Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Minimum do pogojev za penzijo

Minimum do pogojev za penzijo

Pozdravljeni,
osebi manjka 9 mesecev delovne dobe za pogoj v redno penzijo.
Ne ve kaj storiti, saj nima nikogar, ki bi jo za ta čas ali dlje zaposlil, da si pridobi delovno dobo za redno penzijo. Sprašuje ali je možno, da se za ta čas samozaposli in si sama plačuje obveznosti in si s tem pridobi pogoje za redno penzijo?
Prosim za nasvet…

Sej si lahko plačuje samo pokojninsko dobo, stroški z s.p.-jem so previsoki. Naj se gre pozanimati na ZPIZ.

Kolikor poznam zakonodajo ti država plačuje prispevke za čas ko ti manjka do upokojitve še eno leto. Pozanimaj se na Zavodu za zaposlovanje. Odsvetujem, tudi če se sliši trapasto, da si prispevke plačuješ sam. ker se po ZUJF-2 šteje to kot dodana in ne delovna doba in si s tem znižuješ pokojninsko osnovo. Res trapasto, ampak tako je če ponovim, če plačuješ prispevke sam je to dodana doba, če pa ti jih plačuje država je pa delovna doba. Trapasto in čudno, ampak tako je to. Izhajam pa iz lastnih izkušenj. Lp

Ker nisem dovolj nazorno napisala vprašanja, ga posredujem:

jaz rabim 9 mesecev delovne pogodbe, da se lahko ponovno prijavim na zavod za zaposlovanje in dobim denarno nadomestilo, ki bi pripadal do pogoja do pokojnine. če se ne bom zaposlila v kakšnem d.o.o. ali s.p., bi sama odprla s.p. in to samo z zgoraj napisanega razloga. vendar ne vem, če in kako s.p.zapreti po 9 mesecih , da mi ta pravica pripada.

Posredujem….
Torej o svojem s.p. ni pametno razmišljati. Trenutno razmišljamo še eno opcijo in sicer, ker je tudi hčerka brez zaposlitve, bi lahko odprla hčerka s.p. in plačujem njej prispevke, ona pa zaposli mene za dobo 9 mesecev, saj sem sama itak opravičena do prispevkov…
Saj veste, da je pametne razmisliti predno se ukrepa. Malo žalostna je cela situacija, saj nismo nikoli bili prisiljeni v take “igre” in se tega skoraj ne znamo it. Morem pa še povedati, da na Zzrs ne zna oz noče ničesar povedati in si z njimi nič ne morem pomagati.

Če si zaposlena kot s.p. ali pa pri hčerki, ki bi odprla s.p., moraš obvezno plačevati prispevke za ZPIZ, ZZZS, ZRSZ, dohodnino, prispevke delodajalca, kar precej nanese.

Če pa se sama prostovoljno vključiš v ZPIZ, so pa prispevki oz. je stroške bistveno nižji. Se pravi, govorimo o tem, da ti manjka 9 mesecev do upokojitve.

Če pa ti manjka recimo do upokojitve 20 mesecev, in bi po 9 mesecih zaposlitve bila stara najmanj 57 let in imela najmanj 35 let zavarovalne dobe, bi pa potem do upokojitve prejemala nadomestilo na zavodu. V tem primeru se splača zaposliti pri hčerki, ki odpre s.p.

Če boš čez 9 mesecev mlajša od 57 let, se pa to zopet ne splača, ker bi prejemala na ZRSZ nadomestilo samo tri mesece.

Se pravi, moraš dati na mizo točne podatke, če hočeš kak pameten nasvet.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close