še eno vprašanje glede nosečnosti
Se opravičujem, še tole bi rada vprašala.
Ali nosečnost lahko delodajalec obravnava kot spremembo zdravstvenega stanja delavca, saj to vendar ni bolezen!
Kateri zakon piše, kaj vse je dolžna nosečnica pojasnevati delodajalcu in kdaj.
Hvala za odgovor
Karmen
O nosečnosti ga morate obvestiti zaradi uveljavljanja svojih pravic – npr. da se zaščitite pred odpovedjo (člen sem vam citirala spodaj). Sicer pa ga o tem sploh ni treba obveščati, če to ne vpliva na vaše delo. Če bi recimo delali neko nevarno delo, ga bi morali spet obvestiti o svoji nosečnosti, zato da bi delo prilagodil vašemu stanju oziroma vam omogočil neko drugo delo.
Obvestiti ga morate tudi o nastopu bolniškega staleža, vendar vam pri tem ni treba pojasnjevati, da ste v staležu zaradi nosečnosti.
Lep pozdrav,
Katarina
Če si zaposlen za določen čas in se dogovoriš, da ti vmes podaljšajo pogodbo potem si opravičen do porodniške, ki pa je osnova brez malice in potnih stroškov?Npr. jaz dobim junija novo pogodbo , mogoče bo le za leto dni, če mi vmes ko bom že na porodniški poteče kaj potem dobivam še naprej porodniško?In kako je potem z otroškim dodatkom, če si mati samohranilka in sva sprta z očetovim otrokom?Koliko ta znaša v tem primeru?
Kakšno polo morem dvigniti in izpolniti pred nastopom porodniške in kdaj dvignem polo za otroški dodatek?In kdaj približno jo naj dvignem?
Prenehanje pogodbe o zaposlitvi med starševskim dopustom na prejemanje nadomestila ne vpliva. Kako je s polami in uveljavljanjem otroškega dodatka, pa se pozanimajte na vašem centru za socialno delo.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.