Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Brezposlena oseb az zdravstvenimi tezavami

Brezposlena oseb az zdravstvenimi tezavami

Pozdravljeni.zanima me kako zavod ravna z osebami z zdravstvenimi tezavami?Namreč sem prijavljena na zavodu ampak imam velik zdravstvenih tezav na katerih svetovalke nimajo razumevanja in me silijo da grem delati in posiljajo po delavnicah in pisanj prošnj za delo.Hvala lepa.Tamara

Mislila sem, da imam zlato svetovalko, vendar sem na koncu ugotovila, da sem se deset let hudičevo motila….deset let sem bila nekaj na zavodu, nekaj sem delala….vendar po vsaki zaposlitvi za določen čas, ko sem prišla nazaj sem povedala, da zaradi zdravja ne morem delat, da sem na delovnih mestih imela težave…pa ji v desetih letih ni kapnilo, da bi me poslala na zavodsko zdravstveno komisijo. Sama sem pa mislila, kot brezposelna pa nimam pravic preko Spiza….Ko sem po 10 letih slučajno zvedela, da se določene stvari dajo tudi urediti preko njih, ne samo preko Spiza, me je vsa začudena vprašala kje pa sem to zvedela….Danes imam urejen status invalida. Stvar se je speljala v parih mesecih….s tem se mi je tudi odprla možnost lastnega s.p…

Povem ti pa nekaj, da to, kar te pošiljajo po raznih delavnicah, ter te “silijo” pisat prošnje pa ni nič slabega, saj tako ostajaš v kontaktu z vsakodnevnim življenjem, nisi zaprta doma med štiri stene. Z vsako delavnico si širiš krog ljudi, spoznavaš druge ljudi, če hočeš se tudi iz njihovih izkušenj veliko naučiš. Ne vem koliko si stara, vendar če še “moraš” iskati delo, še nisi dovolj stara, da bi se spravila za zapečje….;) Tako postajaš tudi bolj komunikativna, lažje se vklopiš v okolje….hmmm….ko vidiš kakšne težave imajo drugi, ugotoviš, da je tebi še ok….pa tudi dosti lažje potem prenašaš svoje bolezni in težave….

Zato kar veselo piši prošnje, tudi delat se spravi, pač kolikor lahko in pozitivno naprej….;)

Morda bi bilo dobro, da se na zavodu pozanimate o tem. Če niste zmožni za delo in imate o tem potrdilo zdravnika, ga verjetno upoštevajo…

kopiram člen iz Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti:
17.b člen

Brezposelna oseba je zmožna za delo, če je stara več kot petnajst let in ne več, kot je po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju pogoj za pridobitev pokojnine za najnižjo zavarovalno dobo ter izpolnjuje splošne zdravstvene pogoje.

Pravice po tem zakonu ima tudi brezposelna oseba, ki je ob nastanku ali med brezposelnostjo bila ali postala nezmožna za delo iz zdravstvenih razlogov, če vloži zahtevek najpozneje v 30 dneh od nastanka nezmožnosti za delo iz zdravstvenih razlogov. Ta rok ne teče med bolnišničnim zdravljenjem brezposelne osebe ali iz drugih utemeljenih razlogov, zaradi katerih brezposelna oseba ni mogla vložiti zahtevka.

Zavod zagotavlja pravice brezposelnim osebam iz prejšnjega odstavka enako obdobje, kot izplačujejo delodajalci nadomestila plače med začasno zadržanostjo z dela zaradi bolezni ali poškodbe po predpisih o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Po izteku tega časa se nadomestilo v višini zadnjega izplačanega denarnega prejemka po tem zakonu zagotavlja iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Nezmožnost za delo iz zdravstvenih razlogov ugotavlja zdravnik, ki ga v soglasju z ministrom, pristojnim za zdravstvo, imenuje minister, pristojen za delo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close