Normirani stroški pri “popoldanskem s.p.”

Mož se je odločil odpreti popoldanski s.p. Ker ima namen opravljati dejavnost, ki nima veliko stroškov se je odločil za obračun po normiranih stroških. Ko se je zato odločal sva imela informacijo, da se od skupnega prometa odštejejo 25 % normirani stroški in se od te osnove potem obračuna dohodnina. Danes pa sem govorila z davčnim uradom in tam dobila informacijo, da mora pravna oseba, ki ji izstavi račun plačati ona 25 % normiranih stroškov od zneska računa. Kar pa pomeni, da ima potem kupec storitve zopet stroške z nami ter dodatno delo. Zanima me tudi kako se potem izstavi račun. Naprimer da je storitev vredna 1000 EUR ali na račun napišeš 1.250 in potem pravna oseba plača od tega 250. Ali napišeš 1000 evrov in dobiš na račun razliko. ali napišeš račun za 1000 EUR in pravna oseba plača davčni 250 nam pa 1000 EUR.
V čem je torej finta?
Prosim za pomoč, ker sva že čisto obupana.
Darja

kolikor jaz vem, je takole:
če delaš za podjetja ali sp-je, so oni dolžni odtegnit 255 akontacijo dohodnine (in sicer od osnove 75%). Torej davka ne “plača” vaš kupec storitev, ampak ga v vašem imenu posreduje državi. je pa res, da ima s tem dodatno delo, saj mora ob vsakem izplačilu tudi na durs poslat rek obrazec.
– v kolikor bo vaša storitev zaračunana navadni fizični osebi (in ne firmi), pa ste dolžni vi izračunat in nakazat to akontacijo davka na durs.
Poleg tega je potrebno (mislim da ) vsake 3 mesece podat na DURS poročilo o teh prihodkih (iz druge alineje zgoraj).
Naj me kdo popravi
iN ŠE TO STE NAPISALI, ČEŠ DA MORA PRAVNA OSEBA PLAČAT 25 % NORMIRNIH STROŠKOV. Verjetno ste tukaj malo naropbe napisala. Namreč ne plačuje se stroškov, temveč se od vaše osnove (npr vi izstavite račun za 1000 €) izračuna davek tako, da se od 75 % osnove (torej 750 €) izračuna 25 % dohodnine. V tem primeru bo davek 187,50 €, vi dobite pa nakazano razliko, torej 812,50 €
Če pa boste izdali račun za 1250 €, je izračun davka takle, da je osnova (937,50), in davek 234,38.
Upam da sem prav izračunala

darja
imam popodanski s.p., normirani stroški
veliko časa sem porabil, da sem ugotovil kako naj izstavim račun
neto 100 EUR * 0.23077 dobiš bruto (finta) preveri, seveda če imaš 25% normiranih odhodkov
za bruto je bilo obrazloženo
pa še nekaj, od sedaj bom pošiljal dopis, da sem popoldanec, tudi tebi svetujem, ker me kličejo računovodske firme od podjetij katerim sem izstavil račun, češ ne morem imeti normirane odhodke in biti s.p.???
ko jim obrazložim da sem “popoldanec”, potem je ok!
l.p.
mile
če imaš še kakšno vprašanje
Forum je zaprt za komentiranje.