Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Pravilen izračun odpravnine zaradi redne odpovedi iz poslovnih razlogov?

Pravilen izračun odpravnine zaradi redne odpovedi iz poslovnih razlogov?

Zanima me naslednje: Sem bil zaposlen od vključno 27. marca 2006 pri sedanjem delodajalcu. Zaradi redne odpovedi iz poslovnih razlogov, sem dobil odpoved v podpis prejetja z dnem 2.3.2009 in odpovednim rokom 30 dni. Po izračunu sem v delovnem razmerju do dne 1.aprila 2009.
Ker mi pripada odpravnina v skladu s 109. členom po zakonu ZDR.

Me zanima kako je sedaj z višino odpravnine?

Ali mi pripada za polna 3 leta delovne dobe, ker napolnim ta rok 3 leta v času odpovednega roka 30. dni ali samo za 2 leti. (Tolmačijo mi, da se za izplačilo vzame izplačilo za 2 leti (2leti in 11 mesecev) in da se odpovedni rok ne šteje.

Ali kje piše da se odpovedni rok ne šteje za izplačilo, če le ta pride skupno na polna leta?

Če pa dejansko gledam iz začetka pa do konca zaposlitve – zadnji dan dela, meni nanese 3 leta in še nekaj.

Mi lahko prosim poveste, kje bi lahko našel podrobnejše podatke o tem, oziroma kako je to iz pravnega vidika, kam se lahko obrnem.
Iskal sem že po internetu pa nisem še našel pravega odgovora.

Želim, da mi pač dajo tisto, kar mi pripada po zakonu, da nebi bilo težav zaradi napačnega pristopa k rešitvi nastale situacije in da jim lahko predložim.

Za čim hitrejši odgovor se zahvaljujem.

Lep dan še naprej

Nuemnost brez primere. Očitno so zelo zabiti ali pa se hočejo narediti zabite. Odpovedni rok se šteje, saj ste vendar v delovnem razmerju! Saj ne boste na koncu rekli, da imate delovno dobo zmanjšano za odpovedni rok.

Zanima me kako se obračuna prispevke in davke od odpravnine iz poslovnih razlogov. Osnova za izračunje je 44.505,77 EUR bruto.
Koliko naj bi prejel neto?
Kolikšen je davek ?
kolišno je plačilo prispevkov?

prosim če mi poveste kolikšno odpravnino bi dobi za 7 let .Osnovne plače sem imel 450 e sedaj sem dobil sporazumno odpoved zaradi poslovnih razlogov ; pomanjkanje naročil , bil sem redno zaposlen . Lep pozdrav Slavko

2 leti osnova je 630 eur

osnova je 605 eur zaposlena 2 leti in 19 dni koliko mi pripada odpravnine

odpravnina
1/4 brutto osebnega dohodka (povprečje zadnjih 3 mesecev) krat 7 (let) krat 10.
vse morajo izplačat v btto znesku.
pozdrav

lp.bi povedal takole,imeo sem delovno nezgodo,in sem ze v bolniskem stalezu 34mesecev.sedaj se mi pocasi istka bolniska,tako da mi je ze delodajalec povedal da me caka odpoved iz poslovnih razlogov…vzrok je pa, da za mene nima ustreznega dela,ker sem invalidsko ocenjen,zaposlen sem pri zadnem delodajalco 10let.kaj me vse pripada v tem primeru,odpravnina,regres ker ga mi ni izplacal za lansko leto in dopost kateri mi pripada,,sem mlad 50let.pozdrav

izračun odpravnine

najprej poglejte katera višina osnove vam pripada glede na dobo zaposlitev pri tem delodajalcu:

– 1/5 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto do pet let;
– 1/4 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu od pet do 15 let;
– 1/3 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu nad 15 let.

formula:

povprečna BRUTO plača zadnjih treh mesec * osnova (npr. 1/5) * število let zaposlitve pri tem delodajalcu (prejšnje zaposlitvse se ne štejejo zraven!).

primer za osebo, ki je bila zaposlena tri leta in je imela povprečno bruto plačo za zadnje 3 mesece 900€.

900 * 1/5 * 3= 540€

Spoštovani,
zanima me koliko delovne dobe se šteje za izračun pri odpravnini, če sem bila:
od 01.09.1991 do 15.05.1994 – prva zaposlitev
od 16.05.1994 do 15.03.1998 – prezaposlena na drugo podjetje, lastnik ostaja isti)
od 16.03.1998 do 15.06.1998 – druga zaposlitev
od 16.06.1998 do 15.03.1999 – prijavljena na zavodu za zaposlovanje (brezposelna)
od 16.03.1999 do 10.9.2002 – tretja zaposlitev
od 11.09.2002 do 31.03.2005 (prezaposlena na drugo podjetje, lastnik ostaja isti)
od 01.04.2005 do 15.02.2011 (prezaposlena na drugo podjetje, lastnik ostaja isti)

Ali se za izračun odpravnine šteje vsa delavna doba ali samo pri zadnjem delodajalcu?
V primeru, da se upošteva samo zadnji delodajalec, me zanima kako v mojem primeru, ko sem bila od 16.03.1999 do 15.02.2011 zaposlena sicer v treh različnih podjetjih (2x prezaposlena), katerih delodajalec je ostal isti?

Zaposlen sem 30 let in dva meseca, star 54 in dobre 3 mesece in sedaj mi odpovedujejo iz “poslovnih razlogov”. Odpovedni rok imam 4 mesece, tako da bi bil zaposlen 30 let in pol. Zanima me, ali se šteje samo 30 let ali še polovica. Poleg tega me zanima, kolikšen del odpravnine je neobdavčen in koliko je obdavčen preostali del.
Hvala!

lep pozdrav

Zanima me kakšna je višina odpravnine za 19 let delavne dobe pri minimalni plači 500€,zaposlen sem bil za nedoločen čas.

Kako se izračuna odpravnine na osnovi 2. odstavka (brez krivdnih razlogov) 83.člena ZJU ? Se poleg dohodnine odštejejo od bruto zneska tudi prispevki?

Kako se steje bruto placa, ce si imel vmes ocetovski dopust in ti je takrat del place placalo MDDSZ?

lp

Nekdo je navedel, da je izračun ta:
900*1/4 (za 5 in pol let) *5.5=1237 bruto
In kaj potem, tisto neto odštejem, in plačam (koliko?) državi ali kako?
In ta znesek dobim samo 1x?
In potem še nek drobiž 3 mesece iz zavoda, ki je povprečje vseh plač v 1 letu?

Nekdo je napisal za svoj primer. Nekaj pred njegovim postom pa je podana točno besedilo zakonskega člena za odpravnino v primeru odpovedi delovnega razmerja iz poslovnega razmerja. Predlagam, da si dobro preberete tisti del. In ta znesek je odvisen od časa zaposlitve pri tem delodajalcu.

Od odpravnine, če je v okviru zakonskih določb, se ne plačajo davki in prispevki, torej je bruto znesek tisti, ki prispe na TRR. Štejejo se pa cela leta zaposlitve in ne tudi decimalke. Ja, odpravnina je samo ena, koliko jih naj bi pa bilo? Delavec, ki pri delodajalcu še ni zaposlen 1 leto, do nje ni upravičen.

Čas prejemanja nadomestila na zavodu je tudi odvisen od časa zavarovalne dobe. Višina je odvisna od siceršnje plače, je pa navzgor omejena.

To je pa to. Ni mišljeno, da človek dobi odpravnino in gre na zavod, to je le premostitvena zadeva, dokler ne najde nove službe. Zanašati se ne smemo na nadomestilo od zavoda, temveč na lastno sposobnost najti novo zaposlitev.

Pozdravljeni,

dodala bi še to, da mislim, da je za marsikoga nadomestilo tisto, na kar se lahko dobesedno zanese. Določenega dne ga bo dobil, tako kot je npr. dobival plačo, če je bila le-ta redna.
Službe pa žal ne dobijo samo najbolj sposobni. Če bi bilo tako…… Je pa treba vztrajati in se boriti.

Daša Modic Gorjup

Vem, Annelaure, nabrž ti gre na živce ko slišiš nekoga, da reče, “zdej vlečem iz zavoda denar že pol leta” – istočasno pa vidiš da je fant v odličnem fizičnem stanju in bi lahko delal, a se mu ne izplača ker dobi tako malo, kot od zavoda. Pa bi lahko poiskal boljše plačano, ne da ga jaz, ki glih tako delam za mali denar, moram financirati. Ampak, mislim da se realno lahko zgodi, da v prvem mesecu ne bom našla zaposlitev in tudi v prvih dveh. To ni črnogledo, je skoraj realno, da že prvi mesec ni 101% da bo nova zaposlitev.Zato sem za vsak slučaj vprašala za 3 mesece, saj to je maksimum,če v tem roku ne najdem, grem v diasporo. V tem času bom najbrž našla delo ali pa si osmislila delo, in to je res toliko da v tem času iskanja in projektiranja imam nekaj za pod zob dokler se ne znajdem.

Lepo pozdravljeni,ali mi pripada odpravnina, ker se je delodajalec odločil, da bo iz poslovnih razlogov zaprl lokal.Je bil najemnik. Sedaj bi lastnik prevzel in mene bi zaposlil.Hvala za odgovor in lep pozdrav. Janja

13 let sem zaposlena 586€ osnove koliksn je potem odpravnina

zanima me ali me po 3 mesecih pripada odpravnina 22.4.2013 sem se zapolsii danes sem prejela odpoved z odpovednim rokom do 17.8. 30 dnevni ali me pripada odpravnina in kolikoOD JE BIL 599 EUR mesečno

Pozdravljeni!

Zanimam se za svojega fanta, ki mu grozi odpoved. V podjetju je zaposlen 7 let, za nedoločen čas. 6. decembra grejo na čakanje in januarja naj bi jih kar precej odpustili.
V povprečno mesečno plačo spada verjetno tudi plača za december (ko so na čakanju)?

Zdaj če sem prav razumela, se odpravnina izračuna npr:

700*1/4*7 = 1225

Rečeno je bilo da naj bi z odpuščanjem pričeli januarja. Kako je pa z odpovednim rokom? Odpovedni rok dobiš pisno ali kako? Kolikor vem niso dobili odpovednih rokov. Se pravi če bi odpuščali januarja, bi odpoved jim mogli dati najmanj 30 dni prej? Če dobijo odpoved januarja potem delajo še 30 dni?

Za vsakršno informacijo vam bom izredno hvaležna.

Lep pozdrav.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close