Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev porodniška, nova nosečnost in odpoved

porodniška, nova nosečnost in odpoved

Prva porodniška se mi izteče 3.7.2005. Ponovno sem noseča, predvideni rok poroda imam 17.11.5005. Imam VII. stopnjo izobrazbe, zaposlena sem za nedoločen čas.
Danes, 5.5.2005, me je delodajalec povabil na sestanek, kjer me je obvestil s stanjem v firmi: 74 delavcev nas je prejelo Obvestilo o nameravani redni odpovedi pogodbe o zaposlitvi (iz poslovnega razloga, ker smo uvrščeni med presežne delavce). Ker sama (in tudi on) dobro veva, da sem dobra delavka, mi je takoj ponudil dve delovni mesti (vodjo nabave enega programa ali vodjo prodaje drugega programa). Seveda sem ga obvestila o moji ponovni nosečnosti, da pa sem pripravljena prvo porodniško tudi predčasno zaključiti in priti v službo (saj veste, vse za ohranitev službe). Sedaj sva dogovorjena za nov sestanek v naslednjem tednu – o moji novi nosečnosti in morebitni nekajmesečni vrnitvi na drugo delovno mesto, mora seveda obvestiti tudi upravo družbe.
Občutek imam, da sta ponujeni delovni mesti samo krinka, zato me zanima, če me lahko izplača z odpravnino in prijavi na Zavod takoj s 4.7.05?
Kaj pa, če delodajalca v sredini junija obvestim , da sem do nadaljnega na bolniškem dopustu?
Ali me pri vsem naštetem kakorkoli omejuje današnji podpis na omenjenem Obvestilu o nameravani redni odpovedi pogodbe o zaposlitvi ?
Še to, članica sindikata sem bila nekaj let, sedaj nisem več.
V omenjenem Obvestilu se delodajalec sklicuje na določilo 3.odstavka 83.člena ZOR (Ur.l.42/02).

Hvala za odgovore in lep pozdrav.

J.

Dokler ste na starševskem dopustu ter ves čas, ko dojite otroka, vam delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi. Taka odpoved bi bila nezakonita in če se vi proti temu ne bi pritožili, bi vam na zavodu za zaposlovanje tudi zavrnili pravico do nadomestila za čas brezposelnosti. Če boste vmes (med eno in drugo porodniško) na bolniški, boste tudi s tem zavarovani pred odpovedjo.

V vašem primeru bi bilo torej najbolje, da ostanete v delovnem razmerju ves ta čas, po vrnitvi z naslednje porodniške pa z delodajalcem na novo uredita vajine dogovore.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close