Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Ali moram delati nedelje in praznike, če imam majhnega otroka?

Ali moram delati nedelje in praznike, če imam majhnega otroka?

Vprašanje je že v naslovu. Kmalu se mi konča porodniški dopust, delam v trgovini, ki je odprta tudi ob nedeljah in praznikih. To mi povzroča malo težav zaradi varstva. Pojma nimam kakšne so moje pravice kot starš, moj delodajalec pa mi jih najbrž sam ne bo navedel.
Bi mi katera lahko pomagala? Brala sem že na forumu del. pravo, pa nisem našla nič o tem. Forum pa ne deluje več.

Hvala

Sama sem bila na enakem mestu in sem ravno tako delala vse dneve. Edino, če bi delala nočne, ti le teh ne bi bilo potrebno. Ostalo je pa enako. Kako pa je bilo v kolektivu, ko je katera druga prišla iz porodniške?

Tudi pri nas delamo v treh izmenah in vse dni v letu, do otrokovega 3leta mi ni bilo treba delati nočnih, ostalo pa tako kot ostali.

lp

41., 47. in 48.člena Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije:

http://www.uradni-list.si/1/ulonline.jsp?urlid=2006111&dhid=85372

Pa tudi 190.člen Zakona o delovnih razmerjih:
http://www.uradni-list.si/1/ulonline.jsp?urlid=200242&dhid=41932

LP

Še to. Zate zaenkrat pride v poštev 2.alineja 1.odstavka navedenih členov (absolutna prepoved).

Če boš otroka dojila do npr. 5.leta starosti, velja prepoved do takrat (pri dojenju leta otroka niso pomembna, važno je samo da dojiš, kar dokažeš s potrdilom otrokovega pediatra ali pa npr. ginekologa oziroma osebnega zdravnika, odvisno kaj zahteva delodajalec kot bolj merodajno).

LP

Nadure, nedeljski in praznični delavnik delodajalec ne sme naložiti delavcu, ki skrbi za otroka mlajšega od treh let. Lahko delaš, če daš ti pisno pobudo, da želeš delati tudi v teh dneh.

LP

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Ko sem bila še zaposlena v Šparu sem delala vse dneve ,čeprav sem dojila in nisem imela varstva.Ravno zaradi tega sem zamenjala službo z nižjo plačo ,ampak sem samo dop.vse vikende in praznike pa sem frej!!Pa še dopusta nisem mogla koristiti v Avg.ker so imele prednost matere s šoloobveznimi otroki.No od tega je že 10 let in v tej službi mi prav nič ne manjka,sem prav srečna da sem se rešila trgovine.

Tega tisti, ki cele dneve prelenarijo v službah, v nedeljo pa na veliko nakupujejo stvari brez katerih bi zlahka preživeli do ponedeljka, ne bodo nikoli razumeli.

Tudi ti ne boš nikoli razumela, da se vseh ljudi ne meče v isti koš.

joj, samo ne začet spet o tem, kako so trgovci bogi .. še en kup drugih čisto po nepotrebnem dela v nedeljo, oz. toliko nujno, kot trgovci.
neena, upam, da ti nadrejeni ne bo dal podpisati tvoje lastne pobude za nedeljsko in praznično delo ter s tem pogojeval tvoje službe.

Pri nas(trgovina) pa smo mamice ali pa očetje do otrokovega tretjega leta starosti upravičeni da smo ob nedeljah in praznikih doma oz. če podpišeš da se strinjaš z delom pač delaš. No in zaenkrat to kar upoštevajo.Upam da ti uspe dosežt dogovor z delodajalcem. Lep večer še naprej

Eno vprašanje!

Šele po dveh mesecih sem izvedel da morem podpisat za delo ob nedeljah in praznikih, ko em šel s tem vprašanjem do kadrovske se je izmikala in jeclala češ da še ni uspela vsega uredit. No ko sem izrazil željo, da ne delam se je strinjala da ni problema samo morem obvestit svojega vodjo… no ga obvestim in par dni kasneje dobim odgovor da morem s svojim osebnim dopisom za proste nedelje stopit direktno do lastnika podjetja… Kaj se zdej dogaja?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close