Če si na bolniški in čakaš na porodniško
Nimam otrok, nisem noseča me pa zanima, ker se mi zdi, da sem nekej slišala,
da če si neprekinjeno na bolniški (recimo od 4 meseca – ni važno) in da greš iz bolniške direkt v porodniško, da ti porodniška začne tečt 1 mesec prej, kot pa bi ti, če ne bi bila na bolniški.
Se pravi iz bolniške greš na porodniško 2 meseca pred porodom (in ti tudi poteče prej).
Iz “delovnega mesta” pa greš na porodniško 1 mesec pred porodom.
A to drži?
Ali se ženske lahko same odločijo, ali bodo šle 2 meseca ali 1 mesec pred porodom na porodniško?
ne, to ne drži
Se pravi, tudi če si neprekinjeno na bolniški, greš na porodniško samo 1 mesec prej?
ampak natančno 28 dni pred pričakovanim datumom poroda.
…če si na bolniški celo nosečnost, kolikšna je potem višina porodniške? Kaj se upošteva? Sem zaposlena za nedoločen čas in je bolniška neizogibna. Že večkrat spontani splav in prezgodnji porod.
Lp
Pa daj mo še enkrat. Največ 60 dni in najmanj 30 dni pred PDP-jem, morate na CSD oddat papirje,kjer vam delodajalec tudi označi zadnjih 12 bruto izplačil. Potem vam bodo na CSD-ju vzeli povprečje in vam za tak bruto nakazali neto. Ki se potem dvakrat letno korigira glede na rast življenjskih stroškov.
Na porodniško se že vsaj 5 let lahkio hodi samo 28 dni pred PDP-jem. Izjema je le, če rodite prej, potem pa greste na porodniško z dnevom rojstva.
V času porodniške vam pripada poln dopust in regres. Pozor, v letu, ko vam je odmerjen dopust, ga je nujno treba porabit vsaj 10 dni, preostanek pa se sme prenest in porabi samo do konca junija.
Kako in kdo obračunava bolniško? Boniška zaradi bolezni prinaša 80 oziroma 90% (odvisno od kolektivne pogobe) bruto zneska, oziroma bruto povprečja za leto nazaj. In ne more biti večja kot bi bilo izplačilo plače sedaj. Prvih 30 delovnh dni boste na plačilni listi pri delodajalcu. Potem gre vaša vloga na komisijo. Če vam bolniško odobrijo, vam jo še vedno plačuje delodajalec, a jo dobi refundirano od zavod (sicer z zamikom vsaj 30 dni).
Vsaka prekinitev bolniške vsa da spet na začetek. Torej vsa služba spet plačuje 30 delovnih dni, šele potem ste na breme zavoda.
Če boste zaradi težav torej na bolniški, pojdite prej na dopust in ga porabite, kolikor je treba, potem pa bolniška. Tako boste dobile celoten dopust plus višjo osnovo za porodniško.
Ko boste končale s porodniško, ki traja 105 dni, je potem do 365 dni še dopust za nego in varstvo. Ko tega zaključite, vam mora delodajalec seveda odobriti dopust, ki ste ga morebiti prenesle oziroma pridobile z novim letom.
Bo zdaj jasno?
to je bilo pred cca.10 leti, morda še kako leto manj, sedaj pa že par let ni tako. v prehodnem obdobju si se lahko odločil kdaj boš šel, sedaj pa vse gremo istočasno v porodniško, 28 dni pred PDP
hej mene pa zanima če greš dva meseca prej v porodniško greš prej delat potem?
to bi bilo možno, če bi bila kakšna rizična nosečnost…. sam to mora zdravnik določit. Tako da se ženska sama ne more odločati.
se opravičujem….prejšnji odgovor bi moral biti drugje, ne tukaj! 🙂
Ne moreš prej na porodniško. Prej greš lahko le v bolniško zaradi rizične nosečnosti.
Pozdravljeni.
Mene pa zanima naslednje:
Z novim letom se bom zaposlila…ce mi po 3 mesecih uspe zanosit imam namen it takoj v bolniško, da ne bi bilo kaj narobe. Koliko bo znašala moja bolniška glede na to, da se bom prvič zaposlila in prejemala npr. 3 mesece plače 1000e bruto? In kakšna je potem porodniško če grem iz bolniske v porodniško? Hvala za odgovor.
Gleda se dohodke v zadnjih 12 mesecih. Za tiste mesece, ko nisi prejemala plače, se upošteva 55% minimalne plače.
Hvala. Ali se nikakor ne da urediti drugače ali ti ne bolniško nakaže delodajalec (nevem 80% od bruto place) potem pa dobi po 30 dneh vrnjeno od zavarovalnice? Zaposlila se bom pri s.p..
Seveda ne. Drugače bi se vsaka par dni pred rokom zaposlila za 10.000 EUR na mesec za eno leto in bi potem delodajalec dobival refundacijo.
Ne mene zanima bolniska pred porodnisko. Recimo da se jaz zaposlim za 24 mesecev. Prve tri mesece normalno dobivam plačo, četrti mesec pa izvem da sem noseča in grem takoj v bolniško (npr za 7 mesecev pred porodom). Koliko znasa moja bolniška v tistih 7 mesecih? Če sem prejemala plačo le 3 ali 4 mesece? Slišala sem da se obračuna glede na bruto plačo katera je zapisana v pogodbi…
V takem primeru dobivaš prvih 30 delovnih dni 80% tvoje zadnje mesečne plače, nato pa 90% povprečja vseh prejetih plač, ko gre v breme ZZZS.
Hvala, to me je zanimalo ja. Torej se to zelo izplača. Potem porodniska se pa gleda povprečje za 12 mesecev nazaj (npr. 4 mesece plače in 8 mesecev bolniske)…je tako?
Zivjo, imam eno vprasanje-
sem na bolniski ze od drugega meseca nosecnosti, ker je nosecnost rizicna. Zavod mi bolnisko podaljsuje za cca en mesec. PDP imam 29. decembra, torej s prvim decembrom grem v porodnisko od zavoda pa imam bolnisko podaljsano do 30.11. Ker vem, da se bolniska izplacuje za nazaj me zdaj zanima ali bo za mesec december izplacilo se od zavoda ali ta mesec ne dobim nic in potem sele bolnisko tam okrog 15. januarja? Hvala iln lep pozdravcek!
Pozdravljeni,
tudi sama sem na bolniški zaradi rizične nosečnosti . Zanima me kako je oziroma bo z izplačilom porodniške. Glede nato da je moja neto plača 560 eur, in trenutno se od tega odbije še 20% Oziroma je izplačilo 80%, kakšna bo višina porodniške? Je možno da nižja kot če pred tem nebi delala, oziroma bi dobivala starševsko nadomestilo- v primeru da bi v treh letih imela 12 mesecev plačanih prispevkov?
Zanima me še kako je z izrabo dopusta? Zasledila sem da zaradi izrednih razmer lahko teoretično neizrabo letošnjega dopusta prenesem do drugega decembra- se pravi 12.2017. To drži?
Ali ima delodajalec to pravico da mi reče naj izrabim dopust ki mi bo pripadal šele za leto 2017? Se pravi naj ga koristim to leto.
Hvala za odgovore in lp!
Forum je zaprt za komentiranje.