odmor za dojenje
Zanima me, kako je s plačilom, če bi želela izkoristiti odmor za dojenje. je ta del plačan ali ne? Ali mi potem pripada še čas za malico ali ne?
Za odgovore se vam iskreno zahvaljujem.
Odmor za dojenje vam pripada poleg običajnega polurnega odmora med delom. Res pa je, da zakon ne določa obveznosti delodajalca, da mora ta dodatni odmor plačati. Nekateri delodajalci ga brez težav omogočijo in tudi plačajo, sicer pa je žal neplačan.
Lep pozdrav,
Katarina
Spoštovana gospa Katarina,
žel nisem član Zavoda tako, da ne vem če boste moj mail prejeli. Sicer sem vam glede zgornjega vprašanja pisala že kar nekaj časa nazaj, ko še ni bilo te omejitve, a mi žal niste odgovorili. Danes sem zopet malo brskala po forumu na katerem prijazno prostovoljno odgovarjate in mislim, da vaš odgovor ne drži povsem. Namreč v delu, da je odmor za dojenje neplačan. To mislim, da ne drži saj ZDR pravi, da plačilo ureja Zakon o družinskih prejemkih in starševskem varstvu (upam, da sem naziv zakona napisala prav, ker ga nimam pri sebi), ta pa žal ni še nič uredil, kar pa najbrž ne pomeni da je odmor neplačan, ali pač. Sem že urgirala na ministrstvo, pa se delajo “neumne”, se opravičujem izrazu, a če ste prebrali moj mail, ki sem vam ga poslala pred časom boste vedeli o čem govorim.
Ne vem pa kako Ministrstvo “prisiliti”, da izpolni svoje obveze glede ureditve plačevanja te pravice, ki jo omogoča ZDR in nadalje usmerja ureditev plačila odmora na drug zakon, ki je bil vmes že dopolnjen tega pa ni uredil.
Se opravičujem za vmešavanje, toda to vprašanje me še vedno muči in če imate kakšno idejo kako se obrniti na ministrstvo, da bi to vprašanje uredil, bi vsak nasvet prišel prav.
Lepo pozdravljeni.
Ja, drži, omenjeni zakon naj bi uredil obveznost plačila tega odmora, ampak to še ni storjeno, tako da mamice po tej liniji plačila ne morejo zahtevati; od delodajalca pa tudi ne. Torej je dejansko trenutno odmor še neplačan; nekoč pa naj bi bil plačan. Kdaj to bo, nimam pojma; še manj, kako pristojne “prisiliti”, da to uredijo.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.