Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Solidarnostna pomoč – bolniška

Solidarnostna pomoč – bolniška

Pozdravljeni!

Zaradi rizične nosečnosti bom v bolniškem staležu več kot tri mesece. Zaposlena sem v javnem podjetju (Komunala). Pogledala sem Kole Kolektivno pogodbo za gospodarske javne službe…. in našla naslednje:

51. člen

Solidarnostne pomoči

(1) V primeru smrti delavca pripada družini delavca solidarnostna pomoč v višini 80% povprečne plače v Republiki Sloveniji za pretekle tri mesece.
(2) Delavcu pripada solidarnostna pomoč v višini 50% povprečne plače v Republike Slovenije za pretekle tri mesece in sicer v naslednjih primerih:
– smrt ožjega družinskega člana (zakonec, izvenzakonski partner, otroci – zakonski in izvenzakonski in posvojenci),
– elementarne nesreče ali požar,
– zaradi invalidnosti (II. ali III. kategorija),
– odsotnost zaradi bolezni nepretrgano nad 90 dni.
(3) Solidarnostno pomoč, ki pripada delavcu zaradi nezmožnosti za delo zaradi bolezni v nepretrganem trajanju nad 90 koledarskih dni, predlaga reprezentativen sindikat v organizaciji oziroma pri delodajalcu, po vnaprej določenih pravilih, ki se opredelijo v podjetniški kolektivni pogodbi ali drugem pisnem dogovoru med reprezentativnim sindikatom in delodajalcem. Ta solidarnostna pomoč pripada delavcu največ enkrat letno.

Pod točko 3 je naveden sindikat. Jaz nisem članica sindikata. A mi torej pripada pomoč ali ne? A se moram kljub temu, da nisem članica sindikata obrniti na sindikat? Kako naj postopam?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Kljub temu, da niste članica sindikata, je reprezentativen sindikat v vašem podjetju tisti, ki mora delodajalcu predlagati izplačilo solidarnostne pomoči. Izplača pa jo delodajalec in ne sindikat. Pripada vam torej vseeno, le sindikat morate pozvati, naj delodajalcu predlaga izplačilo. Res pa je, da v primeru vaše kolektivne pogodbe sindikat skupaj z delodajalcem opredeli pravila, kdaj in za koga bo izplačilo sploh predlagal, tako da ni nujno, da bo v vašem konkretnem primeru dejansko tudi prišlo do predloga.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Spoštovani!

Najprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor. Zanima me, ali lahko sindikat zavrne izplačilo samo na podlagi dejstva, da nisem članica sindikata? A so kakšna splošna pravila, katerih se morata delodajalec in sindikat držati pri izplačevanju pomoči?

Prepričana sem bila, da solidarnostna pomoč pripada vsem, ki so na bolniški več kot 90 dni. A imam sploh kakšno možnost za pritožbo v primeru, da sindikat ne predlaga izplačila?

Za vaš trud se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Ne, takih splošnih pravil ni. Po kakšnem ključu bo reprezentativni sindikat v vašem podjetju predlagal izplačilo solidarnostne pomoči, je zapisano v vaši podjetniški kolektivni pogodbi oziroma v drugem pisnem dogovoru, ki ga je sindikat sklenil z vašim delodajalcem.

Če do izplačila ne bo prišlo, lahko na delodajalca naslovite zahtevek za varstvo pravic, češ da ste po vašem mnenju upravičeni do te pomoči. Po vsej verjetnosti pa vam bo v takem primeru delodajalec odgovoril, da sindikat pač ni predlagal izplačila in da je zato delodajalec v skladu z vašo kolektivno pogodbo ni dolžan izplačati.

V odnosu do sindikata pa nimate nobenega pravnega sredstva, saj pač niste njegova članica. Jasno pa seveda je, da sindikat deluje predvsem v dobrobit svojih članov, ki ga nenazadnje plačujejo. V nasprotnem primeru bi bilo to nepravično do članov, ki vsak mesec plačujejo članarino in imajo seveda zato določene ugodnosti in varstvo.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Tudi jaz sem bila na istem kot ti. Zasposlena sem v javnem sektorju, bila sem noseča in bila celo nosečnost v bolniški. Po trem mesecih staleža sem dala vlogo za sodidarnostno pomoč po 40. členu Kolektivne pogodbe za negospodarstvo svojemu delodajalcu. Tudi jaz nisem članica nobenega sindikata in sem pomoč prejela. Če te zanima še več imama dopis SDDO-SINDIKATA DRŽAVNIH IN DRUŽBENIH ORGANOV in ti ga bom skenirala in posredovala. Veliko uspeha ti želim!!!

Spoštovani,
vljudno prosim za odgovor.

Člen, ki govori o solidarnostni pomoči tudi navaja, da pripada pomoč v primeru smrti ožjega družinskega člana (otroka, …).

Zanima me, če pripada to tudi meni.
En dan po porodnem terminu sem namreč rodila mrtvega otroka, za katerega imam tudi rojstni list in vse.
V službi se vsi delajo, kot da to ni človek. Mogoče sem se izrazila narobe, vendar se tako počutim.
Lepo prosim, odgovorite mi, ali mi ta pomoč pripada.

Hvala in lep pozdrav,
B&B

Najprej bi vam rada izrazila iskreno sožalje ob tako hudi izgubi. S svojim vprašanjem ste načeli izredno občutljivo temo, s katero se, moram reči, še nisem srečala in tudi še nisem slišala za primer, da bi kakšen delodajalec v takem primeru odobril izplačilo solidarnostne pomoči. Tako vam lahko pomagam edinole s splošnim pravilom, ki so ga nas učili: po njem spočeti otrok velja za rojenega, vendar s pogojem, da se rodi živ. Je pa to sicer pravilo dednega prava.

Glede na to, da pa imate rojstni list, v službi vsekakor poskusite z zahtevkom.

Lep pozdrav,
Katarina

Spoštovani!
vljudno prosim za odgovor

Od prvega septembra 2008 sem v bolniškem staležu zaradi nosečnosti. Zaposlena sem v
javnem sektorju -zdravstvu, prijela sem solidarnostno pomoč ampak še
le v mesecu januarju 2009, izgovor je bil zaradi te recesije mi ne upajo izplačati denarja v decembru. Sedaj pa me zanima ker sem pomoč dobila v
januarju ali mi za to leto pripada še ena.
Sem članica sindikata. In še vedno sem neprekinjeno v staležu.

Hvala za odgovor

51. člen

Solidarnostne pomoči

(1) V primeru smrti delavca pripada družini delavca solidarnostna pomoč v višini 80% povprečne plače v Republiki Sloveniji za pretekle tri mesece.
(2) Delavcu pripada solidarnostna pomoč v višini 50% povprečne plače v Republike Slovenije za pretekle tri mesece in sicer v naslednjih primerih:
– smrt ožjega družinskega člana (zakonec, izvenzakonski partner, otroci – zakonski in izvenzakonski in posvojenci),
– elementarne nesreče ali požar,
– zaradi invalidnosti (II. ali III. kategorija),
– odsotnost zaradi bolezni nepretrgano nad 90 dni.
(3) Solidarnostno pomoč, ki pripada delavcu zaradi nezmožnosti za delo zaradi bolezni v nepretrganem trajanju nad 90 koledarskih dni, predlaga reprezentativen sindikat v organizaciji oziroma pri delodajalcu, po vnaprej določenih pravilih, ki se opredelijo v podjetniški kolektivni pogodbi ali drugem pisnem dogovoru med reprezentativnim sindikatom in delodajalcem. Ta solidarnostna pomoč pripada delavcu največ enkrat letno.

To je skopirano od gospe, ki je načela temo. V zadnjem stavku 3. odstavka ti piše, da pripada pomoč največ enkrat letno. In to je verjetno tudi razlog zakaj ti niso hoteli izplačati v decembru. Ker bi ti morali leta 09 še enkrat. So pa brihtni tm pr vas. 🙂

lp

Lep pozdrav,

po dolgem razmisleku sem se odločila vprašati za možnosti izplačila enkratnih sredstev. Osem let sem redna članica sindikata. Pred leti tudi sindikalna zaupnica.Bila sem zaposlena v MIP-u.Plačila ni bilo prejetega vse od decembra lani. Prekinitev delovnega razmerja prične z 6.5.2009.
Zaradi tega sem v hudi socialni stiski.
Smo tričlanska družina. Zaradi neprejetih sredstev zaostajajo plačila rednih obveznosti. Prosila bi Vas za odgovor o enkratnih nepovratnih sredstvih za premostitev te stiske.

Hvala,

Emira

Spoštovana Emira,

vsekakor se takoj obrnite na svoj sindikat. Verjetno ste članica Sindikata kmetijske in živilske industrije Slovenije, kateremu ste tudi plačevali članarino. Kontakte najdete na

Ne dvomim, da vam ne bi pomagali v trenutni situaciji.

Vse dobro vam želim,
Katarina

Umrl mi je oče. Zanima me, če sem kot članica sindikata GLOSA upravičena do solidarnostne pomoči ob smrti družinskega člana.
Hvala
Karmen

lep pozdrav

Mene pa zanima koliko časa traja da ti nakažejo to solidarnostno pomoč, danes sem oddala obrazev v službi. in koliko približno znaša ta pomoč. hvala za odgovor.

Mene pa zanima,kje dobim obrazec za solidarnostno pomoc-za Slovenske zeleznice

Mene pa zanima, če kdo ve ali mi pripada solidarnostna pomoč po treh mesecih bolniške zaradi rizične nosečnosti, če sem zaposlena v grafični industriji. Naj pa povem, da nimamo sindikata.

Hvala

Jaz sem bila odsotna z dela več kot 3 mesece zaradi nege družinskega člana in v službi pravijo, da v tem primeru nisem upravičena do solidarnostne pomoči. Je to res?

Pozdravljeni!
Mene pa zanima ali mora biti vseh 90 dni bolniškega staleža v istem koledarskem letu?
Bolovanje sem pričela namreč decembra 2009.

zdravo

kaj pa če si zaposlen pri privatniku in je on recimo tako imenovani sindikat a ti tudi pripada solidarnostna pomoč za več kot 90 dni bolniške neprekinjeno?A ti je dolžan izplačati ni važno v kakem financijskem stanju je delodajalec?

prosim za odgovor

boštjan

pozdravljeni!

zaposlena sem v javnem sektorju-zzv,na bolniški sem od 3.meseca nosečnosti,sem v sindikatu, v kolektivni pogodbi nimam člena o tej pomoči. zanima me ali potem takem ne prejmem te pomoči ali jo vseeno?

hvala in lp

zdravo!mene pa zanima če mi lahko kdo odgovori na to vprašanje…lansko leto sem dobiu novembra izplačano solidarnostno pomoč.potem sem ponovno začel z bolniškim staležom od decembra do 31.marca pa imam napovedano bolniško..ali lahko za letošnje leto uložim solidarnostno pomoč ali ne?hvala za nasvet

lp klemen

poglej kako vam točno piše v kolektivki….načeloma ja

No, mene pa zanima tole, 8.1.2011 je preteklo polne 3 mesece bolniske. Zdaj ker imamo placo 5 v mesecu solidarnostne pomoci se nisem dobila…ali je to zaradi teh tri dni, kakor mi hodi navzkriz…ali lahko pomoc pricakujem torej pri februarski placi? Vem pa da jo pri nas dobimo.

zakaj naj bi vam 5. v mesecu izplačali solidarnostno, če v trenutku izplačila še niste izpolnili pogojev zanjo? ali naj jo pričakujete pri fbruarski plači, pa povprašajte v pristojni službi vašega delodajalca.

Ja mislila sem 5.2. oziroma 4.2. Ampak ker se obračun dela od 5. do 5. je tistih 3 dni najbrz razlog, da mi pod januarsko plačo še ne spada ane.

Pogoj za izplačilo solidarnostne pomoči od 90 dni nepretrgane bolniške je dostava bolniškega lista, ki kot zadnji potrjuje 90 dni.
Če vam je preteklo 08.01. 90 dni, plačo dobite 05. v mesecu, vam bo solidarnostna nakazana naslednji mesec, ker je obračun plač do 20. v mesecu najkasneje. Torej, ste jo dobila nakazano verjetno v sedanjem mesecu februarju.

Načeloma se solidarnostna pomoč pridobi ne glede na članstvo v sindikatu. In tudi ni potrebno podajati posebne vloge, razen, če izrecno ni v Kolektivni pogodbi kako drugače določeno.

Če si včlanjen v sindikat, pa tudi pomagajao, tako ali drugače, vsaj takšne so moje izkušnje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close