Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpoved iz poslovnega razloga, starejši delavec

Odpoved iz poslovnega razloga, starejši delavec

Spoštovani !
Stara sem 59 let, pogoje za upokojitev bom izpolnila 31.5.2020. Ker bom v podjetju višek, mi bo delodajalec podal odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. Glede na delovno dobo mi pripada 25 mesecev zavoda – torej bi šla na zavod lahko s 1.5.2018. Delodajalec soglasja starejšega delavca ne potrebuje, če je delavcu zagotovljena pravica do denarnega nadomestila iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino, Sedaj me pa zanima kako je z odpovednim rokom. Je obvezen in če, kdaj začne teči. Delodajalec mi zagotavlja, da prične teči šele s tistim dnem, ko bi me po zakonu lahko dal na zavod, v mojem primeru s 1.5.2018. Ampak to pomeni, da bi lahko na zavodu izkoristila samo 22 namesto 25 mesecev, ker imam 80 dnevni odpovedni rok. Kaj pa če se z delodajalcem pogodim in sklenem Sporazum o skrajšanju odpovednega roka ? Kaj to pomeni za pravice na zavodu ?

Najprej glede odpovednega roka. Ne glede a določbe pogodbe o zaposlitvi ali kolektivne pogodbe je max odpovedni rok 60 dni. V tem primeru tako znaša 60 dni.

Odpovedni rok začne teči prvi dan po odpovedi. Ko se izteče se izteče tudi zaposlitev oz. delovno razmerje. Takrat se prijaviš na zavod.

Delodajalec lahko poda odpoved brez soglasja šele, ko so za to izpolnjeni pogoji. Torej, ko bo pogoj, da boš upokojitev dočakala na zavodu, izpolnjen. Če ga poda 2 meseca prej (štet odpovedni rok) bo potreboval soglasje in ne boš doba nadomestila.

Odpovedni rok se lahko sporazumno skrajša s sporazumom ( https://www.informiran.si/survey.aspx?docID=1732 ). Sicer bi lahko kakšen referent na zavodu kompliciral, ampak soglasje za skrajšanje odpovednega roka po sodni praksi ni isto kot soglasje k odpovedi, tako da to ne bi smelo vplivati na pravico do nadomestila.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close