti stroški takrat niso nastali.

Jure Snoj, univ. dipl. ekon.

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Najlepša hvala za odgovor!
Zanima me še ta “indeks za preračun boleznin”…je o višini le-tega kje možno dobit vnaprejšnjo informacijo, katera bi mi pomagala “pretehtati”, kdaj oddati papirje za porodniško (20.000 sit razlike bi le nekaj vplivalo na povprečje)?
l.p.

Vnaprejšnje informacije za »indeks za preračun boleznin« se ne da dobiti, ker ga računajo za vsak tekoči mesec posebej. Seveda ni vsak mesec enak, ker se spreminjajo povprečne plače iz katerih je izračunan.

Jure Snoj, univ. dipl. ekon.

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close