Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Ali odpreti s.p.?

Ali odpreti s.p.?

Pozdrav vsem skupaj.

Sem brezposelna, nisem prijavljena kot iskalka dela in nisem studentka. Sem brez kakrsnegakoli statusa, kar pa mislim, da ni v skladu s slovenskim zakonom. Zadevo bi rada resila z odprtjem s.p.-ja, vendar ne vem, ali se mi splaca. Namrec mesecno imam cca 100 € stroskov (obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje ter dodatek za pokojnino). Z odprtjem s.p.-ja z enostavnim racunovodstvom se stroski ne bi bistveno povisali. Zasluzka pa je okrog 500 € mesecno, v poletnem obdobju tudi nic. Namrec kot ucitelj jezikov v poletnem obdobju ni povprasevanja po tovrstnem kadru in imam primoran dopust. Tu pa tam uspem najti se kaksno ekstra delo, vse na podrocju moje izobrazbe.

Moje vprasanje pa je, ali naj odprem s.p.? Koliko bi me sploh prisli mesecni izdatki? Na kaj naj bom pazljiva pri eventuelnem ustanavljanju s.p.-ja? Kako je z bolnisko/porodnisko?

In se nekaj: Kaj sploh pomenijo za s.p. normirani stroski?

Ze v naprej se vam lepo zahvaljujem.

Na konkretna vprašanja ti ne znam odgovoriti- bolj me je “zmotilo” to, da si tako neodločna in cagava.Če si podjetnik ali s.p. moraš biti odločnejša, pripravljena tvegati (tudi če se ti ne izide), imeti ideje in hotenje, biti vedoželjna in pripravljena raziskati področja, ki so ti še neznanka.
Prva pomisel mi je bila, da se ne znaš znajti niti toliko, da sama ugotoviš kako je z bolniško in porodniško, če si s.p.To sem ugotovila še jaz z dvema klikoma na googlu…pa nimam veze s tem področjem.

Torej, po moje bi bilo dobro, da najprej ugotoviš kakšna sploh si, potem pa se lotiš stvari.Cepetati na mestu in narediti nič je najslabše, je stagnacija na celi črti.

Pozdravljena,

Pred kratkim sem sama bila v taki dilemi in nisem vedela ali odprem s.p., ali ne.Namreč sem delala kot čistilka 6 let za plačo 500€(malica in prevoz všteto) in ker sem po poklicu rač.tehnik sem dobila službo v administraciji, plača je bila malo večja ker sem bila začetnik nisem dobila večjeve(tako so mi rekli).po treh mesecih nisem več zdržala in sem dala odpoved ker ni bilo veliko za delat 8 ur pa sem morala biti v službi in ni šlo ker imam dva otroka in mož ima deljen delovni čas……No potem sem se odločila da ne bom sedela doma in čakala da dobim spet službo v kateri se ne bom dobro počutila in sem odprla svoj čistilni servis….stroški so bili takoj na začetku in seveda sem morala iskati delo…..in zdaj ti povem eno leto imam svoj s.p in nebi ga več zaprla edino če res propadem…vztrajam in delam sama, imam delovni čas urejen tako kot meni paše….na začetku je res malo teško samo odločiti se moraš in gledati naprej pa bo…..Veliko sreče

Bravo, podjetnica!

Veliko ljudi cinca in čaka kaj bi in kako bi.
Tako odločnim kot si ti pa – veliko uspeha!!!

p.s. kako si uspela pridobiti stranke? Saj se mi zdi da je v štartu res težko.

Lep pozdrav!

PozdravljenI,

Tako je…na začetku je res težko ampak sem se borila…dala sem narediti spletno stran in 2 leti plačujem po 30€, potem sem plačala 180€ oglaševanje na googlu….in čakaš da te pokličejo….moja bivša šefinja mi je dala da malo delam pri njej dokler ne dobij jaz kaj…tako da sem imela za prispevke in ostale stvari…sicer sem dobila subvencijo od države, ampak ta denar je itak hitro šel…in ko enkrat dobiš stranko za čiščenje poskusno in narediš delo dobro potem se to širi samo od sebe….zelo sem zadovoljna samo je poblem da vedno moram biti na razpolago…lansko leo sem se odrekla tudi dopusta in je malo bilo težko…samo pravim da tisti ki si zastavi cilje jih uresniči….

lep pozdrav

Lepo je slišati še kakšno pozitivno izkušnjo od koga, saj zadnje čase itak vsi samo jamrajo.
Tudi jaz zbiram pogum, da grem na svoje, saj redne zaposlitve ne dobim. Idejo imam dobro, voljo za delo tudi, možnost subvencije, samo še začeti moram. Nudila bom storitev, ki jo potrebuje vsako gospodinjstvo. Tudi jaz računam, da se bo dobro opravljeno delo samo oglaševalo.
Še veliko uspeha ti želim!

Lep pozdrav

Pozdravljena,

Samo počasi se daleč pride in verjemi če se odločiš da ti bo uspelo ti bo…..pazi na nekaj stvari….najdi dober rač.servis ki je nekoliko poceni kajti vsi zaslužijo na malim firmam….subvencijo če dobiš malo je šparaj…no jaz bi tako naredila, ker sem svojo zelo hitro zapravila sem morala toliko iskati delo da bi lahko plačala prispevke…samo menim da če nekaj želiš to dobiš…jaz ti tudi želim veliko poguma ter uspeha….in upam da se pravilno odločiš…odpr s.p.,

lep pozdrav

Pozdravljena,

Hvala za vzpodbudne besede, je treba v akcijo.

lep pozdrav

Pozdravljeni,

imam vprašanje glede subvencije, ki jo država podeli ob odprtju s.p.-ja. Pozanimala sem se že glede pogojev pridobitve. Zdaj me samo zanima še, kakšne so izkušnje s.p.-jev pri pridobitvi. Na internetu namreč sem prebrala tudi, da so nekateri imeli slabe izkušnje pri tem in tudi to, da subvencije na koncu celo niso prejeli. To zna biti precej neugodno, če nekdo nekako vpošteva ta denar za lažji začetek. Zato bi bila zelo hvaležna, če bi mi opisali svoje izkušnje kako je bilo pri pridobitvi subvencije? Ste imeli kašne težave?

Pozdravljeni,

ker vidim, da se je bila omenjena subvencija, ki jo podeljuje država za odprtje s.p., bi vas prosila za pomoč. Pozanimala sem se že o pogojih za pridobitev subvencije, vendar me skrbijo nekatere druge infomacije, ki se jih našla na internetu. Nekateri imajo zelo slabe izkušnje glede tega. Prebrala sem tud, da nekaterim ni uspelo pridobiti subvencije. Zanimajo me vaše izkušnje okrog tega. Ste morda imeli kakšne težave pri pridobitvi subvencije? So mogoče kakšne “finte”, ki niso tako očitne na prvi pogled, vendar bi morala vedeti za njih, da bi uspešno pridobila subvencijo? Skrbi me namreč to, da bi zaradi kakšne majhne napakice, bil ves trud zaman. Za kakršnokoli informacijo bom hvaležna

Lep pozdrav

Pozdravljeni,

Glede subvencij ti lahko samo to povem da država kr da to tudi vzame, jaz sem dobila subvencijo in pogoj je da greš na delavnice 2 dni potem pa moras imeti firmo odprto 2 leti v nasprotnem vrneš denar, jaz sem te subvencije zelo hitro porabila ker sem na začetku vse rabila in zato zdaj full delam in imam hvala bogu delo za svoje prispevke ter ostalo, ne vem jaz mislim da jih je dobro vzeti samo jih je potrebno res šparat… samo ne odpri sp dokler jih ne dobiš ker ti jih pol ne daajo če odpreš pa zaprosiš za subvencijo, vsaj tako je bilo leta 2008 zdaj se pozanimaj na zavodu za zaposlovanje…ja pa na zavodu tudi moraš biti prijavljen.

Podjetnik,

najlepša hvala za odogovr. Na zavodu sem se že pozanimala, vbstvu kar na dveh. Žal imam pa občutek, da tudi sami ne vejo najbolje kako in kaj. Pri meni je situacija nekoliko netipična in sicer je tako, da trenutno imava odprt popoldanski s.p. (dopolnilna dejavnost), ga pa nameravava zapreti in odpreti kasenje, ko bomo prijavljeni za zavodu. Še zbiramo informacije in se še lovimo. Zato je vsaka info dobrodošla.

Hvala še enkrat za odogovor

pozdravljeni,

mene pa zanima kdaj so te delavnice ,da bi odprl sp.,pa dobil subvencije.

Lep pozdraav!

normirani stroški za sp pomeni, da si lahko izbereš takšno obliko sp-ja. Normirancem sploh ni treba vodit računovodstva, ker so normirani stroški kar povprečje stroškov, ki so tudi davčno priznani.
če na katero vprašanje še nimaš odgovora, ti z veseljem odgovorim [email protected]

Samo normiranec ima prvo leto, ko dobi subvencijo iz zavoda v celoti med prihodki 🙁

Zdravo !

Zanima me kako odpreti s.p. za prodajo vozil ozr. zanimajo me izkusnje nekoga ki se z tem ukvarja ! Koliksni so stroski ali dobis subvencijo, itd… ???
Sam imam zeljo voljo ogromno idej vendar ne zelim brezglavo nekam da se kasneje tolcem po glavi !
Sam znam dosti stvari z vozili kolega je imel megana 2009 letnik pa ga je zaradi problemov ( finance ) hitro moral prodati poizkusal je sam 3 meseca brez uspeha sam sem zadevo prodal v 2 tednih samo je treba biti pravi v tem poslu in gre !
Vem da bi mi slo vendar vseeno bi zelel slisati kaksne izkusnje nekoga tudi slabe itd…

Pozdravljeni…

Če mi kdo lak pove al še vedno se lak dobi subvencija na odprtje s.p
in koliko se čaka?kolk morš bit na zavodu prijavljen??
al se sploh splača iskat subvenca al je kaj spremenjeno pr zakonu???
mam ful dobre ideje in sem začel iskat delo v naprej in če bo dobo subvenco
bo s novm letom začel s s.p čistilnim gospodinjski servisem….
če mi gdo već pove o tem sem mu velik hvaležan….lp

tudi jst bi odpru sp.delal bi pa kovinske ograje in konstukcije in me zanima a je to uredu ali bi se moral podat v bolj precizni posel?hvala vsem

Pozdravljeni,

predlagam Vam, da se predhodno prijavite na Zavodu za zaposlovanje. Poleg vseh ostalih informacij, ki jih lahko najdete na medmrežju, Vam lahko povem še to, da je denarja veliko manj, ukvarjajo se pa še vedno s tistimi, ki so se prijavili veliko prej.

Hvala in lep pozdrav,

Daša Modic Gorjup

Samo previdno s temi subvencijami, da se ne boste potem po glavi tolkli. Čestitke seveda vsem, ki jim uspe, in želim si, da bi vam uspelo vsem. A žal poznam kar nekaj ljudi, ki so doživeli totalno polomijo (en tak primerek imam celo v širši žlahti). Vzeti denar je zelo lahko, potem pa … Veliko ljudi pravi, kako dobro idejo imajo, ko pride do realnega podviga, pa se pokaže še marsikaj nepredvidljivega. Poznam ljudi, ki imajo dobre ideje, pa se vseeno ne upajo v to spustiti, poznam pa tudi sanjače, ob katerih sanjah me kar srh spreletava, kako so lahkomiselni. Ideja je eno, realizacija na krutem in konkurenčnem trgu pa drugo. In še nekaj: eno je uspeti enkratno ali v enem mesecu, drugo pa zadevo uspešno voditi mesece oziroma leta. Soditi idejo oziroma bodoči finančni uspeh po enkratni izvedbi ideje na črno je zelo lahkomiselno.
Ravno zadnjič mi je ena kolegica v grafični stroki razlagala, kako bi odprla s.p., pa kako bo imela stranke ipd. Ko sem jo pa povprašal, kako jih bo pa dobila, je pa rekla, preko dobrega glasu ipd. To je vse lepo, ampak medtem ko se dober glas širi, je vseeno treba plačevati prispevke in živeti. Nekateri naredijo nekaj 2-3 kolegom, morda kak že organiziran posel preko študentske napotnice ali avtorske pogodbe in potem kar množijo to kot v sanjah. Lepo prosim. Drug kolega, ki pa je v grafični stroki že skoraj desetletje in precej prizemljen, saj u nulo pozna probleme branže, pa seveda ne upa odpreti s.p., ker mu je jasno – tako se je izrazil sam – mu ne bi uspelo s seboj prepeljati stranke. Ideja seveda ni problem, problem je pridobivanje strank. Poznam še en primer nekega plesnega prvaka, ki je po letih dela za neko plesno šolo šel na svoje (ker ni uspel izpogajati višje plače) in je mislil, kako bodo vsi njegovi učenci šli kar za njim. Resnica je bila daleč, daleč od tega in danes životari, da o njegovih nič krivih otrocih ne začenjam, ker mi je slabo, kako neodgovorno se nekateri vedejo, še posebej, če imajo otroke. Tako da pogum vsem, ampak preden odprete s.p., je dobro dobiti mnenje nekoga, ki je v ISTI branži.

Torej če sem razumela prav moraš biti prijavlen na zaodu za zaposlovanje? ali to ni nujno? Sama bi imela s.p. varjanta welnes ampak sploh nevem če je to možno? Subvencije od države ne bi potrebovala.

Tudi jaz sem predolgo cakala,zadnja leta so me delodajalci maximalno izkoriscali,odlocila sem se grem na s.p ne bom vec dovolila da drugi sluzijo na moj racun,tezko je ampak ce verjames vase vse se da

Pozdravljeni,

podpiram, da se odločate za s.p. Predlagam, da si za začetek naredite krajši poslovni načrt, da boste videli pri čem ste.
Za nekatere dejavnosti potrebujete posebno izobrazbo in še dodatna znanja. Najbrž razumete, da bi bilo preveč, če bi Vam želela vse napisati.
Veliko pametnih in uporabnih podatkov najdete na strani od firme Data d.o.o. in na točkah VEM.

Daša Modic Gorjup

Pozdravljeni,ga. Dasa hvala za vaso podporo,ek.tehnik sem po poklicu a glede na to da se ukvarjam z ciscenjem odpiram s.p ciscenje,najtezje je dobiti dobro stranko,hocem reci dobro delo in redno placilo,dela se ne bojim ker vem vsak ki me enkrat poklice me bo zelel obdrzati ker sem prevec natancna in odgovorna,pogledala sem ze stran od Data d.o.o in resnicno ponujajo ogromno pametnih informacij,za zacetek bom tudi to potrebovala,hvala vam,lp

Za nobeno firmo v svetu ne rabiš šole to je laž za kaj so pol direktori a lahko popravite ker si sramoto delate vsi pa še nekaj bres direktora lahko imaš firmo ker direktori so kekeci ko bankiri isti kekeci škoda v svetu tožbe treba vložit samo bres šole znajo delat oni z šolo pa javno kradejo to se itak ve 1500 ti dam pa tak naredi no mi daš gre kekeci kr povejte da lahko ima vsak firmo posledice pa isto vsak nosi laž al resnica ? resnica za to prosim za videvnost

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close