Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Nova pogodba za krajši delovni čas

Nova pogodba za krajši delovni čas

LP
Maja 2019 sem z novim delodajalcem podpisal pogodbo o zaposlitvi za določen čas enega meseca. Junija 2019 so mi v podpis dali novo pogodbo, ki bi se iztekla konec avgusta.

Čez nekaj dni po podpisu, prejmem drugo pogodbo, v kateri mi krajšajo delovni čas na polovičnega, prav tako do konca avgusta. Na koncu pogodbe je zapisano da stara pogodba preneha veljati z uporabo nove pogodbe. (Zadeva je bila izpeljana ustno – podpiši ali dobiš odpoved.) Drugo mi ni preostalo kot podpisati.

Zanima pa me, če sem ob podpisu zadnje pogodbe, za krajši delovni čas sprejel neustrezno zaposlitev, oz. če se to nanaša na 91. člen ZDR-1, čeprav sem neposredno dobil novo pogodbo, brez dejanske odpovedi prejšnje pogodbe.

Da, gre za neustrezno zaposlitev in pripada vam odpravnina, saj so se spremenili bistveni elementi pogodbe o zaposlitvi. 91. člen ZDR-1 v 5. točki jasno navaja, kdaj gre za ustrezno zaposlitev in delovni čas sodi med te bistvene elemente:

Ustrezna zaposlitev je zaposlitev, za katero se zahteva enaka vrsta in raven izobrazbe, kot se je zahtevala za opravljanje dela, za katero je imel delavec sklenjeno prejšnjo pogodbo o zaposlitvi, in za delovni čas kot je bil dogovorjen po prejšnji pogodbi o zaposlitvi, ter kraj opravljanja dela ni oddaljen več kot tri ure vožnje v obe smeri z javnim prevoznim sredstvom ali z organiziranim prevozom delodajalca od kraja bivanja delavca (5. točka)

V primeru, ko delavec sprejme neustrezno novo zaposlitev, ima pravico do sorazmernega dela odpravnine v višini, ki jo dogovori z delodajalcem. (6.točka)

p.s. Tudi sama sem enkrat imela podoben primer, nove pogodbe nisem podpisala ter zahtevala in tudi prejela odpravnino.

Formula za izračun odpravnine:
https://www.informiran.si/portal.aspx?content=pogodba-o-zaposlitvi-za-dolocen-cas

Srečno

Odpravnina vam pripada kot “odškodnina”, saj vam delodajalec z novo pogodbo ponuja slabše pogoje. V mojem primeru je šlo sicer za nekoliko drugačno situacijo – odpoved pogodbe iz poslovnih razlogov + ponudba nove pogodbe za neustrezno delo – in bi mi odpravnina pripadala po 108.členu ZDR-1 v vsakem primeru: če bi neustrezno delo sprejela ali ne.

Mimogrede še to: ustna odpoved pogodbe o zaposlitvi NI zakonita.
http://www.sodnapraksa.si/?q=id:2010040815255168&database%5BSOVS%5D=SOVS&database%5BIESP%5D=IESP&database%5BVDSS%5D=VDSS&database%5BUPRS%5D=UPRS&_submit=i%C5%A1%C4%8Di&page=0&id=2010040815255168

Ker je bilo vse narejeno ustno, ne vemo, na podlagi česa so vam – uradno – prekinili prvo junijsko pogodbo, vendar je pri odpovedi iz poslovnih razlogov točno določen postopek, ki zahteva svoj čas.

Upam, da se boste uspeli izboriti za svoje pravice…

Dejansko prve pogodbe niso odpovedali. Dali so v podpis novo pogodbo, na zadnji strani katere piše da se z začetkom uporabe te pogodbe, prekinejo vse prejšnje pogodbe.
Torej odpovedi kot take ni bilo, le podpis nove pogodbe ki obenem prekine prejšnjo pogodbo.

Z novo pogodbo so vam odpovedali staro, saj ne morete imeti dveh hkrati, če je ena za polni del. čas, kar je tudi navedeno v/na pogodbi. Delodajalec torej priznava, da je imel pred podpisom nove pogodbe z vami že sklenjeno neko drugo pogodbo. Še vedno pa za vas nova pogodba pomeni neustrezno delo in imate torej osnovo za odpravnino, tako da 91. člen ZDR-1 še vedno velja.

LP,

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close