Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev izkoriščanje delavcev in mobing

izkoriščanje delavcev in mobing

Pozdravljeni!
Imam nekaj vprašanj glede moje službe. Naj vam najprej razložim celotno situacijo v kateri sem se znašla. Lani spomladi sem po porodniškem dopustu začela iskati delo kot pom. vzgojiteljice. Ker nisem imela strokovnega izpita ki ga zahtevajo že skoraj povsod je bilo iskanje zelo oteženo. Končno mi je uspelo v nekem privatnem vrtcu, kjer mi je ravnatelj zagotovil delo za 4 ure z septembrom 2015 kjer naj bi “štukala” neko delavko, ki je želela po porodniški delati skrajšan delovni čas – tako mi je razložil in jaz sem delo seveda sprejela. Potem je prišel konec avgusta ko naj bi delo nastopila in že prvi dan ko sem prišla v službo sem bila šokirana nad izjavo ravnatelja da si je premislil in bom sedaj delala 8 ur, 4 ure pa bom plačana. Torej uradno 4 urni delavnik in dejansko delo za polni delovni čas z vsemi popoldanskimi in drugimi obveznostmi katere spadajo k mojemu poklicu. Naj še dodam da sem ga pred tem 2x klicala in preverila če najin dogovor še drži. Šok je bil velik, na službo sem čakala 4 mesece zato mi tisti trenutek ni preostalo drugega kot da tudi to sprejmem, saj je rekel…vzemi ali pusti, še veliko jih čaka. Po enem mesecu sem se nekako umirila in se osredotočila na to, da čim prej naredim nastope, strokovni izpit in si poiščem normalno službo, a ker pač delam v vrtcu, kjer je veliko bolezni, doma imam dva majhna otroka ki tudi obiskujeta vrtec sem bila kar nekajkrat na bolniški tako zaradi sebe, kot zaradi mlajšega sina. To delodajalcu in sodelavkam ni bilo po godu (ker naj bi morale delati namesto mene) in so me pričeli dobesedno šikanirati, obrekovati in o meni širiti laži češ, da ker sem zaposlena na tak način sedaj izkoriščam bolniško in se lažem da sem bolna! Pedagoška vodja je menda izjavila da me bo”zje***”, zato me je terala po vrtcu sem in tja, odstranila iz skupine kjer sem do tedaj bila kot pomočnica, tako da sem bila eno uro nekje, pol ure drugje in tako cel delavnik. Ko sem pripravljala in izvajala nastope me je ves čas kritizirala, celo nadirala, tudi za popolno pripravljene nastope, govorila da sem nikakva pri delu in podobno… tako si tudi čisto bolna nisem več upala na bolniško. En teden sem bila popolnoma brez glasu, sram me je bilo pred starši saj jih nisem mogla niti pozdraviti pa še bi lahko naštevala. Naj še povem, da ravnatelj na tak način zaposluje vsako leto. Letos smo bile tako zaposlene 3. Torej je imel 3 delavke za polovični čas, delale smo pa vse 8 ur. Pred tednom nam je povedal da nam pogodba poteče, vzel pa je novi dve na enak način. Tako se iz leta v leto izkorišča delavke ki nimajo strokovnega izpita da jim delamo napol zastonj, denar pobaše seveda direktor vrtca. Poleg tega smo še čistilke (ko zboli ali da odpoved) in namesto kuharice pripravljamo obroke in pomivamo po njih. Temu izkoriščanju bi rada naredila konec, ampak ne vem če pravno lahko kaj dosežem. Namreč k pogodbi smo podpisale aneks da volontersko oddelamo 4 ure na dan. Da ne govorim da je vrtec popolnoma kaotična ustanova kamor sama otroka nebi dala niti če mi ga plačajo. Plesen v kozarcih, vrata ki padajo na otroke, na školjkah ponekod ni desk, po novem ni vrečk v koših za smeti ker se varčuje, higiena je porazna iz stranišč noro smrdi, otroke se grobo vleče za roke, prisilno morajo sedeti na stolih, sili se jih jesti. Če otrok noče jesti se mu hrano nasilno baše v usta, če ne poje kruha do konca mora sedeti za mizo toliko časa dokler ga ne poje (kar včasih traja precej dolgo) ali pa ne dobi naslednjega obroka ali sladice če je le ta za kosilo. Kosilo najmlajših ponavadi traja vsega skupaj 15 minut ali manj saj se jim na hitro vse zbaše v usta in popakira spat da je potem do 14 mir pred njimi. Nad otroci se pogosto tudi nenormalno kriči, vodene dejavnosti se v tem vrtcu izvajajo zelo redko-po večini se otroci skoraj vedno igrajo sami, prisilno morajo spati do 14h. Ogromno stvari bi lahko še naštela, ampak ni prostora za vse :/ Prosim povejte mi, je kak način da se take ljudi ustavi pri njihovem početju?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close