Bolniška nad 30 dni za polovični delovnik
Pozdravljeni,
Potrebujem vašo pomoč. In sicer sem zaposlena za 4 ure. Sem na bolniški, delodajalec mi je ta mesec izplačal 80 % bolniškega nadomestila.
Zanima me od česa naj računam bolniško nad 30 dnevi, torej ko mi jo plača ZZS. A je to bruto/neto osnova ali celoten znesek na plačilni listi ? Nič mi ni jasno. Hvala lepa
Spoštovani!
V primeru, da gre nadomestilo plače v breme ZZZS, ko ste več kot 30 dni na bolniški, Vam pripada 80% nadomestilo plače, zmanjšano za 10 odsotnih točk. Nadomestilo se računa od bruto zneska plače.
V skladu Zakonom za uravnoteženje javnih financ (Uradni list RS, št. 40/2012, v nadaljevanju: ZUJF), se je v 6. členu spremenil odmerni odstotek za izračun nadomestila plače za prvih 90 koledarskih dni izplačila nadomestila plače, ki se izplačuje v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Za prvih 90 koledarskih dni se zniža odmerni odstotek za 10 odstotnih točk pri vseh razlogih začasne zadržanosti od dela, razen v primeru zadržanosti od dela zaradi poklicne bolezni in poškodbe pri delu, nege družinskega člana ter darovanja krvi.
V primeru nadaljnjih vprašanj me lahko pokličete na št. naše pisarne, za brezplačen telefonski nasvet.
S spoštovanjem,
Odvetništvo Prus – Pipuš,
odvetnik Peter Prus Pipuš,
Zemljemerska ul. 12,
1000 Ljubljana
SI- SLOVENIJA
mob. 0641 25 539
Forum je zaprt za komentiranje.