Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Konec pogodbe za nedoločen čas kar po pošti??

Konec pogodbe za nedoločen čas kar po pošti??

Pozdravljeni!

Preko agencije Naton d.o.o. Ljubljana sem bila zaposlena v Helli Saturnus. Z delom sem pričela 1.10. 2014 in delala z enomesečno pogodbo, se pravi vsak mesec sem podpisala novo za en mesec. Meseca maja 2015 me je agencije obvestila, da sem dobila za nedoločen čas, vendar ne preko firme, temveč preko agencije. 30.10. 2015 pa so me obvestili, da Hella ne potrebuje več in, da grem na čakanje. Tako dobivam 405eur nadomestila za čakanje preko agencije, včeraj pa dobim pošto, da mi z 21.5. 2016 prekinejo delavno razmerje . Mi lahko malo več povete kakšne so moje pravice? Kajti resnično so te agencije le ena packarija. Zanima me tudi, kaj ni tako, če te vzamejo iz zavoda za zaposlovanje (takrat so me vzeli), da me morajo imeti 2 leti? Dobim regres, odpravnino? Koliko?

Hvala že vnaprej.Lp

Lepo pozdravljeni,

agencijsko delo je posebna oblika dela, ki nastane s sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi med delavcem in delodajalcem, ki opravlja dejavnost zagotavljanja dela delavcev drugemu uporabniku (t.i. delavska agencija). Delodajalec, s katerim delavec sklene pogodbo o zaposlitvi je torej »agencija«, uporabnik pa podjetje, v katerem delavec opravlja delo.

Iz 59. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) izhaja, da je razmerje med delavcem in agencijo delovnopravno, kar pomeni, da se sklene pogodba o zaposlitvi in da ima delavec vse pravice, ki jih delavcem zagotavlja ZDR-1.

60. člen ZDR-1 glede dela prek agencije določa še, da je lahko pogodba sklenjena za nedoločen ali določen čas (slednje samo v posebnih, zakonsko določenih primerih!) in da predčasno prenehanje potrebe po delu delavca pri uporabniku (pri podjetju, pri katerem je opravljal delo) NE SME BITI RAZLOG ZA PRENEHANJE POGODBE O ZAPOSLITVI. Za ta čas mu mora torej delodajalec (agencija) plačevati nadomestilo plače (o višini se lahko dogovorita, s tem da nadomestilo ne more biti nižje od 70% minimalne plače).

Ker gre za delovnopravno razmerje, se tudi za primer odpovedi pogodbe o zaposlitvi uporabljajo določbe ZDR-1.
Delavec je tako v primeru odpovedi s strani delodajalca iz poslovnih razlogov ali iz razloga nesposobnosti, upravičen do izplačila odpravnine (natančneje določeno v 108. členu ZDR-1), razen če je pri delodajalcu zaposlen eno leto ali manj.
Do regresa, ki je vezan na pravico do letnega dopusta, pa je delavec upravičen takoj ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi in sicer do polnega, če je delal celo leto oziroma do sorazmernega, če je delal pri delodajalcu manj kot eno leto (1/12 za 1 mesec). Enako velja tudi za letni dopust.
Koliko česa boste dobili je seveda odvisno od tega, koliko časa ste pri agenciji zaposleni.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na elektronskem naslovu [email protected].

Lep pozdrav,
LEGAS Kranj

Hvala za odgovor.

S spoštovanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close