Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Povračilo stroškov za prevoz na delo

Povračilo stroškov za prevoz na delo

Pozdravljeni,

v podjetju kjer delam imamo potne stroške obračunane glede na ceno javnega prevoza in sicer 70 odstotkov glede na ceno najcenejšega javnega prevoza.
Ker so se cene javnega prevoza zvišale sem bil seveda prepričan da mi bodo ustrezno zvišali tudi povračilo za prevoz na delo ampak se izgovarjajo da jim po novem ZDR to ni potrebno. V ZDR pa glede višanja cen javnega prevoza ni niti besedice ampak se sklicujejo na člen kjer se zaposleni preseli na nov bolj oddaljen naslov in da delodajalcu ni potrebno zvišati povračila. Tudi v našem internem pravilniku je zapisano da se povračilo stroškov usklajuje glede na ceno javnega prevoza. Jaz to razumem tako da mi delodajalec mora povišati povračilo za prevoz na delo.
Kaj lahko še naredim razen tega da se grem tožariti za nekaj evrov?

Zelo težko, da ti bo kaj uspelo…Poznam primer, ko se je nekdo preselil v Lj in prijavil začasno prebivališče v Lj, dela pa v Ce……delodajalec mu plačuje še vedno tiste potne str….torej kao da se vozi iz Celja…..NI FER, vendar so mu rekli ali tako ali pa…ga odpustijo, ker si takšnih potnih kao ne morejo privoščiti.

Očitno nisem dobro napisal.
Torej jaz se nisem preselil, še vedno živim na istem naslovu. Mogoče si narobe razumel odstavek kjer sem napisal kaj pravi ZDR o spremembi naslova bivanja.

Poanta je v tem da se je cena javnega prevoza dvignila in s tem bi se morali meni tudi dvigniti potni stroški, sicer za nekaj malega ampak vseeno.

Delodajalec pa se izgovarja ravno na ta člen ZDRja, ki pa nima nikakršne povezave z usklajevanjem cen povračil za prevoz na delo.

Nimaš kej. Če nočjo plačat, jih boš moral tožit.

Lažje bi bilo, če bi člen citiral, kot zapisal le: “ampak se sklicujejo na člen kjer se zaposleni preseli na nov bolj oddaljen naslov in da delodajalcu ni potrebno zvišati povračila.”

Ti praviš, da živiš na istem naslovu, s tem, da se ti je cena stroškov dvignila. Kar pa seveda sploh ni isto. Če se sklicujejo na člen, kjer se naj bi nekdo preselil in imel ob tem večje stroške. Ti živiš na istem naslovu in nekje v pogodbi ti sigurno piše, da ti povrnejo stroške v določenem obsegu, če živiš na istem naslovu. Zato sama ne bi bila tiho in bi poskušala z njimi urediti, da po svoje razlagan člen govori o tem, če se kdo preseli in gre tudi za razliko, če ti živiš na istem naslovu in se ti stroški prevoza povišajo, kar ni isto ali podobno, na kar se oni sklicujejo.

Če mene vprašaš, njim podaj tehtne argumente o tem, da se ti pač nisi preselil in da ta obrazlaga ne more biti podlaga za neizplačila povišanja stroškov, ker si na istem naslovu. Pa pogodbo preglej, pa še kakšen interni akt, pa kolektivno, če imate potem vpete kakšne možnosti, da bi se tudi na stalni naslov prebivališča v zvezi s povračili stroški lahko sklicevali. Ampak oni se, kot razumem, le na novi ZDR. Ki ga očitno ne znajo brat.

Če jim boš tehtno argumentiral ta njihov člen, ker si pač na istem naslovu s povišanimi stroški, kjer ti nekje tudi piše, koliko ti povrnejo za stroške prevoza na prebivališču, ki ga imaš v pogodbi, ne morejo potem kar nekaj vpenjati čisto nekaj drugega, kot je preselitev in povečanje stroškov iz tega razloga. Če to ne bo zaleglo, potem ti pač preostane tožba. Če gre le za majhen znesek, se ti v tožbo ne splača iti, ker imaš več stroškov s sodiščem, če bi že preračunal, koliko manj ti delodajalec vrne pri stroških vožnje. Zato zbarantaj z njimi. Če ne boš dosegel sam, pa z odvetnikom, še vedno ceneje kot sodišče.

Vztrajaj tudi brez odvetnika na tem, da se nisi preselil in da so ti v skladu s pogodbo in pravilnikom dolžni povrniti stroške na istem kraju bivanju, kot določa tvoja pogodba ter še njihov pravilnik, tudi v primeru, ko se cena prevoza zviša za del, ki ga imaš naveden v pogodbi – isto stalno bivanje, cenejši prevoz, četudi se poviša strošek in ostane teh 70 %, zvišan za del, kjer se ti je strošek povišal

p.s. upam, da so ti pisno odgovorili, če si tudi sam dal kaj pisno. Ker na podlagi ustnega bolj težko kaj dosežeš tudi na sodišču, ker pišeš, da si pričakoval od njih, nič pa o tem, da si jim dal pisno vlogo in so ti pisno tudi tako odgovorili.

Vztrajaj z njimi (brez osebnih not) in se sklicuj le na pravne podlage, zakaj so ti dolžni izplačati povečane stroške. Pisno, seveda.

Kak % je dolocen v Panozni kolektivni pogodbi oz.aktih podjetja? Nekatere kot minimum dolocajo samo 60% cene javnega prevoza in mogoce zaradi tega niso dvignili..

Po kolektivni pogodbi je 70% najcenejšega javnega prevoza. Tako je urejeno tudi po internem pravilniku.
Hvala za nasvete, bom tudi pisno oddal zahtevek za uskladitev višine potnih stroškov. Če tudi tokrat naletim na isti izgovor se bom pa pač dogovoril z enim odvetnikom da gre z menoj na razgovor

Če si bil sedaj samo na ustni komunikaciji, jim potem nič ne omenjaj v svojem pisnem zaprosilu za povišanje vračila stroškov, to, kar so ti ustno navedli oz. na kar so se ustno izgovarjali.
Podaj vlogo za zvišanje na podlagi pravnih podlag, sploh, če še vaš pravilnik tako določa (najdi tudi člen tega pravilnika), podaj zraven dokazilo o zvišanju. Napiši jim tudi, od kdaj naprej naj ti za nazaj povrnejo in če je potrebno, pridobi dopis Lpp ali Avtobusne postaje, od kdaj so zvišane cene (pri čemer za takšno potrdilo mislim da plačaš).
Če ti naj za nazaj povrnejo npr. za dva meseca, jim to konkretiziraj v znesku ter napiši, da naj se ti v skladu (pravne podlage) zvišana cena povračila obračunava v nadalje pri OD.

Meni je to prav grozno prebirati, da se morajo ljudje še za najmanjši upravičeni cent boriti kot da gre za miljone. Zato sem na strani vas takšnih in rade volje priskočim na pomoč. Ker razumem, kako se je za kaj boriti. Moj primer je sicer ravno obraten, ko sem se morala boriti na vse kriplje, zakaj mi delodajalec nek znesek neupravičeno odteguje. Sem sicer po mukah dosegla pri delodajalcu (brez odvetnika), une pa dala na sodišče in zaenkrat tudi dodatne informacije, ki jih imam, govorijo meni v prid.

Počakaj na odgovor delodajalca, nato pa, če že veš za odvetnika in odgovor delodajalca ne bo tebi v prid, naj odvetnik samo dopis napiše in ne rabi hoditi na razgovor v prvi fazi. Da bo tvoj delodajalec vedel, da nisi naiven in da česa ne znaš brat. Kar oni očitno res ne znajo, če so ti ustno prevedli neko podlago, zakaj ti niso dolžni izplačati. Zato razumem tudi, zakaj se ljudje jezijo in potem vse v en koš zmečejo, če ljudje niti svojega dela ne zmorejo kvalitetno opravljati in ti zajebejo še zadnji cent. In smo potem zaradi takšnih vsi v enem košu.

Glede na to, da boš pa delodajalca opomnil pisno, kaj ti je dolžno izplačati, pa od takrat naprej še toliko bolj vestno opravljaj svoje delo, če te bo zaradi tega kdo dobil na piko. Kar ne bi bil prvi primer.

Pa ne pozabi oddati pisne vloge tako, da boš imel tudi potrdilo o prejetju oz. oddani vlogi. Zato ti naj na tvoji kopiji ali potrdijo osebno prejem ali pa pošlji vsaj priporočeno.
V nadalje pa samo nasvet, da se za vse stvari, ki ne štimajo, obračaj pisno, da boš imel dokaze, če bo šlo za morebitne nepravilnosti.

Dobro uredi.

Pozdravljeni!

Vložite lahko ZAHTEVEK za prenehanje kršitev pravic iz delovnega razmerja s čimer zahtevate izpolnitev obveznosti.
Potem ostane še prijava DD Inšpektoratu RS za delo, se je pa treba zavedati kakšne posledice prinese s seboj določeno postopanje v realnem svetu.

Vedno ko uveljavljate svoje pravice na podlagi kršitev delodajalca pa resnično poskrbite, da to storite pisno. Če kasneje pride do drugih kršitev je to močen argument in dokaz, da se kršitve ponavljajo.

Za dodatna pojasnila smo vam na voljo:
LEGAS Kranj
[email protected]

Pozdravljeni!

Sem nova na tem forumu in se še ne znajdem prav dobro, zato kar tukajle sprašujem:

Meni pa že leta ne da miru tole:
Če se voziš na delo v LJ z vlakom, potem pa še z busom do službe (a ta razdalja je malce krajša kot 2 km), zakaj ti ne pripada povračilo Urbane, ampak samo za vlak? Saj se krije celoten prevoz na delo, ne?
(Ni moja krivda, da je železniška postaja ravno tam postavljena. :P)

Hvala za odgovor.

2km lahko prehodiš, razdalje z vlakom pa verjetno ne.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close