Sezonsko delo v Avstriji, zdr. zavarovanje, soc. pomoč
Pozdravljeni,
znašla sem se v situaciji, v kateri sem prvič in glede katere sem dobila mešane informacije, zato sem zmedena in upam, da mi lahko kdo pomaga.
8. 12. začnem s sezonskim delom v Avstriji, kjer bom ves čas tudi bivala, delodajalec je Avstrijec. Pogodbo že imam podpisano (Arbeitsvertrag). Ali se za to obdobje odjavim iz obveznega in dodatnega zdr. zavarovanja in se prijavim v Avstriji ali kako? Namreč, na spletu sem našla ene informacije (da ostanem zavarovana v Slo), prijateljica, ki je lani delala za istega delodajalca, je rekla, da ne, ampak se moram sama prijaviti v avstrijski zdr. sistem, delodajalec mi je pa rekel, naj ne skrbim, da bo uredil on oz. imam s pogodbo itak avtomatsko plačane socialne prispevke.
Razen tega imam do 31. 12. pravico do prejema socialne pomoči, upravičena sem tudi do obveznega in dodatnega zavarovanja. Če se bom šla pred 8. 12. odjavit na ZZZS in Vzajemno, oni to javijo CSD-ju oz. CSD sam izbrska take informacije? Ta denar krvavo rabim, mislim, človek mora nekako preživeti do prve plače, čeprav sta pogodba in zavarovanje že sklenjena, ne? Kako je pa z odjavo iz evidence Zavoda za zaposlovanje, ali Zavod obvesti o tem CSD oz. CSD sam izbrska?
Upam, da mi bo lahko kakšna dobra duša pomagala s točnimi informacijami. Hvala!
Sama sem tudi delala sezonska dela v AT. Zavarovanje v AT se uredi avtomatsko, ko te delodajalec prijavi – tj. ko uredi Anmeldung pri njih – se to vse ostalo naredi avtomatsko, pri njih zadeve pač laufajo. Ti pa samo prosi delodajalca za Anmeldungbestatigung – mu povej da ga potrebuješ zato da se odjaviš iz zdravstvenega zavarovanja v SLo. Takoj, ko te delodajalec v AT prijavi, pa itak dobiš njihovo kartico zdravstvenega zavarovanja (ca. en m,esec traja) in tako tudi veš da si prijavljena in zavarovana.
Zavarovanje v Slo pa moraš sama odjaviti (osebno ali po emailu). In gre tako, da na ZZZS pošlješ ali pogodbo o delu, še bolje Anmeldungbestaetigung delodajalca in ti potem ZZZS za točno to obdobje odjavi zavarovanje. po končanju delovnega razmerja v AT dobiš od delodajalca Abmeldungbestaetigung s katerim urediš ponovno prijavo v Sloveniji. Ko ti delodajalec izda potrdilo Arbeitsbescheinigung, greš s tem potrdilom na avstrijski zavod za zaposlovanje, kjer naredijo obrazec U1 s katerim potem greš na slovenski zavod za zaposlovanje, kjer vpišejo tvojo delovno dobo iz AT in na osnovi katerega se prijaviš spet na zavod v Slo. Ko boš delala 9 m. (delovne dobe) v AT, ti potem začne pripadati še denarno nadomestilo v SLo, tj. ko zaključiš sezono v AT, prideš v Slo in se prijaviš na zavod z obrazcem U1 ter oddaš vlogo za nadomestilo – kar oddaj, samo ne zdaj prvič ko boš delala gor samo 4 mesece, po drugi sezoni pa lahko že kar oddaš vlogo za nadomestilo.
Socialno pomoč ti ne bodo ukinili takoj. Mislim da bi bilo prav da svojo kontaktno osebo za CSD obvestiš, samo kolikor se jaz spoznam na te reči, soc. pomoči ne ukinejo takoj ko dobiš zaposlitev, temveč počakajo da dobiš vsaj 1 plačo.
Ali uradi med seboj komunicirajo, ne vem. Jaz vem vedno vse prijavljala in odjavljala v skladu s pravili in se nisem obremenjevala s tem ali me bodo ujeli na delu…
Mislim, da sem ti odgovorila na vsa tvoja vprašanja….
Pa ne pozabi, da te čaka še birokracija z davčno. Davka ti ne bo treba plačati v SLo, samo oddajati moraš vloge in jih pravilno izpolniti. V AT pa itak imaš pravico dobiti ves njihov davek nazaj….
Forum je zaprt za komentiranje.