Pomagajte mi, prosim!
Pozdravljeni!
Ali mi lahko kdo posreduje točne informacije glede naslednje:
•Ali imajo pravico do dela tisti ki prebivajo v RS s družinsko vizo (družinsko združitev) ali samo v primeru ko imajo enotno dovoljenje za prebivanje in delo v RS (ker nekateri pravijo, da sploh ne smejo, nekateri pa pravijo, da delodajalci jih ne vzamejo v službo).
P.s.: Bila sem v UE vprašati, a nisem dobila točne informacije (nekako v Sloveniji težko dobiš informacije iz prve roke!!)
V naprej hvala vsem, ki se boste potrudili z odgovori!
Lep pozdrav vsem!
Pozdravljena Trio,
Septembra 2015 se je na področju zaposlitve in dela v SLO z novim zakonom spremenilo kar veliko.
Dobili smo enotno dovoljenje za bivanje in delo. To dovoljenje imajo vsi, ki so v slovenijo prišli da bi se zaposlili (seveda, če so enotno dovoljenje (ED) sploh dobili ). Če jim je bilo s strani UE izdano ED lahko ta imetnik- tujec v RS biva in dela.
Če ste vi kot žena tujca, ki ima v RS izdano ED, prišli v slovenijo pod pogojem združitve družine potem niste dobili ED ampak samo dovoljenja za bivanje. Da bi se vi lahko zaposlili si morate urediti ED na UE kjer bivate. Šele po izdaji ED se boste lahko zaposlili do takrat pa nesmete delati.
Bodite previdni saj se vam v primeru, da vas dobijo, da delate na črno lahko izreče ukrep odvzema dovoljenja za bivanje pa tudi kazni za delodajalce so zelo visoke.
Če potrebujete še kakšen odgovor me kontaktirajte.
Lp,
dr.Dušan
Ja, v Sloveniji res težko dobiš kakršnekoli informacije iz prve roke. Greš na UE, CSD… Zmeraj ti bodo nekaj zamolčali, da ti nekaj odvzamejo/ne priznajo/ne dajo in si potem na izgubi. V bistvu moraš vse sam se pozanimat in zakone brati, pa še slednji so taklo bebavo napisani da jih 80% folka ne razume, ker nekako tak procent ljudi je funkcionalno nepismenih. Jaz se res trudim po najboljših močeh te zakone razumeti, na srečo imam partnerja, ki razume uradniško govorico in nas ne more lih vsak zajebat kar tako na lepe oči…
Forum je zaprt za komentiranje.