Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev polovični delovni čas-plača?

polovični delovni čas-plača?

Ponuja se mi delo za polovični delovni čas. (ostale 4 ure ne bom dobivala plačanih prispevkov, ker nisem še mama, ampak je to-to). Zanima me, če velja tudi tu kakšna minimalna plača, ali jo vsak delodajalec določi sam? Kako je z regresom? dobim ravno tako polovico ali celega? Znesek za malico mi pripada cel, edino časovno samo polovico? Znesek za prevoz pa tudi cel?

minimalna plača je polovica minimalne plače, se pravi, tam cca 260 EUR
upravičena si zgolj do polovičnega regresa, malica in prevoz zneskovno cela, po času ti pripada le 15 min.

Seveda je tudi tu določena minimalna plača in sicer v višini 1/2 “minimalca”.

Kako je z regresom, pa ne vem…

pripada ti tudi cel regres in del dopust

Danes mi ne gre…..cel regres in cel dopust

To seveda ne drži. Pripada je polovičen regres, ker ima polovičen delovni čas. NE zavajajte.

Danes mi ne gre…..cel regres in cel dopust[/quote]

Pol regresa, ker ne dela skrajšan delovni čas zaradi starševstva.
Plon dopust, vendar je “dan” vreden 4 ure in ne 8 – torej en teden ne-službe je 5 dni dopusta.

In kot so zgoraj rekle, prevoz in prehrana cela, čas malice pa sorazmerno krajši.

To seveda ne drži. Pripada je polovičen regres, ker ima polovičen delovni čas. NE zavajajte.[/quote]

To pa ni res!! Zavajaš ti!!!
Pripada cel regres, cel dopust, nadomestilo za malico v polnem znesku, čas pa samo 15 minut.
Pripada tudi božičnica in druge nagrade, koliko dobiš, je pa res odvisno od delodajalca.
Jaz dobim vedno vse:)

To seveda ne drži. Pripada je polovičen regres, ker ima polovičen delovni čas. NE zavajajte.[/quote]

Pripada cel regres, cel dopust, nadomestilo za malico v polnem znesku, čas pa samo 15 minut.
Pripada tudi božičnica in druge nagrade, koliko dobiš, je pa res odvisno od delodajalca.
Jaz dobim vedno vse:)[/quote]

Dej preberi si kej preden pišeš neumnosti no.
Ti dobiš vse, ker koristiš pravico zaradi starševstva.
Sicer pa polovičen delovni čas pomeni polovičen regres. Pika.

Da ne bo prepira, kdaj skrajšan delovni čas in polne pravice

66. člen ZDR
(krajši delovni čas v posebnih primerih)
(1) Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu, ima pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delal polni delovni čas.
(2) Delavec iz prejšnjega odstavka, ki dela krajši delovni čas, ima pravico do plačila za delo po dejanski delovni obveznosti ter druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja, kot delavec, ki dela polni delovni čas, če s tem zakonom ni drugače določeno.

Jaz dobim vedno vse:)[/quote]

Sicer pa polovičen delovni čas pomeni polovičen regres. Pika.[/quote]

Ne delam zaradi starševstva po 4 ure. In vem, da JI PRIPADA poln regres in CEL dopust.

Miljijon procentov!!! dokaži pa ti, da temu ni tako!!! Ne gre?
Pa

Ne delam zaradi starševstva po 4 ure. In vem, da JI PRIPADA poln regres in CEL dopust.

Pa[/quote]

Bom kar jaz

64. člen
(krajši delovni čas)
(1) Pogodba o zaposlitvi se lahko sklene tudi za delovni čas, krajši od polnega delovnega časa.
(2) Za krajši delovni čas se šteje čas, ki je krajši od polnega delovnega časa, ki velja pri delodajalcu. (3) Delavec, ki je sklenil pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas, ima pogodbene in druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja kot delavec, ki dela polni delovni čas in jih uveljavlja sorazmerno času, za katerega je sklenil delovno razmerje, razen tistih, za katere zakon določa drugače.
(4) Delavec ima pravico do letnega dopusta v minimalnem trajanju v skladu s 159. členom tega zakona pravico do regresa za letni dopust pa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, v skladu s petim odstavkom 131. člena tega zakona..
(5) Delavec ima pravico do sodelovanja pri upravljanju v skladu s posebnim zakonom.
(6) Če v pogodbi o zaposlitvi ni drugače dogovorjeno, delodajalec delavcu, ki dela krajši delovni čas, ne sme naložiti dela preko dogovorjenega delovnega časa, razen v primerih iz 144. člena tega zakona.

66. člen
(krajši delovni čas v posebnih primerih)
(1) Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu, ima pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delal polni delovni čas.
(2) Delavec iz prejšnjega odstavka, ki dela krajši delovni čas, ima pravico do plačila za delo po dejanski delovni obveznosti ter druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja, kot delavec, ki dela polni delovni čas, če s tem zakonom ni drugače določeno.

Pa[/quote]

Ti še jaz kaj skopiram ali boš prebrala sama zakon?
Regres je polovičen pa, če se na trepalnice vržeš:) Mislim dan nam vsem gre razen tebi, ki trdiš narobe. Ne samo, da trdiš še žaljiva si in to v zmoti. Ala dej uha dol in priznaj neumnost

Jaz delam v šolstvu in sem lani dobila regresa nekaj več kot 600eur pa delam manj kot polovični delovni čas! Koliko je pa potem cel regres?

Ne pogovarjamo se o tem koliko regresa ti lahko dajo (določen je min.in max) ampak o tem kaj ti zakonsko pripada.
Jaz imam tudi za polovični delovni čas plačo višjo od slovenske povprečne plače za polni delovni čas pa to ne pomeni, da sedaj vsem toliko pripada.

Regres je bil za celotni javni sektor 692€ bruto.
Če delaš skrajšan delovni čas zaradi starševstva ali podobnega vzroka (66.člen ZDR), potem ti pripada cel.
Če pa delaš manj zaradi tega, ker enostavno ne rabijo nekoga za poln delovni čas, pa ti v JS morajo izplačati samo sorazmerni del in nič več, v gospodarstvu pa ti lahko dajo več, če želijo.

Regres je bil za celotni javni sektor 692€ bruto.
Če delaš skrajšan delovni čas zaradi starševstva ali podobnega vzroka (66.člen ZDR), potem ti pripada cel.
Če pa delaš manj zaradi tega, ker enostavno ne rabijo nekoga za poln delovni čas, pa ti v JS morajo izplačati samo sorazmerni del in nič več, v gospodarstvu pa ti lahko dajo več, če želijo.[/quote]

Točno tako.

koliko pa sploh dobite plače za polovični delovni čas (tiste, ki ne uveljavljate pravic) in kaj delate

Ja plače dobiš polovico od tistega kar bi dobila sicer. V teoriji:) Je pa taka primerjava čisto nesmiselna, če izhajamo iz tega, da je razpon plač od minimalne do več tisoč €.
Sama dobim zaradi zame ugodnega dogovora z delodajalcem okoli 1300€ za 5 stopnjo izobrazbe. Če bi delala polni delovni čas bi bila plača le malenkost višja. Razliko si namreč krijem z nedeljami, nočnimi in prazniki. Delovne dni sem pa doma:)

7. člen ZDR pravi, da lahko kolektivne pogodbe določajo ugodnejše pogoje za delavce

98. člen KPVIZ pravi:
Delavcem, ki delajo s krajšim delovnim časom, pripadajo drugi osebni prejemki ter povračilo stroškov v zvezi z delom v enakem znesku kot delavcem, ki delajo s polnim delovnim časom.

Glede regresa in dopusta. Dopust ti pripada v celoti in posledično je tudi regres v celoti. sama sem zaposlena na 4 urni delavnik in vem da je tako. Tako da to ni zavajanje.

ne blebetaj, najprej se prepričaj.

Da malo pomagam. Regres jo po zakonu vezan na pravico do izrabe dopusta. Od tu naprej bo najbrž šlo.

Daša Modic Gorjup

Narobe svet:
Jaz imam 7. stopnjo izobrazbe (uni.dipl.pravnik) in pravosodni izpit, pa dobim za polni delovni čas 1.000 EUR plače (javni sektor).

Zivio mene zanima kok je tocn znesek minimalne place za 1/2 delovni cas?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close