Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Skrajšan delovni čas 3x/teden

Skrajšan delovni čas 3x/teden

Pozdravljeni,

zaposlena sem v podjetju za 20 ur na teden in sicer 3x na teden, tako imam zapisano tudi v pogodbi. Vem, da mi pripada zaradi tega manjsi dopust, 12 dni namesto 20,a ne?

Zatakne pa se mi pri koriscenju in placilu dopusta, kakor tudi praznikov, dela prosti.

Namrec jaz delo opravljam na teden 2x po 9 ur in vsak drugi teden še dodatno en dan 4 ure, zaradi taksnega odpiralnega casa.
Vedno mi praznik racunajo 4 ure prav tako tudi dan dopusta 4ure. Ali je to pravilno in pravično?

Torej,sklepajo da delam 5x/teden po 4ure.

A res nihče ne ve kako je s tem?

Mogoče vsaj na koga se lahko obrnem?

Prosim za pomoc.

Spoštovani!

V skladu s 159. členom ZDR-1 letni dopust v posameznem koledarskem letu ne sme biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to, ali dela delavec polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Torej tudi v primeru, da delate samo 20 ur na teden, 3 dni v tednu, Vam na letni ravni pripada 20 dni letnega dopusta.

Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih, s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna, tako Vam ne glede na različno število delovnih dni v mesecu, delodajalec mora omogočiti, da strnjeno koristite vsaj 2 tedna skupaj.

Obračun ur je opravljen na podlagi tega, da delate za skrajši delovni čas -20 ur tedensko, tako delodajalec tudi preračunano na tedensko raven dan dopusta šteje, kot delovni dan, ki ima zgolj 4 ure in je ustrezno nižje ovrednoten, kot če bi delali za 8 ur.

V primeru nadaljnih vprašanj, me lahko pokličete na št. pisarne.

Lep pozdrav,

odvetnik Peter Prus Pipuš,
Odvetništvo Prus – Pipuš,
Zemljemerska ul. 12,
1000 Ljubljana
SI- SLOVENIJA
[email protected]
http://www.pipus.si
0641 25 539

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close